Οι βραχυπρόθεσμοι "βγάζουν" τάση στη Σοφοκλέους

Ρυθμιστής για την αγορά (όχι τόσο βραχυπρόθεσμος) ο χρόνος υλοποίησης και το ύψος των αυξήσεων κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών. Τα μηνύματα της χθεσινής συνεδρίασης και η στάση των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Αδιόρθωτο το Χ.Α., συνέχισε προς τις 1.000 μονάδες, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει τελικά στις 980,52, τον FTSE Large Cap στις 336,45 και με μικτές τάσεις για τις τράπεζες και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ακάθεκτη.
 
Η κατοχύρωση θέσεων, που φυσιολογικά περίμεναν στην πλειονότητά τους ειδικά οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες, άφησε αλώβητη την ανοδική φορά και οι τράπεζες έδωσαν το γύρισμα που χρειάζονταν.
 
Στο χθεσινό σχόλιό του ο Θανάσης Σταυρόπουλος αναφέρεται εκτενώς στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνεδρίαση, που κατά την εκτίμησή μας ήταν σημαντική και λόγω των αυξημένων συναλλαγών.

Άλλαξαν χέρια περί τα 49,4 εκατ. μετοχές αξίας 84,8 εκατ. ευρώ, μετά από ένα σερί 6 στις 6 ανοδικές, με τη διόρθωση να χωνεύεται εκ των έσω, με όσα αυτά προοιωνίζονται για τη βραχυπρόθεσμη τάση.
 
Η είδηση του Reuters αναμφίβολα ήρθε την κατάλληλη στιγμή και όταν διόρθωναν οι τράπεζες και χάνονταν τα αρχικά μεγαλύτερα κέρδη στα μη τραπεζικά χαρτιά, ωστόσο αυτή είναι η αγορά. Με τα... καλά και τα... άσχημά της. Θα παραμείνουμε εστιασμένοι στις τράπεζες, καθώς από τις εξελίξεις στο μέτωπο του Τ.Τ. θα έχουμε σύντομα ενδιαφέρουσες ειδήσεις.

Παράλληλα, όμως, φαίνεται πως η Εθνική επιδιώκει η ΑΜΚ της να πάει πιο πίσω. Σε σχετικό θέμα της Αναστασίας Παπαϊωάννου σημειώνονται περισσότερα και το euro2day αναφέρεται στο ενδεχόμενο από τις 7/1.

Επίσης, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν τελικά οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι. Λεπτομέρειες αναφέρονται στο σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστηριακό σχόλιό μας Χ.Α. κατοχύρωση κερδών, στήριξη από ΟΠΑΠ (στις 11.25 της 7ης/1) αναφέραμε: "...Θα προσθέσουμε άλλον έναν ρυθμιστή (όχι τόσο βραχυπρόθεσμο), που ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμάται στο εξής. Αφορά τον χρόνο υλοποίησης των αυξήσεων κεφαλαίου των συστημικών ομίλων, περισσότερο δε το πότε θα πραγματοποιηθεί η ΑΜΚ της Εθνικής. Κι αυτό γιατί η δική μας πληροφόρηση κάνει λόγο για πιθανότητα αυτή να λάβει χώρα μετά το καλοκαίρι, και εάν επιβεβαιωθεί προφανώς και θα έχει τη σημασία της." Προφανώς μία τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει ανάλογα τον κλάδο και την αγορά.

Προσωπικά χαίρομαι γιατί η συγκεκριμένη έγκυρη πηγή θα επιβεβαιωθεί για ακόμη μία φορά και μέσω αυτού του σχολίου οφείλω ένα δημόσιο ολόθερμο ευχαριστώ.

