Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: "Ρεσιτάλ" τραπεζών με αυξημένο τζίρο

Το ΧΑ δεν επηρεάστηκε από την υποβάθμιση από την S&P και ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Κέρδη για Εθνική (8,2%), Εurobank (4,4%), Αlpha (3%), MIG. Ενισχυμένος ο τζίρος.

Ο Andre Kostolany στο βιβλίο του “η ψυχολογία του Χρηματιστηρίου”, μεταξύ άλλων αναφέρει: “Η πιο αδύναμη μετοχή σε όλα τα Χρηματιστήρια του Κόσμου, είναι η μετοχή της «Λογικής ΑΕ», καθώς οι τιμές των μετοχών δεν ακολουθούν την λογική τάση αλλά την ροή της ψυχολογίας που διαμορφώνει την Αγορά.

Σήμερα, η ανεργία μειώνεται και οι τιμές των μετοχών πέφτουν, καθώς αναμένονται πληθωριστικές τάσεις που θα ανεβάσουν τα επιτόκια, ενώ τον επόμενο μήνα η ανεργία μπορεί να αυξηθεί και οι τιμές μπορεί να ξαναπέσουν, καθώς αυξανόμενη ανεργία είναι σαφής ένδειξη αδύναμης οικονομίας.
 
Την μία μέρα οι Αγορές εκτιμούν σαν θετική ένδειξη το σταθερό δολάριο, καθώς έτσι η Fed δεν θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια, όμως λίγες μέρες μετά οι ίδιες Αγορές εκτιμούν ότι ένα ισχυρό ή έστω σταθερό δολάριο μπορεί να αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο για τις εξαγωγές και οι τιμές των μετοχών υποχωρούν”. Αυτά αναφέρει ο γνωστός “γκουρού” επισημαίνοντας για πολλοστή φορά ότι Τ=Χ+Ψ, ή αλλιώς τάση ίσον χρήμα + ψυχολογία.


Η υποβάθμιση από την S&P

Έτσι το Χ.Α. σήμερα έκανε την υπέρβαση και πέρασε κυριολεκτικά “ντούκου” την υποβάθμιση - τσεκουριά από την S&P, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, κάτι που είχε να συμβεί από τις συνεδριάσεις 21-22/11.

Πιο συγκεκριμένα, στην υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου χρέους της Ελλάδας στην κατηγορία "selective default" προχώρησε ο οίκος, ο οποίος έως χθες είχε τη Χώρα στη χαμηλή βαθμολογία της κατηγορίας "CCC".

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, η υποβάθμιση αυτή έρχεται μετά την ανακοίνωση της πρόσκλησης της Ελληνικής Κυβέρνησης (στις 3 Δεκεμβρίου) προς τους ιδιώτες ομολογιούχους να συμμετάσχουν σε μια σειρά δημοπρασιών για την επαναγορά ομολόγων, που σύμφωνα με τα κριτήρια της S&P θεωρείται "επιλεκτική χρεοκοπία".

Ο οίκος θεωρεί ότι η προσφορά υποδηλώνει πως οι επενδυτές θα λάβουν μικρότερη αξία από αυτήν που τους είχε "υποσχεθεί" στους αρχικούς τίτλους, ενώ κρίνει πως η προσφορά γίνεται αναγκαστικά και όχι με κερδοσκοπικό σκοπό. Όπως επισημαίνει η S&P, όταν ολοκληρωθεί η επαναγορά (αναμένεται στις 17 Δεκεμβρίου του 2012) πιθανότατα θα επανεξετάσει το “selective default” και θα αναβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας στην κατηγορία "CCC".


Η αντίδραση των αναλυτών μετά την υποβάθμιση

Η πρώτη αντίδραση των αναλυτών ήταν μάλλον ψύχραιμη, καθώς οι περισσότεροι εκτίμησαν πως ήταν μία κίνηση ρουτίνας που μπορεί να συμβεί κάθε φορά που μία Χώρα ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μία ανταλλαγή ή μια επαναγορά χρέους.

"Είναι μια τεχνική κίνηση που δεν συνιστά απαραίτητα ένδειξη πραγματικής χρεοκοπίας", εξηγεί ο Adrian Miller, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής παγκόσμιων Αγορών της GMP Securities. "Μόλις ολοκληρωθεί η επαναγορά η S&P θα αλλάξει εκ νέου την αξιολόγησή της".

