Σε χαμηλό τριμήνου ο τραπεζικός δείκτης

Επέστρεψαν δριμύτερες οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο. Πτώση για Εθνική Τράπεζα (11,6%), Alpha (14,9%), Πειραιώς (14,6%), Κύπρου (9,7%). Κέρδη για 3Ε, ΟΠΑΠ. Αυξημένος ο τζίρος συναλλαγών.

Σε χαμηλό τριών μηνών και πλέον, έκλεισε σήμερα ο τραπεζικός δείκτης, καθώς επέστρεψαν δριμύτερες οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, κάτι που ενεργοποίησε κινήσεις “stop loss” και αλλά και σημαντικότατο αριθμό από “margin calls” που απλά επιτάχυναν ακόμα περισσότερο την πτωτική τάση.

Είναι πλέον δεδομένο, ότι η έγκριση της δόσης φέρνει τα εγχώρια Τραπεζικά Ιδρύματα μπροστά στα δύσκολα, αφού αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης, με την Αγορά να εκτιμά ότι οι όροι θα είναι εις βάρος των μικρομετόχων, ενώ θα ακολουθήσει σημαντικότατος πληθωρισμός “χαρτιών”.

Αυτό σε συνδυασμό με την επικείμενη ανακοίνωση των Τραπεζικών αποτελεσμάτων (πιθανότατα την Παρασκευή, αν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή της τελευταίας στιγμής), ενέτειναν τον εκνευρισμό, ενώ η καθοδική διαφυγή που έδωσαν οι περισσότερες Τραπεζικές μετοχές, κινητοποίησε και τα χαρτοφυλάκια που κινούνται αποκλειστικά και μόνο με γνώμονα τα τεχνικά δεδομένα.

Μάλιστα, κάποιες πληροφορίες που έκαναν τον γύρο της Αγοράς, ανέφεραν ότι στις αμέσως επόμενες μέρες δεν αποκλείεται να δημοσιευτεί και η έκθεση της BlackRock και αυτό ενέτεινε ακόμα περισσότερο τον εκνευρισμό στον Τραπεζικό κλάδο.

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο για τον τραπεζικό δείκτη έχει σημειωθεί στις 3/9 (207,15 μονάδες)

Η σημερινή συνεδρίαση επιβάρυνε σημαντικότατα την τεχνική εικόνα, με την τελευταία στήριξη να οριοθετείται στις 207 – 200 μονάδες, καθοδική διάτρηση της οποίας θα οδηγήσει τον εν λόγω δείκτη προς νέα χαμηλά (!)

Τα χαμηλά των Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς

Σε χαμηλό τετραμήνου ο τίτλος της Alpha Bank
, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 14/8 (1,25 ευρώ). Ο τίτλος έδωσε καθοδική διαφυγή από την θεωρούμενη ισχυρή στήριξη των 1,50 ευρώ και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 1,22 ευρώ.

Χαμηλό πενταμήνου για την μετοχή της Εθνικής, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 27/7 (1,17 ευρώ). Η απώλεια την στηρίξεων στα 1,32 και 1,25 ευρώ επιβάρυνε σημαντικότατα την τεχνική εικόνα του τίτλου. Τελευταία στήριξη στα 1,10 ευρώ, πριν κινητοποιηθούν και οι τελευταίες κινήσεις “stop loss” και οδηγήσουν τον τίτλο προς νέα χαμηλά.

Χαμηλά τριμήνου για την μετοχή της Πειραιώς. Το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο στις 7/9 (0,2860 ευρώ). Τελευταία σημαντική στήριξη στα 0,25 ευρώ.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό και το γεγονός ότι η σημερινή σημαντική Τραπεζική διόρθωση, συνδυάστηκε και σημαντική αύξηση της μικτής αξίας συναλλαγών (ο υψηλότερος τζίρος των τελευταίων επτά συνεδριάσεων).

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι μόλις 5 τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι Εθνική, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Alpha Bank, απέσπασαν το 55% του συνολικού τζίρου.

Με “κατακόκκινο” το σύνολο του Τραπεζικού κλάδου, πλην Γενικής που έκλεισε αμετάβλητη, το όποιο ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε λίγες μη Τραπεζικές Δεικτοβαρείς μετοχές.

