ΧΑ: Νέο σφυροκόπημα στις τράπεζες

Συνεχίστηκαν οι "ομοβροντίες" στον τραπεζικό κλάδο. Επιδεινώνεται η τεχνική εικόνα. Απώλειες 6,9% από την αρχή του έτους. Πτώση άνω του 7% για Eurobank, Alpha, Εθνική, Πειραιώς. Στο κόκκινο ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Κέρδη για Τιτάνα.

Συνεχίστηκε το σφυροκόπημα στις Τραπεζικές μετοχές, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο κλαδικός τους δείκτης να συμπληρώσει τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και να γυρίσει σε απώλειες από την αρχή του χρόνου (-6,92%).

Με σημείο αναφοράς τις 30/12/2011, με σημαντικές απώλειες κινείται και ο τίτλος της Εθνικής (-11,73%), ενώ παραμένουν με “πράσινη” μεταβολή οι Alpha Bank (+184,39%) και Πειραιώς (+45,45%).

Η τεχνική εικόνα του τραπεζικού δείκτη

Νέα επιδείνωση και στην τεχνική εικόνα του Τραπεζικού δείκτη
, που έχασε με εντυπωσιακή ευκολία και την στήριξη των 260 μονάδων, όπως και αυτή των 253 και οι αμέσως επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 244 μονάδες (τις οποίες παραβίασε ενδοσυνεδριακά φθάνοντας μέχρι τις 241,74) και στις 230 μονάδες.

Χαμηλότερα των 230 μονάδων θα ενεργοποιηθούν κινήσεις “stop loss” από αυτούς που κινούνται με αργά αντανακλαστικά και θα πολλαπλασιαστούν τα “margin calls”.

Από τις τρεις μετοχές “σηματωρούς” στον Τραπεζικό κλάδο, την χειρότερη, τεχνικά, εικόνα την έχει η Εθνική που έχασε σχεδόν αμαχητί την στήριξη στα 1,50 ευρώ και αν χαθεί και η επόμενη στα 1,32 ευρώ, η εικόνα θα επιβαρυνθεί έτι περαιτέρω.
 
Αντίθετα, Alpha Bank και Πειραιώς, δεν απείλησαν τις επόμενες στηρίξεις στα 1,50 και 0,3600 ευρώ αντίστοιχα.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η σημαντική υποχώρηση του τζίρου (του οποίου το 49% αφορά συναλλαγές μόλις τριών τίτλων και πιο συγκεκριμένα των Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank) και η έλλειψη ψυχραιμίας από πλευράς αγοραστών, που σε αντίθεση με χθες, σήμερα δεν αναζήτησαν εναλλακτικές επενδυτικές επιλογές.

Το τελευταίο είχε σαν αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και να κλείσει με σημαντικές απώλειες και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, καθώς δεν έλειψαν και οι αρνητικές εκπλήξεις από τις τελικές δημοπρασίες.

Οι τελευταίες έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας έξι τίτλους του 20αρη και πιο συγκεκριμένα τους Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Κύπρου, Jumbo και Eurobank. Τίποτα το ιδιαίτερο από τον υπόλοιπο μη Τραπεζικό 20αρη, που σήμερα δεν είχε “απαντήσεις” στο “κατακόκκινο” Τραπεζικό ταμπλώ. Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι απλά το “πάλεψαν” Τιτάνας, Μέτκα και Coca-Cola, με την τελευταία να “προδίδεται” και από τις τελικές δημοπρασίες.

Οι εξελίξεις για τον ΟΠΑΠ

Αντίθετα, ιδιαίτερα αρνητικές εντυπώσεις αποκόμισε η μετοχή του προς ιδιωτικοποίηση ΟΠΑΠ, που όχι μόνο παρουσιάζει “υψοφοβικά σύνδρομα” μόλις πλησιάζει την περιοχή των 5,16 – 5,24 ευρώ, αλλά σήμερα δεν “είδε” καν το θετικό πρόσημο και έκλεισε με σημαντικές απώλειες και στο χαμηλό ημέρας, παρά την υποστηρικτική ειδησεογραφία.