Μάλιστα οι πιο “προχωρημένοι” συνδύασαν την έκθεση με το “timing” που “είδε το φως της δημοσιότητας” και εκτίμησαν ότι αυτή η κίνηση μπορεί να έχει στοιχεία μίνι πίεσης προς τα ξένα funds, προκειμένου να συμμετάσχουν μαζικά στην διαδικασία επαναγοράς του Ελληνικού χρέους και έτσι να μειωθεί η συμμετοχή των εγχώριων ομολογιούχων, δηλαδή των Τραπεζών, κάτι που έδωσε σημαντική κινητικότητα και βραχυπρόθεσμο αγοραστικό ενδιαφέρον στον Τραπεζικό κλάδο που ηγήθηκε της ανοδικής κίνησης.

Έτσι, αν η συμμετοχή των Τραπεζών στην επαναγορά είναι μερική, τα ομόλογα που θα διακρατήσουν θα τους προσφέρουν τη δυνατότητα παραγωγής υπεραξιών τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που αναμένεται να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των απαιτούμενων κεφαλαιακών “ενέσεων”.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με πληροφορίες, τα μεγαλύτερα hedge funds αναμένεται να αποφασίσουν την Παρασκευή, όχι για τη συμμετοχή τους, η οποία θεωρείται σχεδόν βέβαιη, αλλά για το ποσοστό που θα διαθέσουν.


Τα σενάρια για την επαναγορά χρέους της Citigroup

Το “base case” σενάριο της Citigroup, για την επαναγορά χρέους, είναι ότι η διαδικασία θα κυλήσει λίγο-πολύ ομαλά.

Με βάση το σενάριο της μέγιστης ανακούφισης χρέους, οι επενδυτές θα προσφέρουν 31,4 δισ. ευρώ για 10 δισ. ευρώ σε τίτλους του EFSF ύψους 10 δισ. ευρώ. Οι επενδυτές που μπορεί να δεχθούν κάποιου είδους ηθική πίεση, όπως οι Ελληνικές Τράπεζες και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, εκτιμά ότι μπορεί να συνεισφέρουν στα 23 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 8-9 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να προέλθουν εύκολα από τα hedge funds.

“Εάν οι εκτιμήσεις μας είναι σωστές, ο ΟΔΔΗΧ μπορεί να πετύχει το στόχο ακόμη κι αν τα hedge funds προσφέρουν μόνο το 50% των ομολόγων τους” αναφέρει ο οίκος που επισημαίνει ότι αυτή η συμφωνία ρισκάρει να σηματοδοτηθεί ως μεταβίβαση του πλούτου από τους εγχώριους επενδυτές στα διεθνή hedge funds.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας είχε συνάντηση με την ηγεσία της Έλληνικής Ένωσης Τραπεζών, με αντικείμενο τα θέματα που απασχολούν τις Τράπεζες και τα ζητήματα που προκύπτουν από τη συμμετοχή τους στη διαδικασία επαναγοράς χρέους.


Πως αντέδρασε η αγορά στην ομιλία του προέδρου της ΕΚΤ

Μάλιστα, εντελώς βραχύβια ήταν η αρνητική ενδοσυνεδριακή αντίδραση της Αγοράς, όταν δεν άκουσε αυτά που ήθελε από τα χείλη του Προέδρου της ΕΚΤ.

Πιο συγκεκριμένα, αμετάβλητο, όπως αναμενόταν διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το βασικό της επιτόκιο στο 0,75%. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το 2% κατά τη διάρκεια του 2013, δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μario Draghi. Ο κ. Draghi υποστήριξε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα παραμείνει αδύναμη και το 2013, καθώς η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα και η απομόχλευση επιβαρύνει την οικονομική επίδοση.

Ο κ. Draghi ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν συζήτησε σε βάθος το ζήτημα της μετακύλισης των Ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι Κεντρικές Τράπεζες των Κρατών Μελών και ότι δεν υπήρξε καμία απόφαση. Απαντώντας σε ερώτηση για την επαναγορά και το γεγονός ότι καλείται και πάλι να πληρώσει ο Ιδιωτικός τομέας ο κ. Ντράγκι απάντησε ότι "η αίσθηση μου είναι ότι ο επίσημος τομέας είναι που στηρίζει την Ελλάδα".

Αμετάβλητο διατήρησε το βασικό της επιτόκιο και η Τράπεζα της Αγγλίας στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο 0,5%. Παράλληλα, δεν υπήρξε καμία αλλαγή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των 375 δισ. στερλινών.


