Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Free to go" αγορά η Σοφοκλέους

Συνέχιση της ανοδικής κίνησης "δείχνουν" οι πρώτες δύο συνεδριάσεις του 2013. Οι όγκοι συναλλαγών, η μεταβλητότητα και οι τεχνικές ενδείξεις. Μικτές τάσεις στις τράπεζες, υπεραπόδοση για ΜΙG, Κύπρου και Τιτάν.

Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης μεταβλητότητας η δεύτερη του έτους, που έγινε αφορμή αξιοπρόσεκτης αύξησης των συναλλαγών και που είχε σαν αποτέλεσμα να σημειωθεί ο υψηλότερος τζίρος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα σημαντικό εύρος περίπου 22 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 930,55 (-1,14%) και υψηλό τις 952,49 (+1,2%) για να κλείσει πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 952,3 μονάδες, βοηθούμενος από τους Εθνική, Βιοχάλκο, ΕΧΑΕ, Τιτάνα, MIG, Coca-Cola, Jumbo, που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας, επίσης.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε διστακτικά και το πρώτο 90άλεπτο βρήκε τον Δείκτη πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, αποτέλεσμα των πιέσεων που δεχόταν ο Τραπεζικός κλάδος, της αδύναμης εικόνα της Coca-Cola και της έλλειψης ανοδικής διάθεσης από τους υπόλοιπους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους.

Στην πορεία, οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές μείωσαν τις αρχικές απώλειες, ενώ σημαντική κινητικότητα αναπτύχθηκε στην “δεύτερη ομάδα” του 25αρη.

Ασφαλώς, ο τίτλος που συγκέντρωσε σήμερα ήταν ο τίτλος του Μυτιληναίου, μετά την ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία συμβόλαιο ύψους 200 εκατ. δολαρίων για την πώληση 75.000 τόνων αλουμινίου σε κολόνες και πλάκες υπέγραψε η Αλουμίνιον, θυγατρική του ομίλου, με την Ελβετική πολυεθνική Glencore. Οι ποσότητες θα διατεθούν στις Ευρωπαϊκές και στις Αμερικανικές Αγορές στο διάστημα από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι τον Ιούνιο του 2014. Η μετοχή κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τα 4,86 ευρώ (+4,3%), όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη και το κλείσιμο είναι σχετικά κοντά στο χαμηλό ημέρας.

Μεταξύ 5,75 και 5,58 ευρώ και με συνεχείς εναλλαγές προσήμου κινήθηκε η μετοχή του ΟΠΑΠ, κλείνοντας περίπου στο μέσον της ημερήσιας διακύμανσης με αρνητικό πρόσημο. Ίσως χρειάζεται αυξημένη προσοχή σε περίπτωση καθώς σε απεργία διαρκείας από την προσεχή Δευτέρα καλεί τα μέλη της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης (ΠΟΕΠΠΠ) διαμαρτυρόμενη για την επιβολή φόρου επί των κερδών από το πρώτο ευρώ και τις υπόλοιπες προωθούμενες αλλαγές, κάτι που θα σημαίνει σημαντικές απώλειες στα έσοδα του Οργανισμού.

Νέα ενθαρρυντικά μηνύματα και από την τεχνική ανάλυση (πλην Τραπεζικού δείκτη), τόσο για τον Γενικό Δείκτη, όσο και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ο πρώτος έκλεισε μέσα στην ζώνη αντίστασης που ορίζεται από τις 950 – 960 μονάδες και αν την υπερκεράσει είναι θέμα χρόνου να αναμετρηθεί με τις 1010 – 1030 μονάδες.

Από χθες η στήλη, για τον FTSE25, ανέφερε: “Δύσκολα η ασθενής αντίσταση των 324 μονάδων θα αποτρέψει την κίνηση προς την αποφασιστική ζώνη των 340 – 350 μονάδων”. Σήμερα ο εν λόγω δείκτης έδωσε την ανοδική διαφυγή κλείνοντας στις 325,78 μονάδες και όλα θα παιχτούν στις 340 – 350 μονάδες, ενώ το “stop loss” για τους “long” τοποθετείται στις 309 μονάδες.

