Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαζεύει τις απώλειες η Σοφοκλέους

Σε αρνητικό έδαφος παραμένει η αγορά, παρά την επιχείρηση εξισορρόπησης στις τιμές των τραπεζικών μετοχών. Βαρίδι οι απώλειες 4,4% για ΔΕΗ και 2% για 3Ε. Απώλειες για Alpha, κέρδη για ΕΤΕ, Eurobank. Μέτριος ο τζίρος.

Χαμηλής πτήσης συνέχεια στο Χ.Α. Με μάλλον μέτριο τζίρο η αρχική διόρθωση επιχειρείται να μετριαστεί.

Στο μέσο της συνεδρίασης ο
Γενικός Δείκτης κινήθηκε στις 837 μονάδες (-0,88%), ο FTSE Large Cap στις 286,44 μονάδες (-1,34%), ο FTSE Mid στις 1.015 μονάδες (-1,21%) και οι τράπεζες έως 4,73% χαμηλότερα στην περίπτωση της Eurobank.

Λίγο πριν τις 16:00 και με τον τζίρο στα 36 εκατ. ευρώ οι απώλειες μετριάστηκαν και ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε σε οριακή άνοδο.

Στη σημερινή συνεδρίαση συνεχίστηκε η αποκλίνουσα η διακύμανση βασικών δεικτών, καθώς έχει μεταβληθεί θεαματικά ο συντελεστής στάθμισης στη διαμόρφωσή τους. Συγκεκριμένα, πέραν της εδώ και μήνες πιο δεικτοβαρούς μετοχής του δείκτη (3E με 16,94%), δεύτερος για τον Large Cap έρχεται ο ΟΤΕ με 12,51%, τρίτος ο ΟΠΑΠ με 9,21% και τέταρτη με 8,1% η Εθνική.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η υποχώρηση της συμμετοχής στάθμισης-βαρύτητας της Eurobank στο 2,21%, της Πειραιώς στο 2,47%, όταν η βαρύτητα του Τιτάνα στον Large Cap φτάνει στο 5,38%, των Ελληνικών Πετρελαίων στο 4,3%, της ΔΕΗ στο 4,45%, της Motor Oil στο 3,05% ή στο 3,82% της Jumbo.

Στοιχεία ενδεικτικά της αναδιάταξης ισορροπιών και δυνάμεων που αποτυπώνεται χρηματιστηριακά στο ταμπλό, ενσωματώνοντας σε σημαντικό βαθμό ευρύτερες αλλαγές που συντελούνται σε πολλά επίπεδα.

Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, κόντρα στη διόρθωση κινούνται ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Frigoglass και Folli Follie Group.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν Πλαστικά Θράκης, Fourlis, Νηρέας, Αττικής, Επίλεκτος, ΟΛΘ.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, η Eurobank Equities αναβαθμίζει στα 2 ευρώ την τιμή-στόχο για τον Fourlis, η Credit Suisse θέτει στα 3,5 ευρώ τον στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, ενώ κάνει λόγο για συνέχιση των πιέσεων και το 2013.

Αποφάσεις με επιβολή προστίμων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ ο Γιώργος Α. Σαββάκης σε σχετικό θέμα του αναφέρεται στις 18 μετοχές που επιλέγουν οι θεσμικοί.

Στο ίδιο πλαίσιο και η αναφορά του Στέφανου Κοτζαμάνη για την περιφέρεια που βγαίνει από το… καβούκι της. Εξίσου ενδιαφέρον το θέμα του ιδίου για τις «έξι εισηγμένες που… εκμεταλλεύτηκαν την κρίση» με κοινό χαρακτηριστικό την εξωστρέφειά τους.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v