Από τον υπόλοιπο 25αρη, μόνο ο τίτλος της Coca-Cola κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.
Προσπάθησαν να δώσουν βοήθειες στον Δείκτη, οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, όμως η πρώτη έμεινε από δυνάμεις, πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας και τελικά έκλεισε λίγο ψηλότερα, αλλά με αρνητικό πρόσημο.

Ο τίτλος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, έστω και οριακά έχασε την πρώτη στήριξη των 5,50 ευρώ (ενδοσυνεδριακά είχε αναρριχηθεί μέχρι τα 5,68 ευρώ) και πρέπει να ανακάμψει άμεσα αν θέλει να αναμετρηθεί με τις αντιστάσεις στα 5,76 – 5,80 ευρώ και το ψυχολογικό όριο των 6,00 ευρώ.

Ένατη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον ΟΤΕ, έστω και αν το τελικό πρόσημο προέκυψε εν μέσω σημαντικών διακυμάνσεων. Επιμένουν οι φήμες για πιθανή υποβολή δημόσιας πρότασης, ενώ και σήμερα ο τίτλος έδειξε ότι θα χρειαστεί το κάτι παραπάνω για να υπερκεράσει το ψυχολογικό όριο των 5,00 ευρώ και την ισχυρή αντίσταση στα 5,20 ευρώ.


Τι λέει η έκθεση της Ε.Ε. για το ελληνικό δημόσιο χρέος

Οι προοπτικές για τη βιωσιμότητα του Δημοσίου χρέους της Ελλάδας επιδεινώθηκαν συγκριτικά με τον Μάρτιο του 2012, αναφέρει η έκθεση αξιολόγησης της Ε.Ε. για το Δεύτερο Πρόγραμμα Προσαρμογής της Χώρας. "Τα δάνεια διεθνούς στήριξης που έχουν μέχρι τώρα εκταμιευθεί στην Ελλάδα ανέρχονται σε 148,6 δισ. ευρώ. Εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι στην εφαρμογή του προγράμματος".

Επίσης, χαρακτηρίζεται απογοητευτική η μέχρι τώρα πορεία των αποκρατικοποιήσεων, αλλά επισημαίνεται ότι τους τρεις τελευταίους μήνες η διαδικασία μπαίνει ξανά σε τροχιά.

Στην έκθεση προόδου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, τονίζεται πως αν δημοσιονομικά μέτρα κριθούν αρνητικά στα δικαστήρια, τότε οι ανάγκη αναπλήρωσης των προβλεπόμενων εσόδων με νέα μέτρα θα είναι επιτακτική (!)

Από την άλλη και όπως υποστηρίζει σε νέα έκθεσή της η Moody's, το Ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο, ενώ προειδοποιεί πως θα καταστεί βιώσιμο, μόνο αν υπάρξει νέο “haircut” στα Ελληνικά ομόλογα.

Ταυτόχρονα ο οίκος προειδοποιεί πως η Ελλάδα είναι απίθανο να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, χωρίς να υπάρξουν αποκλίσεις.

Αναπόφευκτη θεωρεί μια νέα αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ και υποστηρίζει ότι "εκεί οδηγεί η πολιτική της Καγκελαρίου Μέρκελ", ενώ υποστηρίζει ότι "η Γερμανική Κυβέρνηση δεν θέλει να θέσει σε προτεραιότητα τα Ευρωπαϊκά μέτρα εξυγίανσης, αλλά προτιμά να μην αποκαλύπτει στους ψηφοφόρους τις δυσάρεστες αλήθειες και να μεταθέτει τα πάντα μετά τις εκλογές".

Επίσης, θεωρεί ως περισσότερο επικίνδυνες ακόμη και από την κατάσταση στην Ελλάδα, τις εξελίξεις στην Ιταλία. Εκφράζει δε την ελπίδα, οι ψηφοφόροι στην Ιταλία "να μην πέσουν στα δίχτυα λαϊκιστών που υπόσχονται εύκολους δρόμους εξόδου από την κρίση".


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

“Κόκκινα ταμπλώ”, αλλά με ελεγχόμενες απώλειες στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, “πράσινο” ξεκίνημα στην Wall Street, αξιοπρόσεκτα κέρδη στην Ιαπωνία.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, με άνοδο 0,94% έκλεισε στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei, ενισχυμένος από τον θρίαμβο των συντηρητικών στις βουλευτικές εκλογές στην Ιαπωνία.

Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας προειδοποίησε ότι η Γερμανική οικονομία ενδέχεται να καταγράψει σημαντική συρρίκνωση το δ’ τρίμηνο του 2012, επιβαρυμένη από την αδύναμη απόδοση του Βιομηχανικού τομέα. Ωστόσο, η Τράπεζα προβλέπει ότι η περίοδος κάμψης της Γερμανικής οικονομίας θα είναι σύντομη, καθώς υπάρχουν θετικά σημάδια όσον αφορά την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και τις προσδοκίες των Γερμανικών Επιχειρήσεων για τις εξαγωγές.

Η πολιτική και το 2013 θα είναι διεκπεραιωτική και δεν θα βγάλει την Ευρωζώνη από την ύφεση, αναφέρει η Bank of America Merrill Lynch, σημειώνοντας ότι η νομισματική ένωση χρειάζεται αρκετή “μονωτική ταινία” για να κλείσει τα σοβαρά προβλήματα που έχει.

Η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών μέσω του ESΜ είναι πιθανό να αποκλείσει τα περιουσιακά στοιχεία τους. Η κοινή Τραπεζική εποπτεία είναι πιθανό να αφορά μόνο τις μεγάλες Τράπεζες και ίσως να μην τεθεί σε εφαρμογή πριν το 2014.

Την ίδια στιγμή, Ιταλία και Ισπανία αποφεύγουν συστηματικά να ζητήσουν επίσημα βοήθεια από την ΕΚΤ μέσω του προγράμματος αγορών ομολόγων (ΟΜΤ). Το μειονέκτημα αυτό θα διαιωνίσει τους ίδιους προβληματικούς παράγοντες που αντιμετώπισε η Ευρωζώνη, ως προς την ανάπτυξή της, το 2012 και στο 2013, επιτείνοντας την λιτότητα, την απομόχλευση των Τραπεζικών ισολογισμών και την άνιση ανταγωνιστικότητα.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο δείκτης μεταποίησης Empire παρέμεινε σε αρνητικά εδάφη επί 5ο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Federal Reserve Νέας Υόρκης, καθώς διολίσθησε στο -8,1 τον Δεκέμβριο από -5,2 τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα ανέλθει σε θετικά εδάφη και θα διαμορφωθεί κοντά στο 5,2.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ζητούμενο είναι η επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας, τονίζει με έμφαση ο Στρατής Πολυχρονέας.

Μπορεί η Ελλάδα να απόφυγε την “ξέρα” της έλλειψης ρευστότητας μετά την έγκριση της εκταμίευσης των €49 δισ. (€34,3 δισ. θα εκταμιευθούν μέσα στο Δεκέμβριο και τα υπόλοιπα το α΄3μηνο του 2013), ωστόσο το όλο θέμα μετατίθεται για το 2013, καθώς όπως έχει διαπιστωθεί πολλάκις στο παρελθόν, εκταμίευση χωρίς έλεγχο και ψηφοφορία δε γίνεται.

Άλλωστε δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από την προσμονή της περιβόητης έκθεσης της Τρόικας για την Ελλάδα, η οποία τελικά ούτε βγήκε από κοινού από ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ ούτε ήταν και θετική.

Χρειάσθηκε τελικά μια πολιτική απόφαση και νέο “εθελοντικό κούρεμα” του χρέους για να εγκριθεί τελικά η εκταμίευση των χρημάτων, αλλά φευ χωρίς την χρηματική αρωγή του ΔΝΤ σε αυτή τη φάση.

Μάλιστα, η κ. Lagarde χαιρέτισε την απόφαση του Eurogroup, και δήλωσε ότι θα εισηγηθεί στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ να ολοκληρωθεί η έκθεση προόδου για την Ελλάδα.

Η συνάντηση του ΔΝΤ για την έγκριση ή μη της εκταμίευσης της δόσης προς την Ελλάδα τοποθετείται μέσα στον Ιανουάριο, ωστόσο μένει να δούμε ποια θα είναι τελικά η στάση του ΔΝΤ γενικότερα για τη χρηματοδότηση Χωρών της Ευρωζώνης.

Ζητούμενο λοιπόν για τη συνέχεια, προκειμένου να συνεχισθεί η “απρόσκοπτη” δανειοδότηση της Ελλάδας είναι η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών από την Κυβέρνηση, όπως έχει συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους Εταίρους, με τη βασική ανησυχία να είναι οι Κοινωνικές αντιδράσεις που ενδεχομένως να προκληθούν από την εφαρμογή αυτών.

