Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιασε το χιλιάρικο ο Γενικός Δείκτης!

Εσπασε ενδοσυνεδριακά το φράγμα των 1.000 μονάδων ο Γενικός Δείκτης. Κλειδί οι τράπεζες, και η αντίδραση της ΕΤΕ προς τα 1,35 ευρώ. Μόχλευσης συνέχεια σε ΟΠΑΠ- Intralot. Υπεραπόδοση για ΜΟΗ, Μυτιληναίο, ΕΧΑΕ.

Κρίσιμα τα πρώτα 30-35΄της συνεδρίασης, καθώς δοκιμάστηκαν οι αντοχές πωλητών- αγοραστών. Μάλλον ικανοποιητικό το κατ’ αρχήν αποτέλεσμα εάν κρίνουμε από το μικρό βάθος της διόρθωσης, την προσπάθεια αντίδρασης της Εθνικής και την χρήσιμη στήριξη από τη μη τραπεζική 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ & ΔΕΗ.

Στα πρώτα 10-15΄μέχρι λίγο πριν τις 10.45 δοκιμάστηκαν οι πρώτες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη και τον Ftse Large Cap, με την επιβεβαίωση τους να ανεβάζει τον πήχη στη συνέχεια. Αποτέλεσμα, ο Γενικός Δείκτης έπιασε ενδοσυνεδριακά τις 1.000 μονάδες στις 12:00. Τελευταία φορά που βρέθηκε το ΧΑ σε αυτό το επίπεδο ήταν στις 16 Αυγούστου του 2011 σε συνεδρίαση με χαμηλό τις 987,79 μονάδες και υψηλό τις 1.012,52 μονάδες.

H ανοδική αντίδραση ξεκίνησε από τις 975 μονάδες οι οποίες αποδείχθηκαν για ακόμη μία συνεδρίαση ικανό σημείο αναφοράς. Από τις 976,09 ο ΓΔ, από τις 332,09 ο...25άρης με την αξία των συναλλαγών στα περίπου 21 εκατ. ευρώ (στις 12.05) μάλλον μέτριες σε σχέση με το μέσο όρο των τελευταίων ημερών.

Ενδιαφέρον το, ότι αυξημένος τζίρος σημειώνεται στη μετοχή της Εθνικής (σε προσπάθεια αντίδρασης η ΕΤΕ) κυρίως όμως στον δεικτοβαρή ΟΠΑΠ. Με αποτίμηση στα 2,07 δισ. ευρώ ο Οργανισμός είναι και λόγω μεγέθους χρήσιμος... τζόκερ και σε αυτή την συγκυρία, πολύτιμες δε οι βοήθειες που δίνονται πότε από τον ΟΠΑΠ άλλοτε από τον ΟΤΕ ή τη ΔΕΗ.

Από τα 6,39 ευρώ αντέδρασε ο τίτλος του ΟΠΑΠ, από τα 5,64 του ΟΤΕ και από τα 6,48 ευρώ της ΔΕΗ. Εξίσου ενδιαφέρον το, ότι η μεταβλητότητα μετοχών όπως λ.χ. της ΔΕΗ συντηρείται σε ελκυστικά επίπεδα, ενώ ο υψηλός τζίρος διευκολύνει και το ημερήσιο παιχνίδι. Πρακτικά το εύρος τιμών, που έχει διαμορφωθεί για τη μετοχή της Επιχείρησης από τα 6,48 έως τα υψηλά ημέρας των 6,78 ευρώ αφήνει περιθώριο intraday κινήσεων.

Η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύεται και με αφορμή τις τελευταίες υπέρβαρες τιμολογήσεις. Από τα 17,35 έως τα 17,55 ευρώ αντέδρασε η CCH/3E (η πιο δεικτοβαρής μετοχή του δείκτη) με τους αγοραστές να ενισχύουν σταδιακά τη θέση τους και σε τίτλους των Ελλάκτωρ, Μυτιληναίου, Frigoglass, Intralot. Ειδική αναφορά θα κάνουμε και σήμερα στην Intralot- που απ΄ότι φαίνεται τελευταία παίζεται παράλληλα/σαν δίδυμο με τη μετοχή του ΟΠΑΠ- με υψηλές μάλιστα συναλλαγές.

Στο σχόλιο μας της 12/1 αποτιμούσαμε ενθαρρυντικά τη μόχλευση που σημειώνεται στην περίπτωση των ΟΠΑΠ- Intralot αλλά και ΟΛΠ- Eurobank Properties- Κυριακούλης- ΟΛΘ- Παρνασσός- Lamda Development με αφορμή (ή πρόσχημα εάν προτιμάτε) τις πρόσφατες εξαγγελίες (για ΟΠΑΠ) και την “απόβαση” των τούρκων της Dogus στις ελληνικές μαρίνες.

Από τις επιχειρηματικές εξελίξεις ενδιαφέρουσες οι προσπάθειες αναδιάταξης στον Ελλάκτορα, όπως αναφέρει σχετικά ο Φώτης Κόλλιας, η εκεχειρία στον ΟΠΑΠ, η εθελούσια για 300 εργαζόμενους στην Κύπρου, η υπογραφή για την επέκταση του ΤΡΑΜ προς Πειραιά.

Καθησυχαστική σε γενικές γραμμές η εικόνα στις διεθνείς αγορές, με αναπόφευκτη την υποχώρηση της αξιοπιστίας των ισπανών πολιτικών. Η Μαδρίτη έπεται του... ελληνικού δράματος αλλά εμφανώς ακολουθεί τον... κατήφορο της Αθήνας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v