Πιο συγκεκριμένα, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των οκτώ εκδηλώσεων ενδιαφέροντος για την πώληση του 33% των μετοχών της εισηγμένης και στο επόμενο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας θα συμμετάσχουν επτά εταιρείες και κοινοπραξίες που πληρούν τα κριτήρια προεπιλογής: BC Partners, Emma Delta Ltd., κοινοπραξία των εταιρειών Gauselmann AG (55%), Playtech Ltd. (41%) και Helvason Ltd. (4%), κοινοπραξία των εταιρειών Intralot Holdings Luxemburg S.A. (34%) και Intralot Investments Ltd. (66%), Primrose Treasure Limited, Third Point LLC και TPG Capital.

Σε επόμενο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, θα εγκριθούν τα κείμενα για τη β΄ φάση του διαγωνισμού, που θα οδηγήσει στην υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών.

Ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών χαμηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 5,00 ευρώ και αν δεν αντιδράσει άμεσα, δεν αποκλείεται να ξαναβάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στα 4,74 ευρώ, απογοητεύοντας και τους τελευταίους τυχόν εναπομείναντες “θαυμαστές” του (!)

Μόνος διασωθείς τίτλος, από το ταμπλώ του 20αρη, αυτός του Τιτάνα (+1,54%).
Από τους υπόλοιπους “κόκκινους” οι μεγαλύτερες απώλειες για Eurobank (-11,08%) και CPB (-9,43%). Απώλειες μεγαλύτερες του 8% για Κύπρου και Alpha Bank, του 7% για Εθνική και Πειραιώς, του 5% για ΔΕΗ, MIG, Jumbo και του 4% για Βιοχάλκο και ΟΠΑΠ, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 822,72 μονάδες με απώλειες 2,87%, ενώ ο τζίρος περιορίστηκε στα 65,7 εκατ.

Κακή η τελική εικόνα με 61 ανοδικές μετοχές έναντι 93 πτωτικών και 24 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες των επτά ποσοστιαίων μονάδων.

Στους, σχετικά, λίγους διακριθέντες, ξεχώρισαν οι ΚΛΜ (κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Μηχανική, τρίτη συνεδρίαση για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ που προσπαθεί να “εξαργυρώσει” το μεγάλο έργο που πήρε από την ΔΕΗ, κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο για την Alco που συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ανέβασε εντυπωσιακά συναλλαγές η Intralot, ενώ τα αποτελέσματα εννεαμήνου φαίνεται να κρίθηκαν ικανοποιητικά για τους αγοραστές σε Κρι Κρι και ΕΒΖ.

Το θέμα της επαναγοράς των ομολόγων

Από εκεί και πέρα και σήμερα στα χρηματιστηριακά γραφεία κυριάρχησε το θέμα της επαναγοράς ομολόγων και οι πιθανές επιπτώσεις στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο.

Η WSJ που πρώτη είχε επισημάνει τον επόμενο Τραπεζικό “πονοκέφαλο”, μεταξύ άλλων, αναφέρει: “Πολλοί επενδυτές φοβούνται ότι η Κυβέρνηση μπορεί να εκβιάσει τις Ελληνικές Τράπεζες να διαθέσουν τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογά τους σε χαμηλή τιμή, αναγκάζοντάς τες να παραιτηθούν από μελλοντικά κέρδη.

Παρά το γεγονός ότι η επαναγορά χρέους δεν αναμένεται να βαρύνει τις κεφαλαιακές ανάγκες των Ελληνικών Τραπεζών, τα διαφυγόντα κέρδη και μια νέα πτώση των μετοχών, θα μπορούσαν να κάνουν ακόμα πιο δύσκολη για τις Τράπεζες την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών στις αυξήσεις κεφαλαίου της επόμενης χρονιάς. Παράλληλα, τίθεται το ερώτημα κατά πόσον το σχέδιο θα λειτουργήσει.

