Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική αντεπίθεση στη Σοφοκλέους

Εως 6,80% αντιδρούν οι τράπεζες με την Εθνική έως 8,5% υψηλότερα, ωθώντας τον FTSE-20 προς τις 290 μονάδες και το Γ.Δ. στην περιοχή των 825 μονάδων. Κέρδη και για ΜΕΤΚΑ, ΟΤΕ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΜΟΗ, Τιτάν.

Ενισχύεται η αντίδραση των τραπεζών, ισχυροποιείται η ανοδική κίνηση για τον FSTE-20.

Κατά 7,58% ενισχυόταν νωρίτερα η μετοχή της Εθνικής στο 1,42 ευρώ και με ενδοσυνεδριακή στήριξη στο 1,35 ευρώ. Κατά 5,84% ενισχύεται η Alpha Bank, κατά 9,46% η Πειραιώς και κατά 5,65% η Eurobank.

Η τραπεζική κίνηση έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω ώθηση του Γενικού Δείκτη προς τις 825 μονάδες.

Με την αξία των συναλλαγών στα 32 εκατ. ευρώ, λίγο πριν τις 15.30, από τα οποία κάτι παραπάνω από τα μισά έχουν αλλάξει χέρια στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Στην Εθνική η αξία των συναλλαγών ξεπερνά τα 7,2 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν αλλάξει χέρια περίπου 5,1 εκατ. τεμάχια.

Στο προσυνεδριακό σχόλιό μας σημειώναμε πως «…στα τρέχοντα επίπεδα τιμών θα φανεί εάν μπορεί να υπάρξει αντίδραση για τον Τραπεζικό Δείκτη και την Εθνική, τεχνικής μορφής κίνηση ικανή να προσφέρει 2-3 ανάσες στις τράπεζες και στο Χ.Α.».

Στην αμέσως προηγούμενη αναφορά μας δινόταν περισσότερη προσοχή στην επαναγορά χρέους με bonus, όπως από νωρίς ανέφερε ο Χρ. Κίτσιος σε σχετικό θέμα του. Εξαρχής ήταν φανερό πως ο κλάδος, κυρίως όμως η Εθνική, ή θα αντιδρούσε από σήμερα ή θα… πηγαίναμε για χαμηλότερα επίπεδα.

Κίνητρο υπήρχε, αφορμή δόθηκε, η ΕΤΕ επιβεβαίωσε με ανοδικό άνοιγμα και με σχετική άνεση το 1,35 ευρώ, για να ενισχυθεί σταδιακά έως το 1,43 ευρώ. Εξίσου σημαντική θεωρούμε την επαναφορά του Τραπεζικού Δείκτη προς τις 250 μονάδες και πάνω.

Πέραν των τεσσάρων αυτών τραπεζικών μετοχών, σημαντικά είναι τα κέρδη για τις δύο κυπριακές τράπεζες (Κύπρου, Λαϊκή), ενώ σταδιακά κερδίζουν πόντους και οι υπόλοιπες μετοχές του 20άρη.

Κατά 5,80% ο ΟΤΕ, κατά 4,56% η Μέτκα, κατά 2,3% η Βιοχάλκο, κατά 3,4% η Motor Oil, κατά 2,30% ο Μυτιληναίος, κατά 2,50% ο Τιτάνας.

Δεδομένης της τραπεζικής υπεραπόδοσης, δικαιολογείται η μεγαλύτερη αντίδραση του FTSE-20 (2,65%) έναντι 1,52% του FT Mid.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ενισχύονται οι μετοχές των ΕΧΑΕ, Intralot, Αττικής, Υγεία, Τέρνα Ενεργειακή, Σιδενόρ, Fourlis, Frigoglass, Σωληνουργεία Κορίνθου και ακόμη 2-4 από αυτήν την κατηγορία.

Σε γενικές γραμμές, θα λέγαμε πως το Χ.Α. για πολλοστή φορά δείχνει πως διατηρεί τα αντανακλαστικά του, πως οι ενεργοί παίκτες και τα «ισχυρά χέρια» διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v