Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κρατά δυνάμεις και περιμένει τα νέα

Επαναγορά και αποκρατικοποιήσεις δημιουργούν την απαραίτητη μόχλευση, ωθώντας το Γ.Δ. προς τις 850 και τον FTSE LC πάνω από τις 295 μονάδες. Υπεραποδίδουν ΔΕΗ, Eurobank, Alpha, Intralot αλλά και MIG, Μυτιληναίος, ΕΤΕ, ΟΤΕ.

Έως τις 845 μονάδες αντιδρά ο Γενικός Δείκτης, έως τις 295 ο FTSE Large Cap, ενώ ισχυροποιείται η βραχυμεσοπρόθεσμη τάση για τον FT Mid. Οι τράπεζες τα πηγαίνουν καλά, δεδομένης της κατάστασης, με την Alpha Bank να επιβεβαιώνει τον ρόλο του σηματωρού.

Από τις τράπεζες περίμεναν ορισμένοι παίκτες πιθανές πιέσεις στην αρχή της συνεδρίασης, όμως από το -2,59% της 3E «ταλαιπωρείται» ο δείκτης της «μεγάλης κεφαλαιοποίησης».

Ενθαρρυντικός κατά την εκτίμησή μας ο τζίρος, καθώς περνά τα 12 εκατ. ευρώ, περίπου στις 11.30, με επίσης ενθαρρυντική ένδειξη τις αυξημένες συναλλαγές σε Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και Μυτιληναίο.

Στην Alpha Bank για τους λόγους που προαναφέραμε, στις υπόλοιπες όμως καθώς φαίνεται πως η κινητικότητα στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων και οι ενέργειες του ΤΑΙΠΕΔ επενεργούν αντανακλαστικά.

Η μετοχή του ΟΠΑΠ, με συναλλαγές περίπου 1,7 εκατ. ευρώ, αντιδρά έως τα 5,35 ευρώ, υψηλός τζίρος και σε Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια αλλά και στη ΔΕΗ, που προφανώς εμπλέκεται λόγω των εξελίξεων σε ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ. Έως τα 5,07 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, έως τα 6,88 ευρώ των Ελληνικών Πετρελαίων, έως τα 3,82 ευρώ του Μυτιληναίου.

Λιγοστές οι συναλλαγές στην έταιρη εμπλεκόμενη Motor Oil, που σήμερα και αύριο παρουσιάζεται σε ξένους διαχειριστές στο Λονδίνο. Σταδιακά ενισχύονται οι συναλλαγές στην Πειραιώς, στην Intralot (ευνοείται και αυτή από τις εξελίξεις στα κρατικά λαχεία και στον ΟΠΑΠ), αλλά και σε Ελληνικά Χρηματιστήρια, MIG, Ελλάκτωρ.

Σχετική κινητικότητα παρατηρείται και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τον Fourlis να έχει συναλλαγές περίπου 250.000 τεμαχίων (αξίας σχεδόν μισού εκατ. ευρώ) και ενώ η τιμή επανέρχεται πάνω από τα 2 ευρώ. Από τεχνική πλευρά, στόχος για τον Fourlis είναι τα 2,2 ευρώ (της 15ης/11) και τα 2,38 ευρώ (της 22ας/10).

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως, εάν κλείσει τελικά το θέμα της επαναγοράς χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις, ο τραπεζικός δείκτης μπορεί να αντιδράσει προς την πρώτη βραχυπρόθεσμη αντίστασή του. Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr σημειώνεται πως «η επαναγορά κρίνεται στην… παράταση».

Ιδιαίτερη σημασία όμως δίνεται, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, στα θέματα των αποκρατικοποιήσεων, της ενέργειας και του ΤΑΙΠΕΔ. Σε σχετικό θέμα του ο Φώτης Κόλλιας αναφέρεται σε όλες τις τελευταίες εξελίξεις και από τα τρία μέτωπα, ενώ στον Εκηβόλο νωρίτερα ανεβάσαμε εκτίμηση που αφορά το διαγωνισμό ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ.

Το γεγονός της περαιτέρω ενίσχυσης του ποσοστού συμμετοχής του σχήματος M+M στην κοινοπραξία σχετίζεται με την αναφορά του Φ.Κ. ότι ανοίγει ο δρόμος και για τους Ρώσους ή σε σχήμα υπό τη ρωσική πλευρά.

Λίγο μετά τις 11.10 η επαναφορά της Εθνικής υψηλότερα του 1,40 ευρώ και η ισχυροποίηση του ΟΠΑΠ, σε συνδυασμό με τις βοήθειες από τη Eurobank και τη ΔΕΗ επανέφεραν σε ανοδική τροχιά τον Γ.Δ. και τον FTSE Large Cap.

Για τον FT Mid η θέση μας είναι γνωστή και ξεκάθαρη εδώ και καιρό, προηγείται και σήμερα των άλλων βασικών δεικτών, παραμένοντας σταθερά «ιχνευτής» της βραχυμεσοπρόθεσμης τάσης, προπομπός και δείκτης-σηματωρός.

Και υπό αυτήν την έννοια, η αναβάθμιση των 6 μετοχών-εταιριών στον παλιό FT 20 είναι κέρδος για την αγορά. Πρακτικά, η συμμετοχή των μετοχών των Intralot, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ και Frigoglass, και δευτερευόντως των ΟΛΠ, Eurobank Properties, διευρύνει επενδυτικά το παιχνίδι.

Για τον ΟΛΠ και τη Eurobank Properties ισχυρό μειονέκτημα και ανασταλτικός παράγοντας για το ευρύτερο επενδυτικό κοινό είναι η περιορισμένη εμπορευσιμότητά τους.

Ενδεικτικά, στις 11.15 στη μετοχή του ΟΛΠ είχαν γίνει συναλλαγές μόλις 153 τεμαχίων, αξίας 2.274 ευρώ, και σε αυτήν της ΕΥΠΡΟ μόλις 1.099 τεμαχίων, αξίας 5.441 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v