Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ.Α.: Η "βουτιά" στις τράπεζες παρασύρει το ΓΔ

Οι ισχυρές πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο οδηγούν στο κόκκινο και το Γενικό Δείκτη. Πτώση άνω του 10% σε ΕΤΕ, Alpha Περαιώς, Eurobank. Προσπάθειες "αντίστασης" από βαριά βιομηχανικά χαρτιά.

Οι σταθεροποιητικές τάσεις που επικράτησαν την πρώτη ώρα της συνεδρίασης δεν είχαν συνέχεια καθώς οι ρευστοποιήσεις στις τράπεζες εντάθηκαν. Ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε αρχικά έως τις 866 μονάδες για να υποχωρήσει εν συνεχεία στις 847 μονάδες. Ο FTSE Large Cap κινήθηκε στην αρχή από τις 300 μονάδες, παρά τις έντονες πιέσεις σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου αλλά τελικά υποχώρησε στις 295 μονάδες.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως την πρώτη ώρα της συνεδρίασης σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ είχαν γίνει περισσότερες συναλλαγές απ’ ό,τι στην Εθνική. Αυξημένος τζίρος, που έφερνε ψηλότερα τις μετοχές και των δύο οργανισμών, και συγκεκριμένα έως τα 4,98 ευρώ και τα 5,58 ευρώ αντίστοιχα.

Η υπεραπόδοση αυτών των δύο μετοχών απορροφούσε το μεγαλύτερο μέρος της πίεσης που δέχονταν οι τέσσερις συστημικές τραπεζικές μετοχές, με σημαντικές απώλειες που πλέον είναι διψήφιες.

Επίσης, ανοδικά αντιδρούσαν 3E, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Intralot, Μυτιληναίος, Motor Oil, Jumbo, Τιτάν, Frigoglass, Τέρνα Ενεργειακή. Δηλαδή, σχεδόν στο σύνολό του το μη τραπεζικό κομμάτι του Large Cap επιβεβαίωνε την από τα ελάχιστα του Ιουνίου διαδικασία διαφοροποίησης κι αυτονόμησης.

Τάση που επιβεβαιώνεται και στις μετοχές του FT Mid. Κατά 10,53% ενισχύεται η Intracom, 2,59% ο Fourlis, 4,28% η ΕΒΖ, 1,38% η Σιδενόρ και κατά 0,95% η ΓΕΚ Τέρνα.

Να σημειωθεί ότι ένα μικρό πακέτο 2.000 μετοχών της ΕΥΔΑΠ άλλαξε χέρια στα 4,99 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v