Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αφορμή για διόρθωση οι τραπεζικές εξελίξεις

Τα νεότερα από το μέτωπο του Τ.Τ. στέκονται αφορμή για κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων. Πιέσεις και διόρθωση σε Alpha Bank, Εθνική. Προς τις 330 μονάδες ο FTSE Large Cap. Κέρδη για ΟΠΑΠ, Τρ. Αττικής.

Διορθώνει το Χ.Α., υπό την πίεση των τραπεζών και των εξελίξεων της επόμενης ημέρας από το μέτωπο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Οι βασικοί δείκτες, μετά την αρχική ανοδική προσπάθεια, γύρισαν χαμηλότερα. Η υποχώρηση γίνεται, μέχρι στιγμής, σε δύο φάσεις: σε πρώτη, με κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων λίγο μετά τις 10:55 και σε δεύτερη λίγο μετά τις 11:20, όταν ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε χαμηλότερα των 980 μονάδων.

Περίπου την ίδια ώρα, «επιβαρύνθηκε» και ο FTSE Large Cap, που πλέον πλησιάζει τις 330 μονάδες. Για τον 25άρη θεωρούμε, από το προσυνεδριακό σχόλιό μας, κλειδί τις 320-325 μονάδες.

Οι συναλλαγές στα περίπου 13,5 εκατ. ευρώ μετά την πρώτη ώρα συνεδρίασης, με τον υψηλότερο τζίρο, σχεδόν 1,9 εκατ. ευρώ, στη μετοχή της Alpha Bank.

Έως 4,97% διόρθωνε πριν από λίγο η τραπεζική μετοχή, που εάν συνδυαστεί με τον αυξημένο τζίρο παραπέμπει σε «εξαέρωση». Υποθέτουμε πως σημαντικές βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις θα πρέπει να έγιναν τις τελευταίες συνεδριάσεις στις μετοχές των διεκδικητών του Τ.Τ., με τα ανάλογα βέβαια πονταρίσματα για την κάθε μία περίπτωση ξεχωριστά.

Όμως, η… σολομώντεια λύση που φαίνεται να επικρατεί και η πιθανότατα αναπόφευκτη «τρίτη λύση» το Τ.Τ. να παραμείνει για εύλογο χρονικό διάστημα υπό το ΤΧΣ αλλάζουν τα δεδομένα.

Εάν, δε, συνεκτιμηθεί το ενδεχόμενο παράτασης της διαδικασίας αύξησης κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών, τότε η σημερινή διόρθωση δικαιολογείται απόλυτα. Ούτως ή άλλως, για τον 25άρη πρώτο σημαντικό σημείο στήριξης και σημείο αναφοράς θεωρούμε τις 320-325 μονάδες.

Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη ενδοσυνεδριακή διόρθωση βασικών δεικτών και μετοχών.

Η πρώτη, προχθές, περιελάμβανε και ολίγη από Reuters. Εχθές είχαμε τις ραγδαίες εξελίξεις από το μέτωπο του Τ.Τ. και σήμερα την απόφαση - μη απόφαση, που περιπλέκει κάπως την κατάσταση.

Διορθώνουν και οι δεικτοβαρείς 3E, ΟΤΕ, αλλά και ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ, Βιοχάλκο, MIG, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν.

Ανοδικά αντιδρά η Μέτκα, με τη Citi να αυξάνει την τιμή στόχο στα 12,9 ευρώ, με σύσταση «αγοράς». Κατά 1,34% στα 8,12 ευρώ διορθώνει η μετοχή της Motor Oil, με την Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος να μειώνει την τιμή στόχο στα 9,20 ευρώ από τα 9,70 προηγουμένως.

Η μετοχή του ΟΠΑΠ ενισχύεται στα 6,08 ευρώ, παρά την υποβάθμιση της σύστασης σε «ουδέτερη» από τη UBS. Ανεβάζει ωστόσο τον πήχη στα 5,8 ευρώ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση θα σταθούμε στην ανοδική κίνηση των Πλαστικών Θράκης, MLS, Intracom και Σαράντη, στα 4,65 ευρώ. Για τη μετοχή του Σαράντη σημειώνεται πως το Χ.Α. ενέκρινε την εισαγωγή των νέων μετοχών της εταιρείας, αλλά και της S&B.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v