Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε Βερολίνο και ΤΤ το ενδιαφέρον

Η έκβαση της μάχης για το Τ.Τ. αλλά και οι εξελίξεις από τις διεθνείς αγορές και το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο είναι οι βραχυπρόθεσμοι ρυθμιστές της τάσης. Κλειδί το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης του τραπεζικού δείκτη.

Με 3 στα 3, το Χ.Α. δείχνει φουριόζικο για το 2013. Η πρώτη εβδομάδα ξεκίνησε με τον Γενικό Δείκτη στις 964,19 μονάδες, τον FTSE Large Cap στις 332,08, με αιχμή τις τράπεζες και τα μεσαία να ακολουθούν.

Στο σχόλιό μας του Σαββατοκύριακου λέγαμε πως «βλέπει το 1000άρικο ο Γ.Δ.», εστιάζοντας στην ευκολία με την οποία επιτεύχθηκε η μόχλευση στις τράπεζες. Ο κλαδικός δείκτης ενισχύθηκε 5,53% κι έπιασε τις 252,41 μονάδες σε μία αντίδραση αυξημένης συναλλακτικότητας.

Δεν εξετάζουμε τα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ή των φημών για την Τράπεζα Πειραιώς, μένουμε όμως στο 9,33% για τη μετοχή της Alpha Bank, στο 1,64 ευρώ με 3,773 εκατ. τεμάχια, και δευτερευόντως στο 12,03% της Πειραιώς με 13,249 εκατ. τεμάχια.

Συνεκτιμούμε βεβαίως την ασθενέστερη αντίδραση της Εθνικής Τράπεζας (στο 1,43 ευρώ κατά 3,62% υψηλότερα με 3,435 εκατ. τεμάχια) και την πιο περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα της Eurobank (κατά 3,70% με 1,695 εκατ. τεμ.).

Προφανώς, όσοι παρακολουθούν από κοντά το ταμπλό και με όσα γράφονται καθημερινά μπορούν να εξάγουν τα συμπεράσματά τους για την εικόνα των μετοχών - τραπεζών.

Σε σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου σημειώνεται...η κόντρα που ξεκίνησε για το ΤΤ, ενώ σε ξεχωριστές ανακοινώσεις των διεκδικητών αναφέρονται περισσότερα.

Αφήνουμε επίσης στην κρίση των αναγνωστών το ποιος όμιλος μπορεί να έχει προβάδισμα, ποια τράπεζα ακολουθεί αμυντικότερη τακτική κ.λπ.

Επιμείναμε λίγο περισσότερο στον τραπεζικό κλάδο και στα του Τ.Τ. ή της Πειραιώς επειδή η αντίδραση της Παρασκευής έδειξε πως η αγορά και το παιχνίδι χρειάζονται και τις τράπεζες. Παρά τις επιφυλάξεις, τις αντιρρήσεις πολλών φίλων, τη... συμπάθεια ή... αντιπάθεια που μπορεί να τρέφει κάποιος για τον κλάδο, τις διοικήσεις, τον ρόλο τους. Μη γινόμαστε όμως κουραστικοί γιατί αυτό που μετράει είναι το... ταμείο και ειδικότερα για τους… κυνηγούς του Τ+3.

Από τεχνική πλευρά, το γεγονός της υπέρβασης των 310-315 για τον 25άρη είναι αδιαμφισβήτητα ενθαρρυντική ένδειξη. Δεν είναι λίγοι οι φίλοι - αναγνώστες που θεωρούν εύκολη και άμεσα προσβάσιμη την περιοχή των 350 μονάδων, αφού η διαδικασία για το Τ.Τ. μπορεί να κρατήσει ζεστό τον κλάδο κι οι μη τραπεζικές συνεχίζουν απρόσκοπτα.

Εύλογα σημειώνουν πως μέχρι και η κυβέρνηση - το οικονομικό επιτελείο αρχίζουν και «παίζουν» έμμεσα το χαρτί της αισιοδοξίας, τα ΜΜΕ ασχολούνται με το Χ.Α. και μετά από καιρό η μαρκέτα «χρησιμοποιείται» από ισχυρά χέρια (εντός και εκτός πολιτικής σκηνής).