Εάν μάλιστα συνεκτιμήσουμε πως σύντομα -και πολύ πριν από την περίοδο των ΑΜΚ- θα έχει λήξει και η υπόθεση του Τ.Τ., θα έχει ολοκληρωθεί η συγχώνευση Εθνικής (με απορρόφηση) και Eurobank, θα έχουμε πράγματι μια πολύ πιο ξεκάθαρη εικόνα. Χρηματιστηριακός παράγοντας μας επισήμαινε πως η ανθεκτικότητα του κλαδικού δείκτη (...η μη υποχώρησή του χαμηλότερα των 220-230 μονάδων) αποτελεί επαρκή ένδειξη πως τα... ισχυρά χέρια ελέγχουν το παιχνίδι στις τράπεζες και ότι τα χειρότερα έχουν παρέλθει.

Να συμπληρώσουμε πως με βάση τα στοιχεία της ΕΧΑΕ η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς έκλεισε στο 50,1% τον Δεκέμβριο από 51,4% στο τέλος του Νοεμβρίου.

Η αξία συναλλαγών του Δεκεμβρίου 2012 έφτασε το 0,97 δισ., σημειώνοντας πτώση 31% από τη συναλλακτική δραστηριότητα του προηγούμενου μήνα, ενώ παρουσιάζεται αυξημένη κατά 62,1% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2011.

Από τεχνική πλευρά, η ανοδική διάσπαση των 310 μονάδων έχει... απελευθερώσει σημαντικά βραχυπρόθεσμα κεφάλαια, που πόνταραν ακριβώς σε μία τέτοια προοπτική.

Γνωρίζοντας πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο -με την έμμεση στήριξη των τραπεζών- πολλά μη τραπεζικά χαρτιά θα ωθούνταν υψηλότερα.

Είναι ενδεικτικό πως στη διάρκεια του ανοδικού σερί έχει αυξηθεί θεαματικά ο αριθμός των μετοχών που είτε σημειώνουν νέα υψηλά 52 εβδομάδων είτε προσεγγίζουν τοπικές κορυφές 2ετίας.

Αρκετές οι περιπτώσεις (αναφέρονται καθημερινά στη χρηματιστηριακή ενημέρωση του euro2day) τη στιγμή που πληθαίνουν οι ενθαρρυντικές ενδείξεις για τη βραχυμεσοπρόθεσμη τάση.

Το ότι έχει διευρυνθεί το επενδυτικό παιχνίδι και σε μετοχές του FtMid αλλά και του Small Cap, το γεγονός πως ανεβαίνουν οι τζίροι ακόμη και το ότι ορισμένες (λιγοστές, είναι αλήθεια) ΑΧΕ ξαναβάζουν αγγελίες ζητώντας προσωπικό (από market maker μέχρι υπευθύνους τμημάτων ομολόγων) είναι μία πραγματικότητα.

Το αν οι δείκτες διορθώσουν -όσο πλησιάζουμε το 1.000άρικο-, εάν οι 950 ή οι 920 είναι μία πιθανή και ζητούμενη στήριξη για τη συνέχεια κ.λπ. δεν έχουν τόση σημασία όσο η πεποίθηση όλο και περισσότερων ανθρώπων της αγοράς πως το Χ.Α. γυρίζει.
 
Και ως προεξοφλητικός μηχανισμός ενδέχεται να λειτουργεί σαν... προπομπός μιας σταδιακής βελτίωσης, που σε έξι - εννέα μήνες θα αρχίσει να αποτυπώνεται σε επιμέρους τομείς και της πραγματικής οικονομίας.

Βέβαια, μέχρι τώρα η Ελλάδα μετρά θλιβερές πρωτιές (σε ανεργία, διαφθορά, σε..., σε..., σε..), αλλά όπως συμβαίνει με όλες τις αγορές, σε όλα τα χρηματιστήρια, οι μηχανισμοί προεξόφλησης προηγούνται αρκετά και των ανοδικών και των καθοδικών κύκλων.

Και αυτήν τη φορά είναι σχεδόν βέβαιο πως έχουμε εισέλθει στις αρχές του επόμενου μακροχρόνιου κύκλου, που σε ορίζοντα 4-6ετίας θα οδηγήσει το Χ.Α. σε νέα  ιστορικά υψηλά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v