Οι ιδιώτες επενδυτές κατέχουν σήμερα €61,8 δισ. Ελληνικού Δημόσιου χρέους, συμπεριλαμβανομένων των € 15,2 δισ. που κατέχουν οι Τράπεζες, και 8,6 δισ. που είναι στην κατοχή των Ταμείων. Το υπόλοιπο ανήκει σε ξένους επενδυτές, κυρίως σε hedge funds. Με προσφορά που θα δίνει μια μικρή μόνο πριμοδότηση στην Αγορά δεν είναι σαφές εάν πολλοί από αυτούς τους ξένους επενδυτές θα παρακινηθούν να συμμετάσχουν”.

Από εκεί και πέρα, τα ομόλογα τα οποία θα πρέπει να επαναγορασθούν τελούν υπό το Βρετανικό δίκαιο. Κατά συνέπεια οι κάτοχοί τους είτε στο εξωτερικό είτε στην Ελλάδα έχουν κάθε λόγο να τα διατηρήσουν. Όσοι θεωρούν ότι είτε έχει απομακρυνθεί το “Grexit” είτε ότι το Βρετανικό δίκαιο τους προστατεύει από το χρεοστάσιο, μάλλον δεν θα βιαστούν να “γράψουν” νέες ζημίες.

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τον Τραπεζικό κλάδο, ίσως αξίζει δεύτερης υποσημείωσης η τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου και που ξεκαθαρίζει ότι μια Τράπεζα θα Κρατικοποιείται αυτόματα εφόσον το ποσοστό των μετοχών που κατέχουν οι ιδιώτες πέσει κάτω του 10% του μετοχικού της κεφαλαίου ή όταν υπάρξει ουσιώδης παραβίαση του σχεδίου αναδιάρθρωσης που έχει υποβάλει προκειμένου να λάβει την κεφαλαιακή ενίσχυση.

Στις παραπάνω περιπτώσεις το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ασκεί πλήρως τα δικαιώματα που προκύπτουν από τις μετοχές του, χωρίς κανέναν περιορισμό. Το ίδιο βέβαια θα συμβεί, εφόσον μετατραπεί το σύνολο των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) σε κοινές μετοχές.

Για όσο διάστημα υπάρχει αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου του Ταμείου προβλέπονται πρόσθετες υποχρεώσεις γνωστοποίησης μεταβολών μετοχικής θέσης τόσο για τους ιδιώτες μετόχους των Τραπεζών, όσο και για το ίδιο το Ταμείο που υποχρεούνται να γνωστοποιούν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κάθε μεταβολή στον αριθμό των μετοχών, που κατέχουν ανεξαρτήτως ποσοστού (!)

“Ένα στοιχείο του προγράμματος είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να επαναγοράσει τα ομόλογά της. Το μέγεθος των ζημιών για τις Τράπεζες θα εξαρτηθεί από την έκθεσή τους στα ομόλογα και τις αποτιμήσεις, οι οποίες μπορεί να διαφέρουν από Τράπεζα σε Τράπεζα και από τους όρους της επαναγοράς.

Ενδεχόμενη επιτάχυνση της επιδείνωσης του “asset quality” εξαιτίας της ασθενούς οικονομίας, θα αυξήσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των Τραπεζών. Από τη στιγμή που υπάρχουν περιορισμένες λεπτομέρειες διαθέσιμες, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η επίδραση αυτή τη στιγμή”, αναφέρει η Fitch.

