Χαμηλό τριμήνου για τον τζίρο στο ΧΑ

Επέστρεψαν οι πωλητές στις δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές. Πτώση για Εθνική (5,8%), Eurobank (7,3%), Alpha (4,1%), Πειραιώς. Kέρδη για ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο. Το 60% του σημερινού τζίρου σε μόλις τέσσερις τίτλους.

Το ανοδικό διάλειμμα που σημειώθηκε χθες στον Τραπεζικό κλάδο, με “άλλοθι” την λίγο καλύτερη του αναμενόμενου δημόσια προσφορά από τον ΟΔΔΗΧ για την επαναγορά μέρους του Ελληνικού χρέους, ήταν κοινό μυστικό ότι δεν μπορούσε να έχει διάρκεια και ότι θα δημιουργούσε νέους εγκλωβισμούς για όσους τολμούσαν να ξεφύγουν από τα στενά όρια του “intraday trading” περιμένοντας η Τραπεζική αντίδραση να συνεχιστεί και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Οι προσδοκίες αυτές δεν επαληθεύτηκαν, οι πωλητές επέστρεψαν στις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές και όχι μόνο, αλλά το ανησυχητικότερο όλων ήταν το τράβηγμα των αγοραστών, σε χαμηλότερα επίπεδα, που σημειώθηκε σε όλο σχεδόν το εύρος του χρηματιστηριακού ταμπλώ.

Επιστροφή της επιφυλακτικότητας στο ΧΑ

Η επιστροφή της πτωτικής επιφυλακτικότητας, στο Χ.Α., συνδυάστηκε με τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 65 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 4/9 (20,2 εκατ.). Το 60% της σημερινής μικτής αξίας συναλλαγών σε μόλις τέσσερις τίτλους και πιο συγκεκριμένα σε Εθνική, Πειραιώς, ΟΠΑΠ και Alpha Bank.

Από χθες η στήλη είχε επισημάνει την κωλυσιεργία άλλων βασικών Δεικτοβαρών τίτλων να δώσουν ανοδική διαφυγή και νέο σήμα αγοράς επισημαίνοντας: “από τους υπόλοιπους μη Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους, ο ΟΤΕ κωλυσιεργεί προκειμένου να δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 4,00 ευρώ, η ΔΕΗ υψηλότερα των 4,70 ευρώ και ο ΟΠΑΠ υψηλότερα των 5,24 ευρώ” και αυτή η διστακτικότητα συνεχίστηκε και σήμερα.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ήλθε νέα σημαντική επιβάρυνση στην τεχνική εικόνα της Εθνικής, που σήμερα έδωσε νεότερα χαμηλά από αυτά που είχαν σημειωθεί στην συνεδρίαση της Παρασκευής.

Έτσι ενώ στις 30/11 είχε σημειώσει ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 1,30 ευρώ και είχε κλείσει στα 1,32 ευρώ, σήμερα υποχώρησε μέχρι τα 1,27 ευρώ και έκλεισε στα 1,29 και μάλιστα με υψηλότερες συναλλαγές από αυτές στην χθεσινή ανοδική αντίδραση. Αν ο τίτλος συνεχίσει να κινείται “νότια”, η επόμενη στήριξη στα 1,22 ευρώ, βάζει βασική υποψηφιότητα δοκιμασίας, ενώ θα πληθήνουν οι κινήσεις “stop loss” και τα “margin calls”.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι και στην σημερινή κακή για τον Τραπεζικό κλάδο συνεδρίαση, ο τίτλος της Alpha Bank επέδειξε την αμυντικότερη συμπεριφορά.


Τι βλέπει η Μoody's για τη συγχώνευση Alpha - Εμπορικής

Θετικά στοιχεία, κυρίως λόγω της βελτίωσης της κεφαλαιακής της θέσης αλλά και αρνητικά, εξαιτίας του ρίσκου εφαρμογής και του εξαιρετικά δυσμενούς περιβάλλοντος στην Ελλάδα “βλέπει” η Moody΄ s αναφορικά με τη συγχώνευση της Alpha Bank με την Εμπορική.

Κυρίως το δυσμενές περιβάλλον, προσθέτει ο οίκος, αναμένεται να συνεχίσει να ασκεί σημαντικές πιέσεις στην ποιότητα παγίων και ρευστότητας του εγχώριου Τραπεζικού Συστήματος, καθιστώντας τη συμφωνία πιστωτικά “ουδέτερη” για την αξιολόγηση της Alpha Bank.

Τεχνικά, ο FTSE παραμένει “short” στο “intraday” με το “stop loss” για τους “short” να οριοθετείται στις 293,5 μονάδες.

Επόμενη αποφασιστική στήριξη στις 280 μονάδες, καθοδική διάσπαση της οποίας θα ανοίξει την “καταπακτή” και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης θα αναζητήσει στήριξη στις 267 μονάδες.

Απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, δικαιολογώντας την έκδηλη επιφυλακτικότητα εστιάζοντας στη νέα συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με τους τραπεζίτες, μεθαύριο την Πέμπτη και στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, με την συνεχιζόμενη αποσύνθεση του ΠΑΣΟΚ, τους τριγμούς στα ενδότερα της ΔΗΜΑΡ, αλλά και την έντονη δυσφορία πολλών βουλευτών της ΝΔ προς το πρόσωπο του Υπουργού Οικονομικών.

Σε αυτό το μήκος κύματος και η έκθεση της Citigroup που μεταξύ άλλων αναφέρει: “Η πολιτική κόπωση είναι εμφανής, τις τελευταίες εβδομάδες, στην Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς κλήθηκε να περάσει ένα νέο γύρο δύσκολων μέτρων λιτότητας, ώστε να διασφαλίσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Ο ανασχηματισμός της Κυβέρνησης είναι πιθανός πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ παραμένει υψηλός ο κίνδυνος απρόβλεπτων εξελίξεων και πρόωρων εκλογών”.

Η παγκόσμια έρευνα για την επιχειρηματικότητα- Το χειρότερο σκορ για Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, την τελευταία θέση έλαβε η Ελλάδα σε παγκόσμια έρευνα για την επιχειρηματικοτήτα, την οποία διεξήγαγε η Ο.Ε.Σ.Υ.Ν.Ε. σε συνεργασία με το Kauffmann Foundation και τη συμβουλευτική εταιρεία Μonitor Group.
 
Με βάση τα ευρήματα της έρευνας και όπως προέκυψε από τις απαντήσεις των ερωτώμενων, η Ελλάδα συγκέντρωσε το χειρότερο σκορ (46,2) στο σύνολο των 34 Χωρών και βρέθηκε κάτω από τη Βενεζουέλα, την Ουκρανία, τη Γκάνα, κλπ. Βασικός στόχος της έρευνας που διενεργήθηκε σε 34 Χώρες, ήταν να συγκεντρώσει τις απόψεις των επιχειρηματιών σχετικά με το κατά πόσο ευνοϊκό είναι το επιχειρηματικό σκηνικό για την προώθηση αλλά και την υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων.

Η Ελλάδα θα κρατήσει λίγο ακόμα, όπως τα θαύματα, ωστόσο σύμφωνα με το Reuters, μία νέα διαγραφή του χρέους είναι αναπόφευκτη.

Οι προβλέψεις εκτιμούν ότι η ευρωζώνη θα παραμείνει σε καθεστώς ύφεσης καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2013, με στρατιές ανέργων και εντατικοποίηση των προσπαθειών για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Την ίδια ώρα, οι πολιτικοί κίνδυνοι παραμονεύουν, με τις πιθανές Κοινωνικές εκρήξεις σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία κατά των μέτρων λιτότητας, να βρίσκονται στο επίκεντρο. Την ίδια ώρα, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο ενός χαοτικού εκλογικού αποτελέσματος στην Ιταλία.

Ο δείκτης ανεργίας στην Ισπανία ανέβηκε 1,5 ποσοστιαία μονάδα το Νοέμβριο, καθώς επιπλέον 74.296 άνθρωποι προστέθηκαν στη λίστα όσων δεν έχουν απασχόληση.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η ανεργία στην Χώρα κινείται σε επίπεδα ρεκόρ, στο 25% για το τρίτο τρίμηνο.

"Δεν μπορώ να πω ότι τα χειρότερα έχουν περάσει στην κρίση της Ευρωζώνης" δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να είμαστε "πολύ προσεκτικοί" στα επόμενα βήματα. "Το ευρώ αντιμετωπίζει τώρα προβλήματα που υπάρχουν από τη δημιουργία του" υπογράμμισε η Γερμανίδα Καγκελάριος και δήλωσε ανήσυχη για την "έλλειψη προόδου όσον αφορά τη ρύθμιση στον Χρηματοοικονομικό κλάδο" τονίζοντας ότι δεν αναφέρεται μόνο στις Τράπεζες, αλλά και στο σκιώδες Τραπεζικό Σύστημα.

Μικτά πρόσημα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Χρηματιστηριακές Αγορές και στο ξεκίνημα της Wall Street, ενώ πιέζονται σημαντικά χρυσός, ασήμι και πετρέλαιο. Αντίθετα το ευρώ κινείται προς τα 1,3090 δολάρια.

Σύμφωνα με αναλυτές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το ενδιαφέρον των επενδυτών θα συνεχίσει να μονοπωλεί η συζήτηση στο Κογκρέσο για την αποφυγή του λεγόμενου “δημοσιονομικού γκρεμού” στις αρχές του 2013.

