Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άλμα στο ΧΑ με... χορηγία S&P και EKT

Στο σωστό timing η αναβάθμιση της S&P. Τερμάτισε πτωτικό σερί 4 συνεδριάσεων στο ΧΑ. "Άλμα" 9,94% για τον τραπεζικό δείκτη. Η καλύτερη απόδοση για ΓΔ στις τελευταίες 33 συνεδριάσεις. Κέρδη για ΕΤΕ (10,4%).

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η χθεσινοβραδινή αναβάθμιση της χώρας από την S&P ήλθε στο σωστό timing για το Χ.Α. και όχι μόνο.

Ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και τόσο ο Γενικός, όσο και ο FTSE25 είχαν αρχίσει να “γέρνουν” ανησυχητικά.

Όμως “υποχρέωση” στον οίκο αξιολόγησης (ξαφνικά οι οίκοι έγιναν εκ νέου φίλοι της Ελλάδας και δεν είναι οι κερδοσκόποι που χειραγωγούν τις Αγορές) “χρωστούν” και οι εγκλωβισμένοι σε “long” θέσεις που βρήκαν την ευκαιρία (που θιεωρητικά δύσκολα θα ξαναβρούν, καθώς από αύριο αρχίζουν οι ανακοινώσεις των τραπεζικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου) να ρευστοποιήσουν σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα εν όψει του επερχόμενου triple witching Δεκεμβρίου, μεθαύριο Παρασκευή.

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, η αναβάθμιση της χώρας από την S&P σε “B-“ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θετική έκπληξη μόνο όσον αφορά το εύρος της, καθώς ο οίκος είχε προειδοποιήσει ότι θα αναβαθμίσει την Ελλάδα (μετά την τελευταία υποβάθμιση σε “CCC”) μόλις ολοκληρωνόταν η διαδικασία επαναγοράς των Ελληνικών ομολόγων.

Από την άλλη, αρκετοί θεώρησαν ότι συνέδραμε στο θετικό, σημερινό κλίμα και η ανακοίνωση της ΕΚΤ, σύμφωνα με την οποία θα αποδέχεται όλα τα ομόλογα που εκδίδει ή εγγυάται το Ελληνικό Δημόσιο ως εχέγγυα για την παροχή ρευστότητας.

Όμως αυτό δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο, καθώς οι Ελληνικές Τράπεζες δεν διαθέτουν πια, στα χαρτοφυλάκιά τους, μακροπρόθεσμο Ελληνικό χρέος, αφού προσέφεραν το σύνολο σχεδόν των ομολόγων τους στο πρόγραμμα επαναγοράς.

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και υπάρχει και η επιφυλακτικότερη σχολή σκέψης που υποστηρίζει πως μόλις “κοπάσουν οι βραχύβιοι πανηγυρισμοί”, η Αγορά θα επιστρέψει στην σκληρή πραγματικότητα, σύμφωνα με την οποία το Ελληνικό χρέος παραμένει στην κατηγορία “junk” και ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να επιστρέψει η Ελλάδα στις Αγορές.

Σημειώνεται ότι ο οίκος υπογραμμίζει ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας ενδέχεται να βελτιωθεί εάν η Κυβέρνηση τηρήσει πιστά τους όρους του προγράμματος με ΕΕ/ΔΝΤ, συμβάλλοντας σε μια διατηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη και εξυπηρέτηση χρέους.

Στον αντίποδα, η S&P θα υποβαθμίσει την Ελλάδα εάν θεωρήσει ότι υπάρχει πιθανότητα "ανταλλαγής υπό πίεση" για τα Ελληνικά ομόλογα. Άλλωστε το σύνολο, σχεδόν, των αναλυτών, δεν αποκλείει μία ξαφνική και απόλυτα αναπάντεχη υποβάθμιση στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν προχωρήσει στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές.

Τι λέει η έκθεση του IIF για Ελλάδα

Με την πλευρά των επιφυλακτικών και η έκθεση του IIF που μεταξύ άλλων αναφέρει: “"Με το πραγματικό ΑΕΠ να αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4%-5% το επόμενο έτος, μετά από συρρίκνωση 6% αυτό το χρόνο και την επιπρόσθετη λιτότητα να δοκιμάζει την Κοινωνική συνοχή, οι κίνδυνοι για το πρόγραμμα των ΕΕ/ΔΝΤ θα παραμείνουν σημαντικοί.

Οι αμφιβολίες για την βιωσιμότητα του χρέους θα διατηρηθούν ώσπου να επανέλθει η ανάπτυξη και το Δημόσιο χρέος να μειωθεί σε ένα πιο ανεκτό επίπεδο".