Η άνοδος που συνεχίζεται και στις πρώτες συνεδριάσεις του νέου χρόνου είναι αποτέλεσμα των υψηλών προσδοκιών που διακινούνται στην αγορά και της άρνησης των εν δυνάμει πωλητών να προσφέρουν τις μετοχές τους στις τρέχουσες τιμές.

Το εντυπωσιακό με την Αγορά, είναι πως έτσι όπως έχει κάνει την κίνηση φοβίζει για εισόδους κεφάλαια που έχουν δει σημαντικά χαμηλότερες τιμές και που θέλουν να εισέλθουν περιμένοντας μία σοβαρή διόρθωση που δεν έρχεται. Η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών ασκεί σημαντικό “ψυχαναγκασμό” σε όσους παραμένουν επιδεικτικά εκτός Αγοράς και κάποια στιγμή θα αναγκαστούν να πάρουν θέσεις σε υψηλότερα επίπεδα.

Όσο δεν γίνεται σημαντικός όγκος δεν ανησυχούμε για μεγάλη διόρθωση ενώ οι μέχρι στιγμής συναλλαγές στην Αγορά δεν προδιαθέτουν για διανομή αλλά για συνέχιση (!)

Μένοντας στις μετοχές του 25αρη και όπως προαναφέρθηκε, στα υψηλά ημέρας έκλεισε και η μετοχή του Τιτάνα χωρίς να αυξήσει τις συναλλαγές, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας σύμφωνα με την οποία στην έκδοση ομολογιακού δανείου ονομαστικής αξίας 200 εκατ. ευρώ, με τοκομερίδιο 8,75% και λήξη τον Ιανουάριο του 2017, προχώρησε η εισηγμένη, με διοργανωτές τις Τράπεζες Alpha Bank, Credit Suisse και Eurobank. Μέρος της νέας έκδοσης, που αφορά ομολογιακούς τίτλους εισηγμένους στη Χρηματιστηριακή Αγορά του Λουξεμβούργου, αντικαθιστά μερικώς υφιστάμενη έκδοση, λήξης 2013.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το βιβλίο προσφορών ξεπέρασε τα 285 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε υπερκάλυψη κατά περίπου 2,9 φορές του αρχικού ελάχιστου στόχου των 100 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η Τιτάν είναι η πρώτη Ελληνική εταιρεία η οποία αντλεί χρηματοδότηση από τις Αγορές μετά την έναρξη της δημοσιονομικής κρίσης το 2010.

Στο ταμπλώ του 25αρη, όπου αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των ΟΛΠ, ΟΤΕ και Intralot, σαφώς λιγότεροι οι τίτλοι με αρνητικό τελικό πρόσημο.

Με απώλειες μεγαλύτερες του 1% οι Alpha Bank, Frigoglass, Motor Oil, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Eurobank.

Στην πλευρά των “πράσινων” τα μεγαλύτερα κέρδη για MIG (+7,03%) και Κύπρου (+5,36%). Κέρδη μεγαλύτερα του 4% για Τιτάνα και Jumbo, του 3% για την Βιοχάλκο και με μικρότερα κέρδη τερμάτισαν την συνεδρίαση οι υπόλοιπες μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE25.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 130 ανοδικές μετοχές έναντι 34 πτωτικών και για 26 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 9%.

Στα επιμέρους και ενώ συνεχίστηκε το “rotation” στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και στην λογική του “ποιος έχει μείνει πίσω”, μεταξύ των ημερήσιων πρωταγωνιστών και οι θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, Μουζάκης, ΚΛΜ, Υγεία, Γαλαξίδι, Άβαξ.