Ζητούμενο βέβαια είναι και η επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας, η οποία περνά μέσα από την επανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.

Κατά συνέπεια οι όποιοι πανηγυρισμοί μπορεί να χαρακτηρισθούν πρώιμοι σε αυτήν τη φάση, καθώς χρόνος δεν υπάρχει και οι όποιες καθυστερήσεις μπορούν να θέσουν εκ νέου σε κίνδυνο τη μελλοντική δανειοδότηση της Ελληνικής οικονομίας.

Ο αναλυτής της Solidus Sec. δεν αποκλείει να συνεχιστούν οι πιέσεις στο εγχώριο Τραπεζικό ταμπλώ, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για Γενικό, Τραπεζικό δείκτη και FTSE25, αν δεν βρεθεί “αντίβαρο” πιέσεων από τους υπόλοιπους τίτλους του 25αρη.

Ο Γενικός Δείκτης, μετά την ανοδική διάσπαση της ζώνης των 846 με 856 μονάδων κινήθηκε γρήγορα προς τις 880 μονάδες χωρίς όμως να έχει τα απαραίτητα “Τραπεζικά καύσιμα” για περαιτέρω άνοδο, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Με τα νέα τεχνικά δεδομένα, η διακράτηση των 850 – 840 μονάδων, θα θέσει εκ νέου το στόχο των 900 με 910 μονάδων. Αντίθετα, η καθοδική τμήση θα ενισχύσει τη βαρύτητα της πτώσης ωθώντας το Γενικό Δείκτη πιθανότατα κάτω από τη στήριξη των 841 μονάδων, με την αμέσως επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 810 – 795 μονάδες.

Αντίσταση πάνω στη γραμμή των 5,68 ευρώ φαίνεται ότι βρήκε η μετοχή του ΟΠΑΠ προκαλώντας ένα βραχυχρόνιο “pullback” προς την περιοχή των 5,30 ευρώ. Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η ανοδική απελευθέρωσή του, τόσο από τη ζώνη μεσοπρόθεσμης αντίστασης των 5,40 με 5,64 ευρώ όσο και από τη βαρύτητα της προαναφερόμενης γραμμής καθοδικής πίεσης.

Στην αντίθετη περίπτωση ιδιαίτερη προσοχή σε βραχυχρόνιο πεδίο χρήζει η γραμμή στήριξης στα 5,15 ευρώ, καθώς η διάρρηξή της θα επαναφέρει το τίτλο σε καθοδική πορεία.

Εάν και ακόμα η μετοχή του Μυτιληναίου δεν έχει ολοκληρώσει το μηνιαίο της candlestick η ανοδική διάσπαση των 4 ευρώ μας έχει προϊδεάσει για την ολοκλήρωση ενός “λευκού ανοδικού κεριού”, όπου θα έχει ως στόχο, στους επόμενους δύο μήνες, την “ακίδα” του μακροπρόθεσμου τριγωνικού σχηματισμού, στα 4,55 με 4,87 ευρώ.

Το επίπεδο όμως αυτό θα χρειαστεί μετέπειτα μεγάλη διαγραμματική προσπάθεια για να υπερκεραστεί και να κατευθυνθεί η τιμή της μετοχής προς το επόμενο ισχυρό επίπεδο αντίστασης των 5,87 ευρώ.

Κοντά σε πολύ ισχυρές μακροπρόθεσμες αντιστάσεις έχει εισέλθει το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Γερμανικός δείκτης DAX 30 προετοιμάζοντας πιθανότατα το έδαφος για το επόμενο μεσοπρόθεσμο καθοδικό κύμα προς τη κάτω πλευρά του τριγωνικού σχηματισμού, στις 7080 με 6940 μονάδες περίπου.

Σημείο κλειδί για την ολοκλήρωση του εν λόγω σεναρίου είναι η συμπεριφορά του δείκτη στην ανοδική προσέγγιση ή μη, της ελλειψοειδούς περιοχής αντίστασης των 7780 μονάδων.

Για πρώτη φορά πάντως από το 2007 η άνοδος αυτή, που έχει πραγματοποιήσει ο DAX 30 πάνω από τις 7200 μονάδες δεν έχει την υποστήριξη από τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία της Γερμανικής οικονομίας, επισημαίνει ο κ. Μάνθος.