Η αντιπαράθεση μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων σκληραίνει με τις δύο πλευρές να εμμένουν στις θέσεις τους απομακρύνοντας την προοπτική μιας συμφωνίας τις επόμενες ημέρες.

Στα αξιοσημείωτα της ημέρας και η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας που ανακοίνωσε τη μείωση κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες του βασικού επιτοκίου, στο 3%. Από το Μάιο η Κεντρική Τράπεζα έχει κατεβάσει τα επιτόκια κατά 150 μονάδες βάσης (1,5%). “Αν και τα αποτελέσματα των προηγούμενων ενεργειών μας δεν έχουν ακόμα φανεί πλήρως αποφασίστηκε να γίνει μια ακόμα μείωση επιτοκίου”, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης Glenn Stevens.
 
Αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει τουλάχιστον άλλη μια μείωση επιτοκίου, ενώ ορισμένοι πάνε ακόμα παραπέρα υποστηρίζοντας ότι είναι πιθανό το επιτόκιο να κατέβει σταδιακά στο 2%.


Επιστροφή στο ΧΑ

Στο ταμπλώ του 25αρη, όπου αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τέρνας Ενεργειακή, μόλις τρεις μετοχές έκλεισαν με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Eurobank Properties (+0,2%), Motor Oil (+0,77%) και Μυτιληναίος (+0,57%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την Eurobank (-7,36%). Απώλειες μεγαλύτερες του 5% για Εθνική και Πειραιώς, του 4% για την Alpha Bank, του 3% για Intralot, Frigoglass, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ο Γενικός Δείκτης μετά τις 11.26 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 806,41 μονάδες (13.02) και έκλεισε στις 810,17 με απώλειες 1,13%, ενώ ο τζίρος συρρικνώθηκε στα 35,6 εκατ. από τα οποία τα 0,9 αφορούσαν “πακέτα” (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ).

Κακή η τελική εικόνα με 38 ανοδικές μετοχές έναντι 90 πτωτικών και για 24 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 4%.

Ελάχιστα χρήζουν αναφοράς, χαμηλότερα του 25αρη. Έτσι συνεχίστηκε η αναρρίχηση της Profile, με αργούς ρυθμούς συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις η ΕΥΔΑΠ, σχετική κινητικότητα στην Trastor, ενώ η μετοχή της Olympic Catering συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 68,63%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Μετά τη χθεσινή διακοπή της πτωτικής πορείας του Τραπεζικού δείκτη, σήμερα επικράτησαν δεύτερες σκέψεις σχετικά με τα πιθανά οφέλη που μπορεί να έχουν οι Τράπεζες από την καλύτερη του αναμενομένου προσφορά του ΟΔΔΗΧ, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν οι πιέσεις στον Τραπεζικό κλάδο και οι οποίες επεκτάθηκαν στο σύνολο, σχεδόν, της Αγοράς, επισημαίνει ο Σέργιος Μελαχροινός.

Η απουσία των αγοραστών επιβεβαιώνεται και από τον εξαιρετικά χαμηλό τζίρο.

Οι καθυστερήσεις και η έλλειψη νέων από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, η Κυβερνητική ασυνεννοησία στο θέμα του φορολογικού νομοσχεδίου και όχι μόνο, αλλά και η νέα κοινοβουλευτική αποδυνάμωση της τρικομματικής Κυβέρνησης, εντείνουν την επιφυλακτικότητα για την δυνατότητα να εφαρμοστούν όσα οι κυβερνώντες υποσχέθηκαν στους δανειστές.

Πλέον το ενδιαφέρον της Αγοράς εστιάζεται στην επόμενη εβδομάδα, καθώς θα γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της επαναγοράς ομολόγων, το οποίο θα αξιολογηθεί στο επόμενο Eurogroup, στις 13 τρέχοντος, αναφέρει ο αναλυτής της Solidus Sec.

------ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού και επιστροφή των πωλήσεων, εμπεριείχε η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, ενώ οι συναλλαγές στα συμβόλαια του 25αρη κατρακύλησαν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα. Αντίθετα τα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αυξήθηκαν στα 46.995 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του 20αρη, ακολούθησε επιφυλακτικά τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μειώνοντας την υπερτίμηση στο 0,60%.Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.505, τιμή εκκαθάρισης 282,75), κινήθηκαν μεταξύ 282 και 293,5 μονάδων.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (100.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (18.588), Alpha Bank (10.851), Κύπρου (1.660), ΔΕΗ (481), ΟΤΕ (402), ΟΠΑΠ (1.062), Πειραιώς (11.118), Μυτιληναίο (242), Eurobank (1.044), ΓΕΚ (172), Intralot (264), CPB (392), Motor Oil (446).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE large cap σκαρφάλωσε στο 50%, ενώ η δραστηριότητα περιορίστηκε στα 228 δικαιώματα (139 calls και μόλις 89 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (4.346.349 τεμ.), Εθνική (4.930.306 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v