Επίσης σημαντικά κέρδη για την Revoil που φαίνεται να ευνοείται από την απόφαση της εισηγμένης που ανακοίνωσε ότι λόγω χαμηλής ρευστότητας, ενδέχεται να προβεί κατά το χρονικό διάστημα από 02.01.2013 έως και 29.03.2013 σε αγορά ιδίων μετοχών άνω του ορίου του 25% του μέσου ημερήσιου όγκου, χωρίς να υπερβεί το 50%.

Επίσης και παρά τις ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές, οι συγκριτικές αποτιμήσεις αποτιμήσεις φαίνεται να βγάζουν διακριτικούς αγοραστές στην Nexans.
 
Έτσι για τα Ελ. Καλώδια οι πωλήσεις εκτός Ελλάδος αυξήθηκαν κατά 22% και αποτελούν το 77% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών (στο εννεάμηνο), ενώ οι πωλήσεις στην εγχώρια Αγορά μειώθηκαν κατά 21% έναντι του 2011.

Ωστόσο τα περιθώρια κέρδους παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα λόγω της μειωμένης ζήτησης σε βασικές Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ υπάρχει και επίπτωση από την ενσωμάτωση της FULGOR.
Τους πρώτους εννέα μήνες του 2012 εκταμιεύτηκαν σε επίπεδο Ομίλου 9,4 εκατ. Ευρώ για επενδύσεις.

Ο ενοποιημένος τζίρος εννεαμήνου στα 331,3 εκατ. (από 304,8 εκατ. πέρυσι), ενώ η τελική γραμμή αναφέρει ζημιές 9,959 εκατ.

Η καθαρή θέση στα 103,4 εκατ., οι βραχυχρόνιες δανειακές υποχρεώσεις στα 124,168 εκατ. και οι μακροχρόνιες στα 44,126 εκατ. Τα ταμειακά διαθέσιμα στα 18 εκατ., στις 30/9.
Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 57 εκατ.

Από την άλλη και όσον αφορά την Nexans, οι πωλήσεις εννεαμήνου στα 90 εκατ. από 52,9 εκατ. πέρυσι. Το τελικό αποτέλεσμα, ζημιές 509 χιλ. ευρώ. Οι μακροχρόνιες δανειακές υποχρεώσεις μηδενικές και οι βραχυχρόνιες στα 26,334 εκατ. Τα ταμειακά διαθέσιμα στις 30/9 στα 1,241 εκατ. και η καθαρή θέση στα 26,347 εκατ. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 18 εκατ.


Τι βλέπουν οι αναλυτές για τη συνέχεια

Η εκταμίευση της δόσης βελτίωσε σημαντικά το κλίμα στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να ολοκληρώσει την προηγούμενη χρηματιστηριακή χρονιά με σημαντικά κέρδη και κοντά στα υψηλά έτους, αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Αυτό δείχνει να συνεχίζεται και στις πρώτες συνεδριάσεις του νέου χρόνου και η γενικότερη εκτίμηση είναι ότι ο Δείκτης μπορεί να κινηθεί και ψηλότερα, χωρίς σημαντικές Τραπεζικές βοήθειες.

Έτσι σε μία παραδοσιακά Τραπεζοκεντρική Αγορά και ενώ οι Τραπεζικοί τίτλοι δείχνουν αδύναμοι να ακολουθήσουν την ανοδική αντίδραση άλλων μετοχών του 25αρη, λόγω των επιφυλάξεων που δημιουργούν οι επικείμενες ΑΜΚ, οι νέες εισροές χρήματος θα οδηγήσουν το Χ.Α. ψηλότερα.

Σημαντικό ρόλο έχει παίξει και η δημιουργία του δείκτη εξαγωγικών Επιχειρήσεων, με τις μετοχές που τον απαρτίζουν να επιδεικνύουν την καλύτερη συμπεριφορά.

Σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Versal ΑΕΠΕΥ, και για όσους διατηρούν αυξημένες θέσεις στον Τραπεζικό κλάδο, απαιτούνται ιδιαίτερα αυξημένα αντανακλαστικά, ιδιαίτερα την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου, όταν και θα ξεκινήσουν οι αυξήσεις κεφαλαίου.


Η πορεία των διεθνών αγορών

Επιφυλακτική εικόνα και διάθεση κατοχύρωσης κερδών στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, στο ξεκίνημα της Wall Street και στα συμβόλαια του χρυσού.
Ξεκινώντας από την Ασία, με θετικά πρόσημα κινήθηκαν οι Ασιατικές Αγορές, με τους δείκτες στην Αυστραλία να φτάνουν σε υψηλό 19 μηνών και τις Αγορές σε Ιαπωνία και Κίνα να παραμένουν κλειστές.

Η ανάπτυξη στον τομέα Υπηρεσιών της Κίνας, επιταχύνθηκε τον Δεκέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό 4 μηνών, προσθέτοντας μια ακόμη ένδειξη ανάκαμψης στην δεύτερη ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο. Ο δείκτης ΡΜΙ Υπηρεσιών ανήλθε στο 56,1 τον Δεκέμβριο από 55,6 τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Το ΔΝΤ καλωσόρισε τη συμφωνία για το "δημοσιονομικό γκρεμό" στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η ανάκαμψη θα είχε εκτροχιαστεί, αλλά προειδοποίησε ότι πρέπει να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις για τον περιορισμό των δαπανών και την αύξηση στο ταβάνι του χρέους.

Οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν περισσότερα από τα μέτρα που αποφασίστηκαν για να διασώσουν την άριστη βαθμολογία (Αaa) που σήμερα βρίσκεται υπό “negative outlook”, σημειώνει η Moody’s. Η συμφωνία που πέρασε την τελευταία στιγμή για την αποφυγή του δημοσιονομικού γκρεμού θα ξεκαθαρίσει την εικόνα αναφορικά με το μεσοπρόθεσμο επίπεδο ελλείμματος και χρέους, σημειώνει σε ανακοίνωσή της. Όμως, προσθέτει, δεν προσφέρει τη βάση για βελτίωση των δεικτών χρέους της Κυβέρνησης που θα είχε νόημα σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Η μείωση των ελλειμμάτων σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι απαραίτητη για να επιστρέψει το outlook του χρέους από “αρνητικό” σε “σταθερό”, προσθέτει η Moody’s.

Από την πλευρά της, η S&P εκτιμά ότι η συμφωνία δεν αλλάζει την εικόνα του χρέους των ΗΠΑ. Το ρίσκο όμως, μιας ακόμα ύφεσης για την οικονομία της υπερδύναμης έχει περιοριστεί, σημειώνει. O οίκος διατηρεί την πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ της Χώρας στο 2,2% του ΑΕΠ το 2013 και στο 2,7% του ΑΕΠ το 2014.

Ακόμα και αν η Ισπανία δεν ζητήσει σύντομα βοήθεια από τον ESM, είναι αμφίβολο ότι αυτό θα δημιουργήσει μεγάλες ταραχές στις Αγορές, εκτιμά η Barclays. Όπως αναφέρει, σε μεγάλο βαθμό, η μειωμένη επίπτωση της κρίσης της Ευρωζώνης και η τρέχουσα ισορροπία οφείλονται στις κινήσεις της ΕΚΤ για να αποτρέψει το “tail risk” της κρίσης.

Νέα στοιχεία από τον οίκο Fitch Ratings δείχνουν ότι τα Αμερικανικά ταμεία αύξησαν την έκθεσή τους σε Τράπεζες της Ευρωζώνης κατά 8% στο τέλος Νοεμβρίου σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για την πέμπτη συνεχή μηνιαία αύξηση. Το ποσό που βρίσκεται στις Γερμανικές Τράπεζες σκαρφάλωσε κατά 25% στη βάση δολαρίου, ενώ στο 6% ανέρχεται η αύξηση της έκθεσης στις Γαλλικές Τράπεζες κατά την ίδια περίοδο.