Πως κινήθηκαν οι μετοχές του 25άρη

Στο ταμπλώ του 25αρη, όπου αμετάβλητοι έκλεισαν οι Eurobank Properties, Jumbo και ΟΛΠ, ελαφρώς λιγότεροι ήταν οι τίτλοι με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο (+2,45%), Μέτκα (+1,01%), Μυτιληναίος (+0,48%), ΟΠΑΠ (+1,29%), ΟΤΕ (+0,41%), Τέρνα Ενεργειακή (+0,34%), Τιτάν (+0,23%), Motor Oil (+1,68%), Frigoglass (+2,37%), Coca-Cola (+1,23%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Alpha Bank (-14,94%), Eurobank (-13,48%), MIG (-5,28%), Εθνική (-11,68%), Κύπρου (-9,77%) και Πειραιώς (-14,64%), ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 865,99 μονάδες (10.46). όμως μετά τις 11.52 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 836,53 (14.23) και έκλεισε στις 844,46 μονάδες με απώλειες 1,47%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 70 εκατ. από τα οποία τα 3,2 αφορούσαν “πακέτα” (ΟΤΕ, Μέτκα, Σωλ. Κορίνθου, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Folli Follie Group, Motor Oil).

Ανεκτή η τελική εικόνα με 66 ανοδικές μετοχές έναντι 85 πτωτικών, όμως για 28 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 6%.

Χαμηλότερα του 25αρη, ασφαλώς τις εντυπώσεις τις κέρδισε η Ιντρακόμ, όχι μόνο λόγω του τελικού +16,84% (ενδοσυνεδριακά έφθασε και ακόμα ψηλότερα), αλλά και λόγω της εντυπωσιακής εκτίναξης στον όγκο συναλλαγών.

Όλα αυτά στον απόηχο της ανακοίνωσης, σύμφωνα με την οποία ενεργοποιείται η διαδικασία put option για την πώληση του 49% της Intracom Telecom στην JSC Sitronics.

Η κίνηση του τίτλου χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, για αυτούς που κινούνται σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς το “story” δεν είναι καινούργιο, αλλά επαναλαμβανόμενο, ενώ χρειάζεται επίσης ιδιαίτερης προσοχής το γεγονός ότι η Ρωσική εταιρεία τον περασμένο Μάρτιο είχε στο χαρτοφυλάκιο της το 51% της Intracom Telecom, αλλά προχώρησε στην πώληση του 3% στην RYDRA TRADING COMPANY πιθανότατα για να μην την ενοποιεί στον ισολογισμό της (!)

Από εκεί και πέρα και για διαφορετικούς λόγους, ίσως χρειάζεται να προσεχθούν οι Κυριακούλης, Ελτον, Τσουκαρίδης, ΟΛΘ, Ιντεάλ (αν αρχίσει να κάνει συναλλαγές), Σπύρου, αλλά και άλλοι τίτλοι που θα συνεχίσουν να δίνουν κίνηση.


-----ΧΠΑ

Καθαρά πτωτική συνεδρίαση που συνδυάστηκε με σημαντική αύξηση των συναλλαγών και λόγω μετακυλίσεων θέσεων.Τα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αναρριχήθηκαν στα 98.085 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του 20αρη, με μεγαλύτερες απώλειες από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, γύρισε κοντά στην θεωρητική του τιμή.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 15.576, τιμή εκκαθάρισης 290,5), κινήθηκαν μεταξύ 287,75 και 304,75 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (12.200 ΟΤΕ. 20.900 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (34.183), Alpha Bank (12.872), Κύπρου (6.679), ΔΕΗ (2.276), ΟΤΕ (3.770), ΟΠΑΠ (5.598), Πειραιώς (14.993), Μυτιληναίο (1.653), Eurobank (2.908), ΓΕΚ (1.545), Intralot (2.809), CPB (4.038), MIG (2.217), Ελλάκτωρα (839), ΕΧΑΕ (298), Ελ. Πετρέλαια (735), Σιδενόρ (260), Μέτκα (159), Motor Oil (140).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 μειώθηκε στο 43% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 1.822 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (927 δικαιώματα αγοράς και 895 δικαιώματα πώλησης.

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (3.950.349 τεμ.), Εθνική (5.029.906 τεμ.).Να σημειωθεί ότι 18.172 συμβόλαια λήξεως Δεκεμβρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v