Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Περιμένει το τελικό αποτέλεσμα

Το ΧΑ έχει προεξοφλήσει την κατά 100% συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα επαναγοράς και περιμένει το σήμα για τις 880 μονάδες. Κλειδιά η στήριξη της ΕΤΕ και η διαφοροποιούμενη... δεύτερη ταχύτητα του ΧΑ.

Τα βάζουν όλα στο δεύτερο γύρο επαναγοράς οι τράπεζες ασκώντας έτσι το... πατριωτικό τους καθήκον.

Στο σχετικό θέμα του euro2day.gr αναλύονται όλες οι τελευταίες εξελίξεις για αυτήν την διαδικασία, που κατά τους δανειστές αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της "περιβόητης" δόσης.

Το ΧΑ παρέμεινε και εχθές ψύχραιμο και με ελαφρά διάθεση προεξόφλησης όχι μόνο της υλοποίησης της εν λόγω διαδικασίας αλλά και των εξελίξεων στο "μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων".

Ενδεικτική η πορεία των βασικών δεικτών, η τεχνική εικόνα μετοχών-σηματωρών αλλά και των θέσεων που έλαβαν συγκεκριμένοι διορατικοί παίκτες σε μη τραπεζικά χαρτιά.

Τις 850 μονάδες φάνηκε πως τις "έχει" ο Γ.Δ. σε αυτήν την φάση της αγοράς, ενώ για τον Large Cap οι 300 θα μπορούσε να "κατακτηθούν" εάν δεν πιεζόταν η . Χρηματιστηριακός παράγοντας εκτιμούσε, πως εάν ο... 25άρης μπορεί να επιχειρήσει στις 300 προς 310 μονάδες χωρίς τις τράπεζες και με την δεικτοβαρή υπό πίεση, τότε επιβεβαιώνεται η βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς.

Η διαδικασία της επαναγοράς κλείνει σήμερα, με ζητούμενη την τεχνικότητα του Τραπεζικού Δείκτη και κυρίως των Εθνικής, Alpha Bank με την πρώτη να συνεχίζει να προβληματίζει τους πιστούς της και την αγορά. Σε καλύτερη θέση η δεύτερη αλλά...

Ενα ικανό μέρος της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης (και λιγότερο από τα... μικρά) επιχειρεί να διαφοροποιηθεί ή διαφοροποιείται με γνώμονα είτε την πραγματική οικονομική κατάσταση των εταιρειών είτε τις προσδοκίες για τη συνέχεια.

Εξαιρετικό από αυτήν την άποψη το θέμα του Φώτη Κόλλια με τον εύγλωττο τίτλο "Πως θα αναστηθεί η ελληνική οικονομία", που κατά την εκτίμηση μας συνάδει με όσα διαδρματίζονται και προεξοφλούνται χρηματιστηριακά σε ένα μικρό αριθμό εισηγμένων.

Μικρό το δείγμα σίγουρα, αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει μαγιά για κάτι καλύτερο, εάν θέλουμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και τη δύναμη μας για τους δύσκολους μήνες που έπονται.

Στη χθεσινή συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά (και με σημαντικές υπεραξίες) η διάθεση για μόχλευση συγκεκριμένων κύκλων, με αφορμή ή και πρόσχημα τις εξελίξεις σε "κρατικά λαχεία" - ΟΠΑΠ (Intralot κ.λπ.) αλλά και στον ευρύτερο χώρο της ενέργειας (ελέω ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ - σχετική αναφορά και στο Χαμαιλέοντα).

Πρακτικά, και συναλλαγές έγιναν σε μετοχές εταιρειών που άμεσα είτε έμμεσα εμπλέκονται, και κινητικότητα υπήρξε και σχετικό ενδιαφέρον από μικρομεσαίους επενδυτές. Φάνηκε δηλαδή, πως τομείς, κλάδοι της αγοράς και μπορούν και θέλουν να λειτουργήσουν. Στα στοιχεία συναλλαγών Νοεμβρίου έχουμε και μία καλύτερη εικόνα της σύνθεσης παικτών με τους ξένους (και τους... ξενους ) να ενισχύουν ελαφρώς το ποσοστό τους (στο 51,4% από το 50,6%) αλλά με τις συναλλαγές να μειώνονται στο 1,401 από το 1,916 δισ. ευρώ.

Η υποχώρηση του τζίρου στις τράπεζες αποτυπώθηκε στο... ταμπλό, πλην όμως έχει ενδιαφέρον το ότι αυξήθηκαν οι συναλλαγές/εμπορευσιμότητα σε απόλυτο αριθμό τεμαχίων.

Στοιχείο, που παραπέμπει σε μόχλευση και άλλων μετοχών, σε είσοδο ή μετακύληση ρευστότητας προς άλλους τομείς και κλάδους αλλά και σε ενεργότερη συμμετοχή μικρομεσαίων επενδυτών.

Στη συνέχεια θα "ανεβάσουμε" στον Εκηβόλο διαγράμματα, όπου αποτυπώνεται καταφανέστατα η διαφοροποίηση του ΧΑ, η δημιουργία μίας αγοράς... δύο ταχυτήτων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v