Όπως σημειώνεται από τους Financial Times, ενώ οι Fitch παρουσιάζουν σταθερή αύξηση της έκθεσης στις Τράπεζες της Ευρωζώνης τους τελευταίους μήνες, το συνολικό ποσό που αφιερώθηκε στα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα της Περιοχής εξακολουθεί να βρίσκεται 60% χαμηλότερα από το ψηλότερο σημείο. Κατά το τέλος Μαΐου του 2011 τα Αμερικανικά Ταμεία είχαν ποσοστό 30,6% των χρημάτων τους στις Τράπεζες της Ευρωζώνης έναντι ποσοστού 13,7% στο τέλος Νοεμβρίου 2012.

Οριακή αύξηση καταγράφεται στις Τραπεζικές καταθέσεις του Ευρωπαϊκού Νότου σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το Νοέμβριο, εξέλιξη που κατά τους περισσότερους αναλυτές ερμηνεύεται ως απομάκρυνση των φόβων για άμεσες καταρρεύσεις Τραπεζών.

Στην Ελλάδα, οι Τραπεζικές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 408 εκατ. ευρώ στα 161 δισ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι στο μέτωπο των Τραπεζικών καταθέσεων καταγράφεται σχετική σταθερότητα από τον Ιούνιο – μετά τη διεξαγωγή των εκλογών. Παρόλα αυτά, οι Τραπεζικές καταθέσεις στην Ελλάδα είναι στο ένα τρίτο των υψηλών που είχαν καταγραφεί το Δεκέμβριο του 2009.

Στην Ιταλία οι Τραπεζικές καταθέσεις αυξήθηκαν το Νοέμβριο κατά 0,1% στα 1,443 τρισ. ευρώ, ενώ τον προηγούμενο μήνα είχαν μειωθεί κατά 2%. Στην Ισπανία αυξήθηκαν κατά 0,8% στα 1,516 τρισ. ευρώ.

Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στην Ισπανία κατά τον Δεκέμβριο, ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει στο επίπεδο ρεκόρ των 4,85 εκατομμυρίων ατόμων, ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Απασχόλησης. Η τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης κατέγραψε τον Δεκέμβριο 59.094 λιγότερους άνεργους (-1,2%) σε σχέση με τον Νοέμβριο. Σε επίπεδο έτους, υπάρχουν 426.364 περισσότεροι άνεργοι (+9,64%), 4.848.723 άτομα συνολικά.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής που χρησιμοποιεί διαφορετική μέθοδο υπολογισμού, το ποσοστό της ανεργίας ξεπέρασε κατά το τρίτο τρίμηνο το ιστορικό όριο του 25%, για να φθάσει το 25,02% (άνω του 52% στην ηλικιακή κατηγορία 16-24 ετών), στο υψηλότερο ποσοστό , μετά την Ελλάδα, στο σύνολο του Βιομηχανοποιημένου Κόσμου.

"Παρά το γεγονός πως η ανάπτυξη της Ευρωζώνης παραμένει εξαιρετικά αδύναμη, διαφαίνονται ορισμένες θετικές εξελίξεις, ικανές να παράσχουν ευκαιρία για άνοδο των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα", σχολιάζουν οι αναλυτές της Nomura.

Αλλά όπως εξηγούν στη συνέχεια, τα ισχυρά κέρδη που κατέγραψαν τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια χθες, κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους, (ανήλθαν σε υψηλά 20 μηνών), ήταν κυρίως μια εποχική τοποθέτηση της επενδυτικής κοινότητας, η οποία εν πολλοίς στηρίχθηκε και από τις δημοσιονομικές εξελίξεις στις ΗΠΑ. "Για λίγο καιρό η Ευρώπη θα είναι ήσυχη. Αλλά πολύ σύντομα το κλίμα θα ανατραπεί και πάλι, καθώς θα επανέλθουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες των Αγορών για την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής οικονομίας", διαμηνύει η Nomura. "H αδύναμη ανάπτυξη της Ευρωζώνης πολύ γρήγορα θα γεννήσει νέες ανησυχίες", σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου.

