Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψε σε άνοδο το Χρηματιστήριο

Για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση οι βραχυπρόθεσμοι "παίρνουν" τα κέρδη τους το πρωί αλλά μετά έρχεται... αντίδραση. Με οδηγό ΟΤΕ και ΔΕΗ ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε από το χαμηλό των 968 μονάδων.

Νέος γύρος ρευστοποιήσεων οδηγεί σε διόρθωση το ΧΑ. Τουλάχιστον μετά τα πρώτα 50-55΄της συνεδρίασης με τους βασικούς δείκτες,μετοχές να υποχωρούν προς τις ζώνες στήριξης.

Συγκρκριμένα ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε έως τις 965 μονάδες, ο Ftse Large Cap προς τις 330 με ρευστοποιήσεις/πιέσεις και απώλειες για τον τραπεζικό δείκτη. Αμέσως μετά όμως, με οδηγό ΟΤΕ και ΔΕΗ ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε σε άνοδο.

Η αρχική πτώση ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη και φυσιολογική. Υπήρξε η τρίτη συνεχόμενη προσπάθεια κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων υπεραξιών με τα ισχυρά χέρια να προσέχουν ιδιαίτερα την διαμόρφωση της τάσης και του εν γένει κλίματος, που έχει δημιουργηθεί τελευταία.

Ο τζίρος κοντά στο μέσο όρο των προηγούμενων επτά συνεδριάσεων ξεπερνά τα 33 εκατ. ευρώ στις 13:00 με υψηλότερους συγκριτικά σε μετοχές τραπεζών, σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ αλλά και σε Intralot, Motor Oil και Marfin Investment Group.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες που παρακολουθούν κυρίως τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της αγοράς εκτιμούν, πως ο ορίζοντας των 1.030 μονάδων είναι μάλλον... μακρυνός για αυτή τη φάση της αγοράς.

Εκτιμούν, πως για να είναι πειστική η επόμενη προσπάθεια θα πρέπει να εισρεύσει και άλλη ρευστότητα, να ενεργοποιηθούν περισσότεροι παίκτες και αυτό δυσκολότερα γίνεται σε μία αγορά μετά από ένα εντυπωσιακό ομολογουμένως σερί.

Εν πάσει περιπτώσει αυτό μένει να φανεί καθώς και τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις θεωρούσαμε αναγκαία και τεχνικά επιβεβλημένη μία οπισθοχώρηση και ανασυγκρότηση δυνάμεων και ισάριθμες διαψευστήκαμε.

Σε σχετικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη γίνεται λόγος για τους... λαγούς και τις χελώνες του ράλυ, με εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παράμετρο τη συμμετοχή στην τελευταία ανοδική κίνηση και άλλων μετοχών/εισηγμένων από τη μεσαία και χαμηλότερη αποτίμηση.

Στον Ftse Large Cap εύλογες θεωρούνται οι πιέσεις κυρίως σε ΕΤΕ και Alpha Bank μετά τα νεότερα από το μέτωπο του ΤΤ και την απόφαση του ΤΧΣ.

Αμφίσημη εν πολλοίς εξέλιξη η οποία θα πρέπει, όπως σημειώναμε από το προσυνεδριακό σχόλιο, να αφομοιωθεί και αποτυπωθεί στο...ταμπλώ ανάλογα.

Χαμηλότερες τιμές προς τα 1,33-1,30 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής και έως τα 1,50 για την Alpha Bank. Αυξημένες συναλλαγές όμως και σε Πειραιώς, Eurobank. Χαμηλότερες τιμές και για ΟΠΑΠ και για ΟΤΕ και για ΔΕΗ, ενώ και ο τίτλος της CCH/ 3E βαρύνεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Αξιοπρόσεκτη η αντίδραση της Eurobank Properties φέρεται να σχετίζεται με τα νεότερα από τον χώρο των μαρινών και τη νέα συμφωνία Dogus- Κυριακούλη. Θα δείξει, καθώς και η Lamda Development εμφανίζεται κινητική τελευταία.

Αντιθέτως αντιδρούν μετοχές των Folli Follie Group, Motor Oil, Μέτκα ενώ σταθεροποείται η μετοχή της Ιντραλότ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v