Η συμφωνία για την απελευθέρωση της δόσης-μαμούθ, παρείχε στους φορείς χάραξης πολιτικής στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη κάποια περιθώρια αναπνοής, αλλά οι κίνδυνοι εκτροχιασμού της Χώρας εξακολουθούν να υπάρχουν για το 2013, όπως προειδοποιεί η Capital Economics, που επισημαίνει ότι οι αμφιβολίες σχετικά με τη διάσωση της Ελλάδας θα μπορούσαν κάλλιστα να επανεμφανιστούν το επόμενο έτος, ακόμη και μέχρι το πρώτο εξάμηνο, είτε γιατί η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να “συμμορφωθεί” με τους όρους της τρόικας και ως εκ τούτου θα καταστεί “ακατάλληλη” για περαιτέρω πληρωμές, είτε γιατί η εξασθενημένη Ελληνική οικονομία θα διαψεύσει για πολλοστή φορά τις εκτιμήσεις των δανειστών, κάτι που θα τους αναγκάσει να αναθεωρήσουν εκ νέου τις προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, το δημοσιονομικό έλλειμμα και το Δημόσιο χρέος.

“Οδεύοντας προς τις γενικές εκλογές του Φθινοπώρου, η Γερμανία θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με το δυσάρεστο δίλημμα της αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους, ή του να αρνηθεί να προσφέρει στην Ελλάδα περισσότερη βοήθεια και να οδηγήσει έτσι στην κατάρρευση του σχεδίου διάσωσης”, αναφέρει ο οίκος.

Σε κάθε περίπτωση η κίνηση της S&P είχε θετικό αντίκτυπο, εκτός από το Χ.Α. και στην Αγορά ομολόγων καθώς το δεκαετές Ελληνικό Κρατικό ομόλογο έφθασε μετά την επαναγορά να είναι διαπραγματεύσιμο στις 47 μονάδες βάσης και το spread σε χαμηλά περίπου δύο ετών.

Τα στατιστικά της συνεδρίασης

Από εκεί και πέρα, το σημερινό +9,94% του τραπεζικού δείκτη είναι η μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδος των τελευταίων 22 συνεδριάσεων, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 19/11 (+13,54%).

Επίσης το +4,81% του Γενικού Δείκτη είναι η μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων 33 συνεδριάσεων με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 2/11 (+5,38%).

Απόλυτα επιφυλακτικοί οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, φοβούνται μία νέα απότομη προσγείωση για την Σοφοκλέους που γρήγορα θα ξαναθυμηθεί τις “δυσκολίες” της κεφαλαιακής ενίσχυσης των Τραπεζών, την πιθανή απροθυμία συμμετοχής των ιδιωτών μετόχων στις ΑΜΚ, καθώς το αναμενόμενο μεγάλο dilution σε βάρος τους που θα συρρικνώσει δραματικά τη συμμετοχή τους.

Έτσι, η πολυετής Τραπεζοκεντρική δομή του Χ.Α. θα ολοκληρωθεί και έστω και με αργούς ρυθμούς, θα συνεχιστεί η διαδικασία επιλογής μετοχών εταιρειών που έχουν τις προϋποθέσεις να αποτελέσουν τις Δεικτοβαρείς επιλογές της πραγματικής οικονομίας και της “μακράς πνοής”.
 
Τεχνική ανάλυση της συναεδρίασης

Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση έδωσε σημαντικές αναπνοές για Γενικό Δείκτη και FTSE25, καθώς ο πρώτος πέρασε εκ νέου υψηλότερα της ζώνης 840 – 855 και ο δεύτερος έκλεισε μέσα στην αποφασιστική ζώνη των 300 – 310 μονάδων.

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, το σήμα επαναγοράς θα δοθεί με συνεχή κλεισίματα υψηλότερα των 880 μονάδων και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης με κλεισίματα υψηλότερα των 310 μονάδων.

Αντίθετα ο Τραπεζικός δείκτης, προκειμένου να πάρει κάποιες πρώτες “αναπνοές” και να δημιουργήσει τεχνικές προϋποθέσεις εξόδου από το βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι, χρειάζεται συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 238 μονάδων.


Πράσινα χαλιά έστρωσαν στον 25άρη

Έστρωσαν πράσινα χαλιά” στον 25αρη, καθώς όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι που τον απαρτίζουν έκλεισαν με θετικό πρόσημο.