Τα μηνύματα από το μέτωπο της ελληνικής οικονομίας

Από εκεί και πέρα, τα μηνύματα παραμένουν μαύρα από το μέτωπο της πραγματικής οικονομίας και ανεργίας.

Στο 26% εκτινάχθηκε η ανεργία στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, από 25,3% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ. Το σύνολο των απασχολουµένων κατά το Σεπτέµβριο του 2012 εκτιµάται ότι ανήλθε σε 3.695.053 άτοµα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.295.203 άτοµα, ενώ ο οικονοµικά µη ενεργός πληθυσµός ανήλθε σε 3.373.692 άτοµα.

Σε αυτό το κλίμα και το σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg που φιλοξενεί απόψεις Ελλήνων οικονομολόγων.

Μπορεί η Ελλάδα να μειώνει τα ελλείμματά της και να αποδέχεται ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης που μπορεί να περιλαμβάνει το δάνειο ύψους 34,4 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα, οι συνθήκες για τη μεσαία τάξη της Ελλάδας είναι πιθανό να επιδεινωθούν το επόμενο έτος, λόγω των μέτρων λιτότητας, δηλώνει στο πρακτορείο ο κ. Γιώργος Τζογόπουλος, research fellow στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Πολιτικής και αναφέρει: “Δεν νομίζω ότι υπάρχει έστω και ένας Έλληνας πολίτης που πιστεύει ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα. Δεν υπάρχουν λεφτά για να ξοδέψει ο κόσμος”.

Επίσης ο βοηθός καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Μάνος Ματσαγάνης μιλώντας στο πρακτορείο, επισημαίνει πως για πολλούς άνεργους Έλληνες, το “παινεμένο” Ευρωπαϊκό Κοινωνικό δίκτυ ασφαλείας δεν υπάρχει, καθώς μόνο το 17% των 1,2 εκατ. ανέργων λαμβάνει επίδομα ανεργίας.

Το ποσοστό φτώχειας στην Ελλάδα έχει αυξηθεί στο 36% από περίπου 20% το 2009, σημειώνει ο κ. Ματσαγάνης, ενώ περίπου 8,5% των Ελλήνων ζουν πλέον σε ακραία φτώχεια και δεν μπορούν να πληρώσουν για έναν βασικό “καλάθι” προϊόντων και υπηρεσιών.

”Η κρίση διαλύει τη μεσαία τάξη, η οποία επωμίζεται το βάρος της μείωσης μισθών στο Δημόσιο τομέα και τις απώλειες θέσεων εργασίας στον Ιδιωτικό τομέα, ενώ πληρώνει υψηλότερους φόρους”, τονίζει ο βοηθός καθηγητή του London Business School, κ. Ηλίας Παπαϊωάννου. Ο ίδιος συγκρίνει την σημερινή κατάσταση με την Γερμανική Κατοχή, όταν ο υπερπληθωρισμός εξάλειψε τη μεσαία τάξη.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μεταφερόμενοι στις διεθνείς Αγορές, θετικά πρόσημα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και εναλλαγές προσήμων στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.

Αξίζει αναφοράς, ότι χθες το βράδυ ο Dow Jones έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Νοεμβρίου χαιρετίζοντας την υιοθέτηση πιο υποχωρητικών στάσεων στις διαπραγματεύσεις για την αποφυγή του λεγόμενου "δημοσιονομικού γκρεμού".

Επίσης σήμερα το πρωί, ο δείκτης Nikkei έκλεισε σε υψηλά επτά μηνών καθώς διατηρείται το κλίμα αισιοδοξίας ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών. Δημοσκόπηση στην εφημερίδα “Nikkei” έδειξε ότι το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) που βρίσκεται σήμερα στην Αντιπολίτευση διατηρεί προβάδισμα για να πετύχει πλειοψηφία στις εκλογές της 16ης Δεκεμβρίου. Το LDP και ο ηγέτης του, ο πρώην πρωθυπουργός Shinzo Abe, έχουν ταχθεί υπέρ της εφαρμογής πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής για την τόνωση της οικονομίας.

Από εκεί και πέρα, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο κατά 0,1% όπως επιβεβαίωσε και η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Σε ετήσια βάση, η Ευρωζώνη συρρικνώθηκε κατά 0,6%.

Επισημαίνεται ότι το δεύτερο τρίμηνο τους, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης είχε συρρικνωθεί κατά 0,2%. Κατά συνέπεια, η Ευρωζώνη διανύει, τεχνικά, τη δεύτερη ύφεση από το 2009, καθώς καθορίζεται από δύο διαδοχικά τρίμηνα με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης.

