Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι με το... καλημέρα στο Χρηματιστήριο

Από Φρανκφούρτη μέχρι Μιλάνο και Αθήνα οι αγορές ξεκινούν… φουριόζικα το 2013. Υπεραπόδοση για τράπεζες, συνεχίζεται η ανοδική φορά των μη τραπεζικών, παιχνίδι σε ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ. Σε μέτρια επίπεδα ο τζίρος.

Με το… δεξί και αρκετά ζωηρά, θα λέγαμε, έχουν ξεκινήσει οι ευρωαγορές για το 2013. Από Φρανκφούρτη και Παρίσι, μέχρι το Μαδρίτη, το Μιλάνο αλλά και την Αθήνα, βασικοί δείκτες και μετοχές δείχνουν να κινούνται στον ρυθμό ενός πρώιμου January effect.

Είναι έτσι όπως φαίνεται χρηματιστηριακά από την ενθουσιώδη εικόνα των ευρωχρηματιστηρίων και τη νέα αντίδραση δεικτών και μετοχών ή ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας ανοδικής παγίδας;

Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr καταγράφονται ήδη οι πρώτες αντιδράσεις για το deal στις ΗΠΑ, με αρκετούς αναλυτές να εκτιμούν πως απλώς μεταθέτει για λίγο αργότερα τα κρίσιμα ζητήματα της περικοπής δαπανών και του πλαφόν χρέους.

Ωστόσο, οι αγορές δείχνουν να βιάζονται και την ώρα που ο FTSE Large Cap στο Χ.Α. διασπά και τις 320 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται κατά 2,02% στις 7.766 μονάδες και ο MIB στο Μιλάνο κατά 3,3% στις 16.810 μονάδες.

Ειδικά για το χρηματιστήριο του Μιλάνου, και συγκεκριμένα για τον δείκτη MIB, διορατικοί παίκτες σημειώνουν πως θα πρέπει να παρακολουθείται πλέον σε καθημερινή βάση, τουλάχιστον μέχρι την περίοδο των εκλογών στην Ιταλία, στα τέλη Φεβρουαρίου(*).

Την ίδια ώρα, στο Χ.Α., κυρίως βραχυπρόθεσμοι παίκτες δεν αφήνουν ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία που παρουσιάστηκε από τη Wall Street.

Με την αξία των συναλλαγών στα 32 εκατ. ευρώ λίγο πριν τις 16:00, ο Γενικός Δείκτης αντιδρά προς τις 950 μονάδες, με υπεραπόδοση των τραπεζών και τον FTSE Mid προς τις 1.175 μονάδες.

Αυξημένες συναλλαγές, εκτός από τις μετοχές της Εθνικής και της Alpha Bank, στη μη τραπεζική τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, που υπεραποδίδουν. Έως τα 5,49 ευρώ ο ΟΤΕ, προς τα 6,20 ευρώ η ΔΕΗ, προς τα 5,65 ευρώ ο ΟΠΑΠ.

Στον ΟΤΕ συνεχίζονται τα πακέτα, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς ρευστοποιεί μετοχικές θέσεις της Αγροτικής. Σημειώνεται πως νωρίτερα άλλαξαν χέρια 75.000 μετοχές στα 5,315 ευρώ.

Αυξημένος τζίρος και στη ΔΕΗ και στον ΟΠΑΠ, ενώ ανεβάζουν παραπάνω στροφές MIG, EXAE, Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Intralot.

Ανάλογη εικόνα και στα μεσαία, με 11,02% υψηλότερα την Intracom, κατά 6,10% το Fourlis, κατά 4,10% τη ΓΕΚ Τέρνα, κατά 7,38% το Νηρέα.

Είναι ενδεικτικό πως λίγο μετά τις 11.15 για περισσότερες από 25 μετοχές σημειωνόταν απόδοση μεγαλύτερη του 5%.

* Κατά την εκτίμηση διορατικών παικτών, ο MIB θα πρέπει να παρακολουθείται από κοινού με τον DAX και την κυριότερη ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v