H Eυρωζώνη βάζει στην άκρη το ελληνικό πρόβλημα

Σαφώς λιγότερες, σήμερα, οι συζητήσεις και τα συμπεράσματα από την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, καθώς οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ευρωζώνη βάζει προς το παρόν, για μερικούς μήνες, στο περιθώριο το Ελληνικό πρόβλημα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πραγματικά μεγάλο της πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από την υπόθεση της Ισπανίας και ενδεχομένως της Ιταλίας και σε δεύτερο λόγο της Γαλλίας, που σήμερα δέχτηκε και δεύτερο “καμπανάκι” από τους οίκους αξιολόγησης.

Πιο συγκεκριμένα, η Fitch μπορεί να αφαιρέσει το "ΑΑΑ" από τη Γαλλία το 2013, αν η Χώρα δεν καταφέρει να επιτύχει τους στόχους για τη μείωση του χρέους και η απόδοση της οικονομίας είναι χειρότερη των προβλέψεων, ανέφερε αναλυτής του οίκου.

Επιστρέφοντας στα δικά μας και σύμφωνα με την άποψη ψύχραιμων οικονομικών αναλυτών που δεν περιμένουν να σχηματίσουν άποψη από πολιτικές δηλώσεις, το βασικό στοιχείο αδυναμίας της πρόσφατης απόφασης του Eurogroup εντοπίζεται στο γεγονός ότι δεν εισάγει τον παραμικρό παράγοντα αποτροπής στην ισχυρή, πολυετή και αυξανόμενη τάση της ύφεσης στην οικονομία, η οποία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ, στην βάση του οποίου υπολογίζονται τόσο το έλλειμμα όσο και το χρέος. Άρα και αυτές οι προβλέψεις μπορεί να αποδειχθούν έωλες και με “άλλοθι” την ύφεση να ζητηθούν και νέα μέτρα (!)

Απόλυτα ενδεικτική η άποψη διεθνή αναλυτή που μεταξύ άλλων αναφέρει: “Οι Αγορές δεν έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς οι περισσότεροι οικονομολόγοι αμφισβητούν τη βιωσιμότητα της Ελλάδας που για να γίνει βιώσιμη, πρέπει να επιστρέψει σε σταθερή ανάπτυξη. Και κανείς δεν είναι σε θέση να πει από πού θα προέλθει αυτή η «θεόσταλτη ανάκαμψη». Η Γερμανία έχει εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Και όλοι ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει ως τότε να κρατηθεί όρθια”.

Εν τω μεταξύ, στα 122,79 δισ. ευρώ ανέρχονται τα κεφάλαια που έχουν λάβει οι Ελληνικές Τράπεζες από τον μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης (ELA) στα τέλη Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Reuters. Το Σεπτέμβριο τα κεφάλαια είχαν ανέλθει στα 100,64 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση των Τραπεζών από την ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 6,52 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, από 30,26 δισ. τον Σεπτέμβριο.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Ελεγχόμενες απώλειες στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, μικτά πρόσημα με οριακές μεταβολές στο ξεκίνημα του NYSE και σημαντικές πιέσεις στα Εμπορεύματα και κυρίως στον χρυσό, καθώς διατηρούνται οι ανησυχίες για την πορεία εξέλιξης των διαπραγματεύσεων στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για τον λεγόμενο "δημοσιονομικό γκρεμό".

Οι Ισπανικές Χρηματιστηριακές Αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι ανέστειλαν τη διαπραγμάτευση των μετοχών της Bankia SA, μια κίνηση που έρχεται καθώς η Κρατικοποιημένη Τράπεζα αναμένεται να παρουσιάσει το νέο στρατηγικό της σχέδιο. Οι Αρχές δεν έδωσαν κάποια εξήγηση για την αναστολή.

Η ΕΚΤ επιθυμεί να αναλάβει καθήκοντα "εξολοθρευτή" αδύναμων Τραπεζών ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, ανέφεραν αξιωματούχοι στο Reuters.

