Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Παραμένουν υπό πίεση οι τράπεζες

Διευρύνονται οι απώλειες στο ΧΑ, που υποχωρεί προς τις 800-805 μονάδες. Δεν αντιδρούν οι τράπεζες, νέες ρευστοποιήσεις και πιέσεις στην ΕΤΕ που διόρθωσε ως και το €1,30. Παρασύρονται και οι άλλοι τρεις συστημικοί όμιλοι.

Με απώλειες, αλλά ελεγχόμενες- στο πρώτο τέταρτο- κινήσεις των πωλητών το Χ.Α. παραμένει εντός παιδιάς. Οι πωλητές ανέλαβαν περισσότερη δράση μετά τις 10.50 πιέζοντας την αγορά προς τις 800-805 μονάδες.

Με τις εξελίξεις να τρέχουν σε όλα τα μέτωπα, ακόμη και σε αυτά που θεωρητικά θα έπρεπε να κλείνουν, ως προεξοφλητικός μηχανισμός, το Χ.Α. επιχειρείται να συγκεράσει αντικρουόμενες εκθέσεις, εκτιμήσεις δυσοίωνες αλλά και συγκρατημένα αισιόδοξες προβλέψεις για τη συνέχεια, για το «ελληνικό πρόβλημα».

Στην περιοχή των 810-815 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, παραμένει εντός του τεχνικού καναλιού, στην περιοχή των 280 ο FTSE 20 με σχετικό «αέρα» από τις κρίσιμες 270 μονάδες. Με τον Τραπεζικό Δείκτη πέριξ των 240-250 μονάδων και τον Mid στις 950 μονάδες. Ενώ η αξία των συναλλαγών συνάδει με το όλο κλίμα, την αμφισημία της κατάστασης και τις ενστάσεις για το ελληνικό χρέος.

Κοντολογίς, η επιφυλακτικότητα αρκετών ξένων για το κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορεί να βγει στις αγορές το... 2022 δείχνει πως το πρόβλημα, η «πληγή», δύσκολα θα κλείσει και θα ιαθεί. Απεναντίας, ορισμένοι κύκλοι υποστηρίζουν πως μέχρι τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία (φθινόπωρο του 2013) θα παραμένουμε περίπου στη γνώριμή μας ημιθανή κατάσταση.

Βραχυπρόθεσμα, η αγορά χρειαζόταν σήμερα άλλη μία επιβεβαίωση στηρίξεων και τεχνικών σημείων, με τις απώλειες να διευρύνονται (έως το 0,62%) λίγο πριν από τις 11.00. Με την αξία των συναλλαγών στα 5,8-6 εκατ. ευρώ περίπου, από τα οποία το 1,4 στη μετοχή της Εθνικής. Δυστυχώς η μετοχή της ΕΤΕ... δικαιώνει τις επιφυλάξεις μερίδας των παικτών, όπως... δικαιώνει σε αυτήν τη συγκυρία και τις δικές μας ενστάσεις για την άσχημη τεχνική εικόνα της. Με σημαντικές συναλλαγές και πιέσεις νωρίτερα υποχωρούσε σχεδόν 5,5% στο 1,30 ευρώ, αναζητώντας ορατό σημείο στήριξης.

Η αδυναμία της Εθνικής παρέσυρε σχετικά γρήγορα και την Alpha Bank, αλλά και τη Eurobank που τουλάχιστον στα πρώτα 10-15΄επιχειρήθηκε να κρατηθεί. Απώλειες έως 4,2% και για την Πειραιώς, η οποία συμπληρώνει την επιβαρυμένη εικόνα των συστημικών τραπεζικών μετοχών.

Από τον κλάδο μπορεί μεν να διαφοροποιείται η Λαϊκή, όμως όπως και η Κύπρου προσεγγίζεται από διαφορετική κατεύθυνση. Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, ΟΠΑΠ και FFG κρατούσαν όταν οι απώλειες του Γ.Δ. διευρύνονταν κατά 1,24% στις 805 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v