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής φάνηκε πως η κατοχύρωση (κυρίως) βραχυπρόθεσμων υπεραξιών σε μη τραπεζικές μετοχές γίνεται με ικανοποιητική συμφωνία πωλητών - αγοραστών και αυτό είναι καλό. Μπορεί να διατηρήσει την ανοδική φορά συγκεκριμένων τίτλων (γι' αυτό και στον Εκηβόλο της 4ης/1 ανεβάσαμε διαγράμματα επτά μετοχών με ενδιαφέρουσα τεχνική εικόνα).

Μετοχές εταιρειών όπως Μυτιληναίος, Βιοχάλκο, Marfin Investment Group, Jumbo κ.ά. δικαιώνουν όσους τις έχουν επιλέξει από τα χαμηλά τους. Αλλά και στα μεσαία η αυξημένη συναλλακτικότητα κι η υψηλή μεταβλητότητα παραπέμπουν σε διεύρυνση του παιχνιδιού. Ενδεικτικές οι περιπτώσεις της ΓΕΚ-Τέρνα, του Φουρλή, των θυγατρικών της Βιοχάλκο - Σιδενόρ, του Σαράντη όπως και άλλων μετοχών - εταιρειών που πληρούν τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις για να τραβήξουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Μένει λοιπόν η εστίασή μας στη βραχυπρόθεσμη τάση, αυτή που θα μας πάει μέχρι και τη συνεδρίαση της 9ης/1. Από τη μία το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Γερμανία, η προσπάθεια του Γ. Στουρνάρα να περάσει το μήνυμα πως μπορούμε να περιμένουμε βελτίωση μετά το 6μηνο, από την άλλη η υπόθεση Παπακωνσταντίνου δεν φαίνεται να αλλάζουν δραματικά το πολιτικό σκηνικό. Λίγο ως πολύ στα πεπατημένα.

Στη Wall Street ο S&P 500 έχει φτάσει σε υψηλά 5ετίας, ενώ οι δημοσκοπήσεις για τις ιταλικές εκλογές (τέλη Φεβρουαρίου) αρέσουν στις αγορές. Θα λέγαμε, λοιπόν, πως το σενάριο της επαναπροσέγγισης των 350 μ. για τον 25άρη συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.

Θα παρακολουθήσουμε από την αρχή της συνεδρίασης τη συμπεριφορά των τεσσάρων συστημικών, με την Alpha Bank να μας δικαιώνει -μέχρι τώρα- για τον χαρακτηρισμό σηματωρού που της έχουμε δώσει. Όμως, η τρέχουσα τιμή -στο 1,64 ευρώ- υπολείπεται της αντίστασης, που τυχαίνει να είναι σημαντική - με το 1,90 ευρώ να είναι πρόκληση.

Η μετοχή της ΕΤΕ θα πρέπει να πείσει πρώτα πως έχει το 1,50 ευρώ και μετά βλέπουμε. Ξεχωριστή περίπτωση η Πειραιώς, καθώς δεν συμμετέχει στη διεκδίκηση του Τ.Τ. και κινείται με ίδιες δυνάμεις.

Απόλυτος συγχρονισμός για τη μετοχή του ΟΤΕ, ενώ στη ΔΕΗ οι αγοραστές είναι σταθεροί και λίγο ως πολύ γνωστοί. Για τον Μυτιληναίο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μερικής κατοχύρωσης κερδοφόρων θέσεων, χωρίς να αμφισβητείται η φορά της μετοχής. Ερώτημα παραμένει η μετοχή του ΟΠΑΠ, αν και το ενδιαφέρον ισχυρών παικτών δεν φαίνεται να επηρεάζεται τόσο πολύ από τις τελευταίες εξελίξεις.

Εκτιμάται πως η εικόνα της συνεδρίασης στα πρώτα 30-50΄ θα είναι ενδεικτική της ημερήσιας τάσης, ενδεχομένως του κλεισίματος. Αλλά σε αυτό θα αναφερθούμε στη συνέχεια, με εστίαση σε περισσότερες μετοχές και από τη μεσαία - χαμηλότερη αποτίμηση

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v