Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με...αμερικανική βοήθεια αρχίζει το 2013

Οι εξελίξεις στις ΗΠΑ κι η άνοδος του Dow πάνω από τις 13.000 μον. ίσως μεταθέσουν λίγο αργότερα το «πτωτικό σενάριο». Για το ΧΑ κλειδί παραμένουν οι τράπεζες (κυρίως η ΕΤΕ). Κρίσιμες οι 295 και 310/315 για τον Large Cap.

Καλή χρονιά! Προ πάντων με υ γ ε ί α! Και πολλές αντοχές για επιβίωση στο δύσκολο 2013, συνάμα με ευχές για αίσιο τέλος!

Με το... δεξί ξεκίνησαν τη χρονιά οι ασιατικές αγορές, με... δώρα από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων και αντίδραση της Wall Street πάνω από τις 13.000 μονάδες. Το Χ.Α. με καλύτερο αέρα από το 2012, με αποδόσεις για βασικούς δείκτες και μετοχές που έφτασαν το 33,44% (όπως σημειώνεται σε σχετικό θέμα του Θανάση Σταυρόπουλου), και ενώ η συνέχεια αναμένεται να είναι για εξίσου γερά στομάχια.

Η λίγο ως πολύ αναμενόμενη πολιτική συμφωνία στις ΗΠΑ και το τέλος στο «δράμα» του δημοσιονομικού γκρεμού μένει να φανούν εάν θα μπορέσουν να επηρεάσουν ανάλογα τη Wall Street σε ορίζοντα πέραν των λίγων συνεδριάσεων. Και κατά πόσον μπορεί να μετατεθεί για αργότερα η επίσης αναμενόμενη και τεχνικά προεξοφλούμενη διόρθωση της αμερικανικής αγοράς.

Το Χ.Α. δεν έχει ιδιαίτερους λόγους να διαφοροποιηθεί αισθητά από τις διεθνείς αγορές, που από τώρα ετοιμάζονται (και) για την καθοριστικότατη εκλογική αναμέτρηση στην Ιταλία, στα τέλη Φεβρουαρίου. Εκτίμηση κάποιων παικτών παραμένει πως η τάση διαφοροποίησης θα μπορούσε να συνεχιστεί εάν βοηθούσαν οι διεθνείς αγορές, εάν υλοποιούνταν 2-3 στοιχειώδη-απαιτούμενα σε κυβερνητικό και οικονομικό επίπεδο.

Οι τράπεζες κινούνται πλέον και τυπικά στον ρυθμό της... επιτροπείας, καθώς κλειδώνουν τα ονόματα των επιτρόπων  και η επιφυλακτικότητα κι η επενδυτική αποχή είναι εμφανείς.

Ωστόσο, το γεγονός πως ο κλαδικός δείκτης παραμένει μέσα στα τεχνικώς επιτρεπτά όρια και δεν ενεργοποιεί άμεσα μαζικότερες ρευστοποιήσεις θέσεων θα πρέπει να συνεκτιμηθεί. Ο Γενικός Δείκτης κρατά τις 900 μονάδες, ο... 25άρης ενισχύει τη θέση του σε επίπεδα υψηλότερα των 295 μονάδων και μένει να φανεί εάν μπορεί να κινηθεί πάνω από τις 310-315 στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις. Αυτές οι δύο τιμές (κάτω όριο στις 295 και άνω στις 310/315 μονάδες) φαίνεται πως θα καθορίσουν τη στάση κατ' αρχάς των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Θα φανεί εάν υπάρχει διάθεση και δυνάμεις για ακόμα μία βραχύβια ανοδική αντίδραση (με την απαραίτητη προϋπόθεση πως δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η στήριξη για τον τραπεζικό δείκτη, κι ειδικότερα για τη μετοχή της Εθνικής) ή αν θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για κατοχύρωση κερδοφόρων θέσεων.

Αυτά, και πάλι ευχές για τη δύσκολη χρονιά που ξεκίνησε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v