"Τότε θα είναι η στιγμή που η κρίση της Ευρωζώνης θα μετατραπεί από κρίση χρηματοδότησης σε κρίση ανάπτυξης", εξηγούν.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους, η Nomura συστήνει προς τους επενδυτές να πουλήσουν ευρώ στην άνοδο και πιο συγκεκριμένα όταν το ενιαίο νόμισμα θα ανέλθει στα επίπεδα των 1,34 δολαρίων. "Πουλήστε ευρώ στα 1,34 δολ με στόχο τα 1,29 δολ", συστήνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές του οίκου.

Άνοδο παρουσίασαν οι θέσεις απασχόλησης στον Ιδιωτικό τομέα το Δεκέμβρη στις ΗΠΑ. Ειδικότερα αυξήθηκαν κατά 215.000 έναντι εκτίμησης για 140.000 μετά την αναθεωρημένη μέτρηση του Νοεμβρίου στις 148.000. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά ανακοίνωση ADP που χρησιμοποιεί διαφορετική μεθοδολογία και ευρύτερο δείγμα. Αντίθετα οι εβδομαδιαίες νέες αιτήσεις ανεργίας σημείωσαν απρόσμενη άνοδο στις 372.000 έναντι εκτίμησης για 360.000, ενώ τα προηγούμενα στοιχεία αναθεωρήθηκαν από τις 350.000 στις 362.000.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Challenger που ανακοινώθηκαν νωρίτερα, ο αριθμός των προγραμματισμένων απολύσεων στις Αμερικανικές Επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 43% τον Δεκέμβριο, στις 32.556. Στο σύνολο του Δεκεμβρίου, ο αριθμός των προγραμματισμένων απολύσεων διαμορφώθηκε στις 523.362, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό από το 1997.

Συνέχισε να ενισχύεται η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Νέα Υόρκη τον Δεκέμβριο μετά το καταστροφικό πέρασμα το τυφώνα Σάντι, όπως έδειξαν τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Ειδικότερα, ο δείκτης για τις επιχειρηματικές συνθήκες του Institute for Supply Management διαμορφώθηκε τον προηγούμενο μήνα στις 54,3 μονάδες από 52,5 μονάδες το Νοέμβριο, έχοντας διολισθήσει στις 45,9 μονάδες τον Οκτώβριο που αποτελούσε χαμηλό 12 μηνών. Μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες δείχνει ταχύτερη επέκταση της δραστηριότητας.


Η κίνηση στο ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια, εν μέσω σημαντικής μεταβλητότητας, ενώ οι συναλλαγές παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα και το premium στα συμβόλαια του δείκτη αυξήθηκε στο 1,35%.
Τα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών ελαφρώς αυξημένα έφθασαν τα 26.366 συμβόλαια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.982, τιμή εκκαθάρισης 330,25), κινήθηκαν μεταξύ 321 και 331 μονάδων.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Ένας αλλά σημαντικός ο δανεισμός τίτλων (3.200.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές σε Εθνική (4.745), Alpha Bank (5.462), Κύπρου (4.609), ΔΕΗ (978), ΟΤΕ (678), ΟΠΑΠ (1.356), Πειραιώς (1.587), Μυτιληναίο (453), Eurobank (104), ΓΕΚ (1.071), Intralot (744), MIG (1.516), Ελλάκτωρα (206), Σιδενόρ (172), ΕΧΑΕ (130), Μέτκα (103), Coca-Cola (107).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 υποχώρησε στα επίπεδα του 43%, με τον όγκο συναλλαγών στα 1.144 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (705 δικαιώματα αγοράς και 439 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (3.966.249 τεμ.), Εθνική (6.309.906 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v