Η δημιουργία μιας Υπηρεσίας που θα κλείνει Τράπεζες "ζόμπι", είναι ένα βασικό βήμα στην προσπάθεια συγκρότησης μιας Τραπεζικής ένωσης, μαζί με την ανάπτυξη μιας κοινής Εποπτικής Αρχής και της πανευρωπαϊκής εγγύησης των καταθέσεων. Η ΕΚΤ θα αναλάβει το ρόλο του "επόπτη", αλλά δεν θέλει να επωμιστεί και τα καθήκοντα εκκαθάρισης των προβληματικών Τραπεζών, κυρίως γιατί θα ερχόταν σε σύγκρουση με τις Κυβερνήσεις που θα κληθούν να πληρώσουν το λογαριασμό.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών μειώθηκαν αναπάντεχα τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, κατά 0,3% στις 368.000 κατοικίες (στο 12μηνο.) Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι πωλήσεις θα εμφανίσουν άνοδο 0,3%. Τον Σεπτέμβριο τα συμβόλαια είχαν εκτιναχθεί +5,7%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Οι αποφάσεις του Eurogroup είχαν την εξαγγελία της πρώτης δόσης, υπό τον όρο επαναγοράς Ελληνικών ομολόγων, με σκοπό την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Λαμβανομένου υπ΄ όψιν ότι τα ομόλογα αυτά διέπονται από το Βρετανικό δίκαιο, η προσφορά στην εξαγγελθείσα τιμή, από χαρτοφυλάκια του εξωτερικού, έχει ελάχιστες πιθανότητες να στεφθεί από επιτυχία.

Μοιραία το Δημόσιο θα στραφεί στους εγχώριους κατόχους, δηλαδή στις Τράπεζες και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, με τις πρώτες να δέχονται δεύτερο χτύπημα, μετά τους εξαγγελθέντες όρους ανακεφαλαιοποίησης.

Προφανώς και αυτή η διαδικασία, προσθέτει βαθμούς αβεβαιότητας για το εγχώριο Τραπεζικό Σύστημα και κάνει επιτακτική την ανάγκη για διερεύνηση νέων επενδυτικών επιλογών.

Έτσι, η Σοφοκλέους, μετά από πολλά χρόνια, θα πρέπει να απεξαρτηθεί από τον Τραπεζοκεντρικό της χαρακτήρα και να αναζητήσει νέες επενδυτικές προτάσεις, εστιάζοντας σε μετοχές εταιρειών με “story” αποκρατικοποιήσεων, αλλά και εταιρείες εξωστρεφείς και με χαμηλό Τραπεζικό δανεισμό.

Επί του παρόντος, αυτό το τελευταίο δεν επιβεβαιώνεται από το χρηματιστηριακό ταμπλώ, όμως είναι περισσότερο από βέβαιο, ότι πολύ σύντομα το “έξυπνο χρήμα” θα αναζητήσει νέες “επενδυτικές διεξόδους”, αναφέρει ο σύμβουλος επενδύσεων.

----ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια, με τις συναλλαγές να υποχωρούν σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα.

Τα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών υποχώρησαν στα 64.010 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του 20αρη, με σαφώς καλύτερες άμυνες, διεύρυνε την υπερτίμηση στο 1,9%.
Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.397, τιμή εκκαθάρισης 292), κινήθηκαν μεταξύ 289 και 308,5 μονάδων.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (22.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (25.792), Alpha Bank (18.800), Κύπρου (1.852), ΔΕΗ (1.115), ΟΤΕ (1.947), ΟΠΑΠ (1.377), Πειραιώς (7.806), Μυτιληναίο (433), Eurobank (1.093), MIG (215), ΓΕΚ (492), Intralot (1.195), Ελλάκτωρα (394), CPB (1.215), Μέτκα (105).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 υποχώρησε στο 44%, με τον όγκο συναλλαγών να περιορίζεται στα 380 δικαιώματα (302 calls και μόλις 78 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.
Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (4.346.349 τεμ.), Εθνική (4.781.206 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v