Με διψήφιο ποσοστό ανόδου οι Εθνική (+10,4%), Πειραιώς (+11,25%) και Eurobank (+12,37%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 9% για Alpha Bank, MIG, του 8% για Κύπρου και Frigoglass, του 7% για Ελλάκτωρα και ΟΤΕ, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικό “gap”, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 878,41 μονάδες με κέρδη 4,81%, ενώ ο τζίρος σκαρφάλωσε στα 64 εκατ. από τα οποία τα 0,8 αφορούσαν “πακέτο” της Folli Follie Group.

Άκρως ικανοποιητική η τελική εικόνα με 127 ανοδικές μετοχές έναντι 32 πτωτικών, ενώ για 30 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 8%.

Στην πληθώρα των ημερήσιων πρωταγωνιστών, ίσως αξίζει αναφοράς το υψηλό 13 μηνών για το Πλαίσιο, το υψηλό 29 μηνών για την Σαράντης, υψηλό 13 μηνών για τη Σιδενόρ, υψηλό 15 μηνών για το Υγεία, οι Μαρίνες ξαναφέρνουν στην “μόδα” τον Κυριακούλη και νέο υψηλό 51 μηνών για τον ΟΛΘ με τον ξένο αγοραστή να μην πτοείται από το γεγονός ότι ο τίτλος ακουμπάει στο ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 20,00 ευρώ, ανοδική διάτρηση του οποίου θα ανοίξει τον δρόμο προς τα 25 – 27 ευρώ (!)


Οι προβλέψεις για τα αποτελέσματα τραπεζών από Euroxx

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, η μετοχή της Alpha Bank χρειάζεται συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1,54 ευρώ, της Εθνικής υψηλότερα των 1,45 ευρώ και της Πειραιώς υψηλότερα των 0,36 ευρώ.

Την εκτίμηση ότι η Εθνική θα παρουσιάσει ζημιές στο εννεάμηνο ύψους 1,390 δισ. ευρώ διατυπώνει η Euroxx Sec.

Σε ανάλυσή της υποστηρίζει ότι τα προ προβλέψεων κέρδη θα διαμορφωθούν 36% χαμηλότερα, συγκρινόμενα με αυτά της προηγούμενης χρονιάς (στα 867,8 εκατ. ευρώ) αλλά θα παρουσιάσουν βελτίωση 7,1% το τρίτο τρίμηνο έναντι του αμέσως προηγούμενου.

Τα συνολικά έσοδα Τραπεζικής υπολογίζονται σε 3,047 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 6,6%, ενώ από τη διαχείριση χαρτοφυλακίου αναμένονται ζημιές 549,7 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο.

Η Euroxx εκτιμά ότι τα έξοδα λειτουργίας υποχώρησαν κατά 6,7% στο 1,644 δισ. ευρώ, ενώ ο δείκτης προβληματικών δανείων, NPLs τοποθετείται στο 18% για το τρίτο τρίμηνο.

Επίσης, πάντα σύμφωνα με την Euroxx, στα 487,4 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν οι ζημιές της Alpha Bank στο εννεάμηνο. Τα καθαρά έσοδα από τόκους εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 1,11 δισ και οι προβλέψεις στα 1,13 δισ. ευρώ. Oι λειτουργικές δαπάνες προβλέπεται να υποχωρήσουν 5,3% και να ανέλθουν στα 787,5 εκατ. ευρώ.

Μεταφερόμενοι στον υπόλοιπο μη Τραπεζικό 25αρη, νέο υψηλό 16 μηνών για τον ΟΤΕ, που έχει μπροστά του την αποφασιστική αντίσταση στην ζώνη 5,20 – 5,30 ευρώ.

Ακριβώς επάνω στην αποφασιστική αντίσταση των 5,60 ευρώ έκλεισε ο τίτλος του ΟΠΑΠ, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε αναρριχηθεί μέχρι τα 5,63 ευρώ. Ανοδική διάσπαση της ζώνης 5,60 – 5,65 ευρώ, θα δημιουργήσει τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 6,00 ευρώ.

Για την ΔΕΗ παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 5,65 ευρώ (δεν τα δοκίμασε σήμερα) προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τα 6,50 – 6,70 ευρώ, ενώ σε νέο υψηλό 19 μηνών έκλεισε η Τέρνα Ενεργειακή που συνεχίζει να εκπλήσσει και τους πλέον αισιόδοξους.