Από την άλλη, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 25.000 την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, στα ταμεία ανεργίας εμφανίστηκαν 370.000 νέοι άνεργοι. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα κατατεθούν 393.000 νέες αιτήσεις. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα συνολικά μεγέθη για την ανεργία Νοεμβρίου, που θα ανακοινωθούν αύριο.


Η τεχνική εικόνα της σημερινής συνεδρίασης

Επιστρέφοντας στα δικά μας και στην τεχνική εικόνα και η σημερινή συνέχεια της ανοδικής αντίδρασης, δεν έπεισε τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια που επιδεικτικά παραμένουν εκτός Τραπεζικού ταμπλώ.

Για τον Τραπεζικό δείκτη παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 300 μονάδων, για την Alpha Bank, υψηλότερα των 1,75 – 1,80 ευρώ, την Εθνική υψηλότερα των 1,70 ευρώ και την Πειραιώς υψηλότερα των 0,42 ευρώ.

Κάθε ανοδική αντίδραση του Γενικού Δείκτη που δεν θα δώσει κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 840 – 850, μόνο σαν ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε καλύτερες τιμές πρέπει να αντιμετωπίζεται, αναφέρει η συντηρητική σχολή σκέψης. Παραμένει η πρώτη στήριξη στις 795 μονάδες.

Αν δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 290 μονάδων, ο FTSE25 θα αναμετρηθεί με την ζώνη 300 – 310 μονάδες, αναφέρει η ίδια σχολή. Σε αντίθετη περίπτωση, οι στηρίξεις στις 280 και 267 μονάδες.

Από εκεί και πέρα και “ψηλαφώντας” την εικόνα σε επιμέρους τίτλους, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Coca-Cola (4η συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση) και Τέρνα Ενεργειακή.
Αντίθετα στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank Properties, Εθνική και Τιτάνας, με τον τελευταίο να κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και μέσω των δημοπρασιών να κλείνει αμετάβλητος.

Μένοντας στους τίτλους του FTSE25, ο ΟΤΕ έκλεισε στο κάτω όριο της ζώνης αντίστασης 4,10 – 4,20 ευρώ και αν την υπερκεράσει δεν αποκλείεται να δοκιμάσει την επόμενη ζώνη αντίστασης που οριοθετείται στα 4,55 – 4,60 ευρώ. Ο τίτλος κινείται σε υψηλά 15 μηνών.

Υψηλότερα της ζώνης αντίστασης των 4,70 – 4,73 παραμένει η μετοχή της ΔΕΗ και αν συνεχίσει να κινείται “βόρεια” οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 4,90 – 4,95 και 5,20 ευρώ.

Σημαντική κινητικότητα και επιστροφή αγοραστών στην μετοχή της Folli Follie Group μετά την προσυμφωνημένη συναλλαγή 4.568.295 μετοχών, που αντιστοιχεί στο 6,86% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, στην τιμή των 9,30 ευρώ ανά μετοχή. Η αξία της συναλλαγής είναι 42.485.144 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες πωλητής ήταν η Τρ. Πειραιώς και αγοραστής το fund TPG.

Από εκεί και πέρα, όσο ο τίτλος της Motor Oil παραμένει υψηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 8,00 ευρώ, δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς την δύσκολη ζώνη 8,80 – 8,95 ευρώ.

Ο Ελλάκτωρας, έχοντας αφήσει πίσω του την αντίσταση στα 1,70 ευρώ, ευελπιστεί να υπερκεράσει τα 1,90 ευρώ ανοίγοντας δρόμο προς τα 2,20 ευρώ, όπου θεωρούνται ιδιαίτερα δυσκολοκατάβλητα.

Επίσης, η παραμονή της Μέτκα υψηλότερα των 8,40 ευρώ, αφήνει περιθώρια τεχνικής αισιοδοξίας για περαιτέρω κίνηση προς τα 9,25 ευρώ.

Στο ταμπλώ του FTSE25, όπου αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των ΕΧΑΕ και Τιτάνα, μόλις τρεις μετοχές έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (-1,23%), Intralot (-0,65%) και Τέρνα Ενεργειακή (-1,48%).

Από την άλλη πλευρά, τα μεγαλύτερα κέρδη για Εθνική (+8,21%), Βιοχάλκο (+7,21%) και Μέτκα (+5,71%). Κέρδη μεγαλύτερα του 4% για Motor Oil, Eurobank, MIG, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 25αρη.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 836,85 (15.57) και έκλεισε στις 831,7 μονάδες με κέρδη 1,59%, ενώ ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 100,7 εκατ. από τα οποία, όμως τα 44,9 αφορούσαν “πακέτα” (Folli Follie Group, Motor Oil, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Μέτκα).

