Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: "Ανοσία" στα καλά νέα από τις Βρυξέλλες

Απώλειες σημειώνει ο ΓΔ που κινείται στα επίπεδα των 855 μονάδων μετά την θετική απόφαση για εκταμίευση της δόσης. Πτώση για Εθνική, Eurobank Alpha, ΔΕΗ, 3Ε, Πειραιώς. Κέρδη για ΟΤΕ, MIG.

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο Χ.Α. Με το Γενικό Δείκτη χαμηλότερα στις 855 μονάδες, τον FTSE Large Cap στις 297 μονάδες και τον FT Mid στις 1.075 μονάδες.

Με την αξία των συναλλαγών στα 42 εκατ. ευρώ και τις τράπεζες να επιχειρούν να κάνουν τη διαφορά. Έως 2% χαμηλότερα ο κλαδικός δείκτης, διαμορφώνεται στην περιοχή των 240 μονάδων.

Κατά 2,19% χαμηλότερα στο 1,34 ευρώ η Εθνική, στο 1,57 ευρώ η Alpha Bank, στο 0,37 ευρώ η Πειραιώς και στο 0,67 ευρώ η Eurobank.

Από τις μη τραπεζικές μετοχές, ενισχύεται στα 4,75 ευρώ ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ υποχωρεί στα 5,34 ευρώ, ενώ ο ΟΠΑΠ υποχωρεί στα 5,3 ευρώ. Υψηλότερα αντιδρούν Frigoglass, Μέτκα, Τέρνα Ενεργειακή, MIG (9,14%), Ελληνικά Πετρέλαια, Intralot, ΟΛΠ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενισχύονται Fourlis, Ελληνικά Καλώδια, Αττικής, Πλαστικά Θράκης, Σιδενόρ.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η εικόνα αυτή επικρατεί στην αγορά τη στιγμή που οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν νωρίτερα την εκταμίευση της δόσης, με τα πρώτα κεφάλαια να φτάνουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Η άλλη όψη, όμως, η ζοφερή, αποτυπώνει νέο ρεκόρ ανεργίας στο εφιαλτικό 24,8% στο γ΄ τρίμηνο του 2012. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους και σύγκρισης, το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011 κυμαινόταν στο 17,7%, που μεταφράζεται σε σχεδόν μισό εκατομμύριο επιπλέον ανέργους.

Η δε ανεργία στους νέους στο 56,6% δικαιολογεί τα ευρήματα και της τελευταίας δημοσκόπησης της MRB και καθιστά εκ των ων ουκ άνευ υποχρέωση της κυβέρνησης να ενεργήσει, στο και πέντε, προς την κατεύθυνση της άμβλυνσης αυτής της δραματικής κατάστασης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v