Επίσης, η ΕΧΑΕ έδωσε εκ νέου κλείσιμο υψηλότερα των 4,05 ευρώ και ελπίζει ότι αυτή την φορά θα αναμετρηθεί με την αντίσταση των 4,40 ευρώ.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Δείχνει να παραμένει το θετικό κλίμα σε Ασία και Ευρώπη, ενώ με μικτά πρόσημα κινούνται κατά τις πρώτες ώρες συνεδρίασης οι δείκτες στην Wall Street, καθώς δεν φάνηκε να ικανοποιούν τα στοιχεία από την Αγορά Κατοικίας στις ΗΠΑ.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, πάνω από τις 10000 μονάδες έκλεισε ο Nikkei για πρώτη φορά από τον περασμένο Απρίλιο. Την ίδια στιγμή η Παγκόσμια Τράπεζα αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Κίνας και της αναπτυσσόμενης Ανατολικής Ασίας το 2013, και δήλωσε ότι η Περιοχή παραμένει ευέλικτη παρά την επιβραδυμένη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Συγκεκριμένα, η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ότι η Κίνα αναμένεται ότι θα έχει ρυθμό ανάπτυξης 8,4% το 2013, που τροφοδοτείται από τα φορολογικά κίνητρα και την ταχύτερη υλοποίηση των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων.

Οι τελευταίες προβλέψεις είναι υψηλότερες απ' αυτές (8,1%) που είχαν δημοσιοποιηθεί τον Οκτώβριο. Για την περιοχή της Ανατολικής Ασίας, στο σύνολό της, η ανάπτυξη το 2013 αναμένεται στο 7,9%.

Ωστόσο, προειδοποιεί για πιθανούς κινδύνους, όπως μια απότομη πτώση του ρυθμού αύξησης των επενδύσεων στην Κίνα, που θα μπορούσε να επηρεάσει το κλίμα εμπιστοσύνης σε Παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και μια αποτυχία των ΗΠΑ να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τις αυξήσεις των φόρων και τις περικοπές δαπανών πριν από το τέλος του έτους.

Βελτίωση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης καταγράφηκε στη Γερμανία το Δεκέμβριο σύμφωνα με τα στοιχεία του Οικονομικού Ινστιτούτου Ifo. Συγκεκριμένα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 102,4. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών που "έβλεπαν" το δείκτη Ifo στο 102, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Οι αδυναμίες που παρουσιάζουν οι μεγαλύτερες οικονομίες του Πλανήτη, η Ευρωπαϊκή κρίση και ο “δημοσιονομικός γκρεμός” των ΗΠΑ επηρεάζουν αρνητικά την εικόνα της ποιότητας τους χρέους, υποστηρίζει η Fitch στην έκθεση της με τίτλο “Global Sovereign Review and Outlook”.

Για τις αναδυόμενες Αγορές σημειώνει ότι αποδεικνύονται περισσότερο ανθεκτικές αλλά η συνεχή έκθεση τους στις μεγάλες οικονομίες σε συνδυασμό με τις δικές τους αδυναμίες βάζει φραγμό στο ανοδικό momentum των βαθμολογιών τους.

Όπως σημειώνεται επτά από τις 10 μεγάλες οικονομίες βρίσκονται υπό “negative οutlook”, περιλαμβανομένων τριών “ΑΑΑ”, δηλαδή τις ΗΠΑ, την Βρετανία και την Γαλλία, γεγονός που δείχνει ότι η “πιεσμένη” πιστωτική ποιότητα βαραίνει στη διεθνή οικονομία.

Η Fitch ασχολήθηκε περισσότερο με την Αμερικανική οικονομία, για την οποία προειδοποίησε ότι θα υπάρξει υποβάθμιση εφόσον το δημοσιονομικό πρόβλημα δεν βρει κάποια λύση.Πιθανή χαρακτήρισε επίσης την υποβάθμιση της Βρετανίας. Κατά τους αναλυτές του οίκου, ο κίνδυνος αφορά την οικονομική επιβράδυνση της Γηραιάς Αλβιόνας, που ενδέχεται να αναγκάσει σε εγκατάλειψη στόχων στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Από την άλλη, η Pimco εμφανίζεται απαισιόδοξη για το 2013 και προβλέπει ενίσχυση της στήριξης στην παγκόσμια οικονομία. Για την Ευρωζώνη προβλέπει βαθιά ύφεση, ενώ από την ύφεση δεν αναμένει να ξεφύγουν ούτε η Γερμανία με την Γαλλία. Όσον αφορά την ΕΚΤ, η πρόβλεψη αναφέρει ότι θα υπάρξει μείωση επιτοκίων και νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

"Η Ιταλία θα υποχρεωθεί να φύγει από την Ευρωζώνη εκτός και αν η ΕΚΤ αποκτήσει περισσότερη δύναμη ώστε να μπορεί να διασφαλίζει χαμηλότερο κόστος δανεισμού", δήλωσε ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που υποστήριξε πως "αν η Γερμανία δεν αποδεχτεί το γεγονός ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να δρα σαν πραγματική Κεντρική Τράπεζα όταν τα επιτόκια δανεισμού δεν υποχωρούν, τότε θα υποχρεωθούμε να αφήσουμε το ευρώ για να γίνουμε περισσότερο ανταγωνιστικοί".

Οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών μειώθηκαν τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ, μετά την μεγάλη αύξηση του προηγούμενου μήνα. Οι ανεγέρσεις μειώθηκαν 3% στις 861.000 (στο 12μηνο) ενώ οι εκδόσεις νέων οικοδομικών αδειών αυξήθηκαν 3,6%. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι νέες οικοδομές θα μειωθούν 2,6% και οι νέες άδειες θα αυξηθούν 0,8%. Τον Σεπτέμβριο οι ανεγέρσεις είχαν εκτιναχθεί 5,3% ενώ οι εκδόσεις αδειών είχαν μειωθεί 2,5%.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Την θετική εικόνα των διεθνών Αγορών, θα διερευνήσει, τεχνικά, για λογαριασμό της στήλης το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Ξεκινώντας από την Γερμανία, αναφέρει: “To τρένο του DAX συνεχίζει αργά και βασανιστικά την κίνηση του χωρίς καν να ενοχλήσει το ανοδικό του επιθετικό κανάλι.. Ουσιαστικά το 7600-7610 είναι το επίπεδο που κρατάει τον επιθετικό του χαρακτήρα ενώ το 7560 είναι το “stop” στο “Long”. Η αχαρτογράφητη περιοχή είναι αυτή που κάνει την διαφορά, μιας και ουσιαστικά στα επίπεδα αυτά δεν έχουμε από το πρόσφατο παρελθόν αντιστάσεις.

Θεωρητική κοντινή αντίσταση το 7678 και 7694 ενώ στήριξη το 7645 και 7632.

Η διάσπαση του 1441 για τον S&P500 έδωσε το επίπεδο 1450 που ουσιαστικά είναι η πάνω μεριά του ανοδικού καναλιού που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα και είναι και βραχυπρόθεσμη αντίσταση. Κοντινή στήριξη το 1439 και 1436 που είναι και πολύ βραχυπρόθεσμο momentum που διάσπαση μπορεί να δώσει το 1432.

Όσο κινούμαστε μέσα στο ξεκάθαρο ανοδικό κανάλι ο εν λόγω δείκτης δεν μπορεί να προβληματιστεί.

O Dow Jones κράτησε εύκολα την στήριξη δίνοντας και νέα υψηλά. Όλα δείχνουν ότι μπορεί να δοκιμάσει το 13450 ενώ κοντινή στήριξη έχει το 13310 και 13276-13289. Κοντινή αντίσταση το 13380- 13404” εκτιμά το τμήμα ανάλυσης της ΑΕΠΕΥ.


-----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής ανοδικής αντίδρασης με κύριο χαρακτηριστικό τις μετακυλίσεις θέσεων που αύξησαν εντυπωσιακά τις συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (έφθασαν τα 169.897 συμβόλαια).

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 16.356, τιμή εκκαθάρισης 303,25), κινήθηκαν μεταξύ 293,5 και 304,75 μονάδων και έκλεισαν με υποτίμηση 0,6%.Σε ακινησία τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (600.000 Εθνική, 1.844.700 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (33.242), Alpha Bank (18.925), Κύπρου (34.036), ΔΕΗ (4.045), ΟΤΕ (12.115), ΟΠΑΠ (5.963), Πειραιώς (29.818), Μυτιληναίο (3.865), Eurobank (3.363), ΓΕΚ (6.131), Intralot (3.434), CPB (5.990), MIG (4.387), Ελλάκτωρα (1.017), ΕΧΑΕ (566), Ελ. Πετρέλαια (921), Σιδενόρ (906), Μέτκα (589), Motor Oil (137), Τιτάνα (155), Coca-Cola (213).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE large cap κατρακύλησε στο 45%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν βελτιωμένος στα 2263 δικαιώματα (1819 calls και 444 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (3.950.349 τεμ.), Εθνική (5.009.906 τεμ.).Να σημειωθεί ότι 11.943 συμβόλαια λήξεως Δεκεμβρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v