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 98 ανοδικές μετοχές έναντι 49 πτωτικών και για 16 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 8%.

Στα επιμέρους και χαμηλότερα του 25αρη, νέα υψηλά 14 μηνών για την ΕΛΒΑΛ, με απόλυτα ελεγχόμενη προσφορά, διεκδικεί νέα υψηλά 25 μηνών ο Σαράντης, επέστρεψαν οι αγοραστές στα Πλ. Θράκης, ενώ σε νέα υψηλά 59 μηνών έκλεισε ο τίτλος της Κρι Κρι.

Η στήλη είχε ειδοποιήσει εγκαίρως για τον βασικό και μόνιμα αγοραστή, όμως θα χρειαστεί το κάτι παραπάνω για να ξεπεράσει την ουσιαστική αντίσταση στα 1,50 ευρώ.

Σύμφωνα με την παρουσίαση της εταιρείας στην ΕΘΕ, η διοίκηση για το 2012 αναμένει ενοποιημένες πωλήσεις 58 εκατ. ευρώ έναντι 47,9 εκατ. το 2011. Για το 2013 θα προχωρήσουν επενδύσεις 5 εκατ. σε παραγωγικό εξοπλισμό, ενώ αναμένεται ΑΜΚ με κεφαλαιοποίηση αφορολόγητων αποθεματικών 3,637 εκατ. και διανομή δωρεάν μετοχών σε αναλογία 1ν/3π, ενώ θα ακολουθήσει reverse split (3ν/4π) και πιθανότατα νέα επιστροφή κεφαλαίου.

Αξιοπρόσεκτη κίνηση των αγοραστών και στις άλλες θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο που δεν αποκλείεται να δώσουν την γνωστή εποχική τους κίνηση, εν όψει τέλους χρόνου, ενώ αντίθετα συνεχίζει να κινείται έντονα πλαγιοκαθοδικά, μετά την υποβολή αίτησης από την εταιρεία για διαγραφή των μετοχών από το Χ.Α., η Olympic Catering.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά έδειξε μεγάλη αισιοδοξία ότι κάτι καλό θα βγει από τη νέα συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών με τους Τραπεζίτες, ενώ η φημολογία για θετική ανταπόκριση των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στην πρόταση επαναγοράς του Ελληνικού χρέους αύξησε τις προσδοκίες ότι οι Ελληνικές Τράπεζες θα συμμετάσχουν με μικρότερα ποσά στην διαδικασία, επισημαίνει ο Σέργιος Μελαχροινός.

Όλα αυτά αναμένεται να έχουν αντίκτυπο στις επικείμενες ανακεφαλαιοποιήσεις του εγχώριου Τραπεζικού Συστήματος, ωστόσο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς τα ποσά που θα απαιτηθούν είναι ιδιαίτερα υψηλά και πιθανόν η Αγορά να υπερεκτιμά τα οφέλη που θα προκύψουν για τις Τράπεζες.

Συμπερασματικά, συνιστάται μικρή συμμετοχή Τραπεζικών τίτλων στα χαρτοφυλάκια και αναζήτηση εναλλακτικών επενδυτικών επιλογών, σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec.


------ΧΠΑ

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση που συνδυάστηκε με αύξηση των συναλλαγών, τόσο στα συμβόλαια του 20αρη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με τα τελευταία να φθάνουν τα 47.779 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του 20αρη, ακολούθησε κατά πόδας τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, διατηρώντας την υπερτίμηση στο 0,5%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.392, τιμή εκκαθάρισης 293,5), κινήθηκαν μεταξύ 282,25 και 290 μονάδων.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (17.633), Alpha Bank (8.117), Κύπρου (1.803), ΔΕΗ (1.002), ΟΤΕ (2.550), ΟΠΑΠ (1.142), Πειραιώς (8.306), Μυτιληναίο (986), Eurobank (1.640), ΓΕΚ (1.298), Intralot (447), CPB (583), MIG (253), Ελλάκτωρα (1.708).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, ιδιαίτερα χαμηλός ήταν όγκος στην αγορά δικαιωμάτων του FTSE large cap με μόλις 230 δικαιώματα (195 calls και 35 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα υποχώρησε ελαφρά στο 48%. Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (3.950.349 τεμ.), Εθνική (5.030.306 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v