Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χριστουγεννιάτικο δώρο οι 900 μονάδες για το ΧΑ

Στις 900 μονάδες έφτασε ενδοσυνεδριακά ο Γενικός Δείκτης. Κέρδη για Εθνική (6%), υπεραπόδοση σε Eurobank και Πειραιώς. Νέα υψηλά έτους για ΟΛΠ. Πτώση στον ΟΤΕ. Αυξημένες συναλλαγές μετά τα μέσα της συνεδρίασης.

Ανεβάζουν στροφές οι τράπεζες και ο Γενικός Δείκτης χτύπησε ενδοσυνεδριακά τις 900 μονάδες, ενώ ο FTSE Large Cap λίγο απέχει από τη σημαντική περιοχή των 310 μονάδων.

Από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης έχουν αυξηθεί η συναλλακτικότητα και οι ανά μετοχή πράξεις σε αρκετούς τίτλους της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Έως 6,96% υψηλότερα η Εθνική που εν συνεχεία κινείται στο 1,39 ευρώ, τη στιγμή που υπεραποδίδουν Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank. Αντιθέτως, υποχωρεί στα 5,20 ευρώ ο ΟΤΕ, ενώ ο ΟΠΑΠ σταθεροποιητικά βρίσκεται στα 5,50 ευρώ.

Διαπιστώνεται όμως σχετική κινητικότητα σε «βιομηχανικά χαρτιά» και σε μετοχές διορατικών διαχειριστών. Ενδεικτική είναι η περίπτωση των Βιοχάλκο, Μυτιληναίου, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, Τιτάν, ενώ ξαφνιάζουν θετικά ο ΟΛΠ με την εκρηκτική αντίδρασή του και τα νέα υψηλά έτους στα 16,30 ευρώ, το νέο υψηλό στο 1,87 ευρώ για την Intralot και το νέο υψηλό για την Τέρνα Ενεργειακή.

Ανάλογη κινητικότητα και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με 12 μετοχές του δείκτη να ενισχύονται και μόλις 4 να υποχωρούν. Θα λέγαμε μάλιστα πως οι αυξημένες συναλλαγές σε Σωληνουργεία Κορίνθου και Σιδενόρ είναι ενδεικτικές της ενεργότερης παρουσίας συγκεκριμένων επενδυτικών κι επιχειρηματικών κύκλων.

Υψηλότερες τιμές και για ΕΥΑΘ, Πλαστικά Θράκης, ΕΒΖ, Intrakat, Intracom.

Από τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς φαίνεται πως προς το κλείσιμο της συνεδρίασης θα έχουμε άλλη μία προσπάθεια επαναπροσέγγισης των 310 μονάδων.

Ήδη, ο FTSE Large Cap έχει καταγράψει αρκετές τοπικές κορυφές, στις 11.30, στις 11.48 και στις 12.28 την τελευταία, η κάθε μία ελαφρώς υψηλότερα από την προηγούμενη.

Από τεχνική πλευρά φαίνεται πως θα επιχειρηθεί αυτή η προσπάθεια, τουλάχιστον να διερευνηθούν τιμές εγγύτερα της σημαντικής περιοχής των 310 μονάδων για τον δείκτη της «μεγάλης κεφαλαιοποίησης».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v