Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ρευστοποίηση κερδών με μικρό τζίρο

Σε κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων-υπεραξιών αποδίδεται η διόρθωση του ΓΔ προς τις 900 μονάδες και του 25άρη στις 310. Πιέσεις σε Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς, ΟΤΕ. Κέρδη για την 3Ε. Περιορισμένος ο τζίρος.

Μέτριων συναλλαγών κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων διατηρεί το Χ.Α. στην περιοχή των 910-920 μονάδων. Οι πωλητές προχώρησαν σε περισσότερες ρευστοποιήσεις (μετά τις 11.10), πιέζοντας τους βασικούς δείκτες έως και 0,35% χαμηλότερα.

Στα 8,6 εκατ. ευρώ ο τζίρος (στις 11.20), με τον Γενικό Δείκτη πέριξ των 915 μονάδων, μετά την αρχική ενίσχυσή του προς τις παρυφές των 920 μονάδων. Ανάλογη διακύμανση για τον FTSE Large Cap, που αντέδρασε έως τις 318,22 μονάδες, με μικτές τάσεις στις τράπεζες και με τον FTSE Mid στις 1.330-1.335 μονάδες.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι θεωρούσαν λογική και αναμενόμενη τη συντηρητική -μέχρι τώρα- τακτική των λιγοστών ενεργών παικτών και τις βελτιωτικές κινήσεις ορισμένων τραπεζικών χαρτοφυλακίων.

Στις τράπεζες η μετοχή της Alpha Bank ενισχύθηκε αρχικά έως τo 1,57 ευρώ, για να διολισθήσει στη συνέχεια γράφοντας απώλειες έως 2,2% στο 1,49 ευρώ.

Στην προσυνεδριακή αναφορά μας σημειώναμε πως, παρά τη θεαματική χθεσινή αντίδραση της μετοχής, προσεγγίστηκε μεν η πολύ σημαντική αντίσταση, χωρίς όμως να διασπαστεί ή να απειληθεί καν. Από αυτήν την άποψη ενδιαφέρον παρουσιάζει -τεχνικά πάντα- η επαναϋποχώρηση προς το 1,48 ευρώ, και χαμηλότερα έως το 1,45 ευρώ.

Ασθενέστερη η φορά της Εθνικής, κρατά την τιμή σταθερά χαμηλότερα του 1,50 ευρώ. Σημαντικότερες οι απώλειες για Πειραιώς και Eurobank, με την πρώτη να δοκιμάζει το κρίσιμο 0,35 ευρώ.

Σύμφωνα με την ομάδα ανάλυσης eZMarket (26/12), η συμμετοχή των τραπεζών στην ανοδική προσπάθεια θα ήταν βραχύβια, ενδεχομένως όμως ικανή να αναθερμάνει το ανοδικό σενάριο.

Για να επαληθευθεί αυτή η προσέγγιση θα χρειαστεί η επιβεβαίωση των πρώτων βραχυπρόθεσμων στηρίξεων σήμερα - αύριο...

Εάν στη συνέχεια της συνεδρίασης ο Γ.Δ. ΔΕΝ υποχωρήσει χαμηλότερα των 900 μονάδων (και ο... 25άρης των 310 μονάδων), τότε το ενδεχόμενο είναι εφικτό.

Έως τα 5,07 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, με πωλητές από την αρχική κορυφή των 5,20 ευρώ, έως τα 5,90 η μετοχή της ΔΕΗ από τα υψηλά στην αρχή της συνεδρίασης (6,05 ευρώ), ενώ ανάλογη είναι η διακύμανση και των Μυτιληναίου, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, Intralot, Ελλάκτωρ κ.ά.

Πρακτικά, η εικόνα της αγοράς, μετά την πρώτη ώρα συνεδρίασης, παραπέμπει περισσότερο σε προσεκτική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων, παρά σε βιαστική υποχώρηση ή σε συντονισμένη κίνηση λόγω εξωγενών παραγόντων (λ.χ. των λογικών ανησυχιών εξαιτίας διόρθωσης της Wall Street).

Να σημειωθεί πως η  απορροφούσε -μέχρι τις 11.30-11.35- σημαντικό μέρος των πιέσεων και της διόρθωσης των τραπεζών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v