Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο τραπεζικός κλάδος μπαίνει στο χορό της ανόδου

Με την πρώτη -την τραπεζική- ταχύτητα να ανεβάζει στροφές, το ΧΑ κινείται εκ νέου ανοδικά και «βλέπει» προς τις 880 μονάδες. Ξανά πάνω από τις 300 ο… 25άρης, με υπεραπόδοση τραπεζικών και μη μετοχών. Ικανοποιητικός ο τζίρος.

Ολοκληρώνεται η διαδικασία επαναγοράς χρέους, παίρνουν τα πάνω τους οι τράπεζες και το Χ.Α. «βλέπει» το στόχο των 880 μονάδων.

Με ικανοποιητικές συναλλαγές, περίπου 30 εκατ. ευρώ στις 12.50, με αυξημένο τζίρο στις τέσσερις συστημικές τραπεζικές μετοχές και με υπεραπόδοση των μη τραπεζικών, ο FTSE Large Cap επανέρχεται και πάλι πάνω από τις 300 μονάδες.

Και εάν το Χ.Α. «έπαιζε» μέχρι χθες με τη δεύτερη ταχύτητά του, σήμερα ενισχύεται και από την πρώτη του, την τραπεζική.

Θυμίζουμε πως στο προσυνεδριακό σχόλιό μας κάναμε λόγο για επαναπροσέγγιση των 310 μονάδων για το δείκτη «μεγάλης κεφαλαιοποίησης» και των 880 μονάδων για το Γ.Δ. Στο δε σχόλιο του euro2day.gr της 8ης/12 σημειωνόταν πως «το θετικό σενάριο κερδίζει πόντους».

Έχοντας προεξοφλήσει και αφομοιώσει την επιτυχή έκβαση της διαδικασίας επαναγοράς χρέους, ο τραπεζικός κλάδος μπορεί να επανέλθει σε βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο Γ.Δ. «πιάνει» τις 880 μονάδες, ο… 25άρης τις 310 μονάδες, βάζοντας στόχο τα αμέσως υψηλότερα επίπεδα αντιστάσεων.

Νωρίτερα «ανεβάσαμε» στον Εκηβόλο διαγράμματα των FTSE και του Τραπεζικού, όπου αποτυπώνεται η διαφορετική εως τώρα πορεία των δύο αυτών ταχυτήτων.

Έως το 1,44 ευρώ αντέδρασε η μετοχή της Εθνικής, έως το 1,68 ευρώ της Alpha Bank, ενώ ενισχύονται Eurobank και Πειραιώς. Έως τα 5,42 ευρώ η ΔΕΗ, έως τα 4,51 ευρώ ο ΟΤΕ, έως τα 5,55 ευρώ ο ΟΠΑΠ.

Έως το 1,70 ευρώ αντέδρασε νωρίτερα η μετοχή της Intralot, ενώ υπεραποδίδουν συνολικά οι μετοχές εταιριών που εμπλέκονται στον τομέα της ενέργειας. Στα 2,86 ευρώ η Τέρνα Ενεργειακή, στα 4,02 ευρώ ο Μυτιληναίος, στα 8,86 ευρώ η Μέτκα.

Επίσης, υπεραποδίδουν MIG, ΕΧΑΕ, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ.

Ανάλογη κινητικότητα και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, όπου με αυξημένες συναλλαγές η μετοχή της Σιδενόρ ενισχύεται κατά 6,82%, του Fourlis κατά 2,10%, των Πλαστικών Θράκης κατά 4,10%, της Intracom κατά 1,20%, της ΕΒΖ κατά 9,90%, της ΓΕΚ Τέρνα κατά 1,20%.

Σε προηγούμενο σχόλιο του euro2day.gr σημειωνόταν πως με βάση τα στοιχεία συναλλαγών Νοεμβρίου η αξία μπορεί να μειώνεται στο 1,4 από 1,9 δισ. ευρώ, ωστόσο ενισχύεται η εμπορευσιμότητα σε απόλυτο αριθμό τεμαχίων, καταλήγοντας πως τα στοιχεία αυτά παραπέμπουν σε μόχλευση και άλλων μετοχών, σε είσοδο ή μετακύλιση ρευστότητας προς άλλους τομείς και κλάδους, αλλά και σε ενεργότερη συμμετοχή μικρομεσαίων επενδυτών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v