Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζονται οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο

Ρευστοποιήσεις στις τράπεζες, με το δείκτη να βρίσκει στηρίξεις στις 240 μον. Χαμηλότερα στις 835 ο Γ.Δ., στις 290 ο FTSE-20. Επιμένει ανοδικά ο FT Mid. Στο επίκεντρο η επαναγορά του χρέους και οι συνέπειες.

Σταθερά σε αρνητική τροχιά παραμένει το Χ.Α., με τις ρευστοποιήσεις και πιέσεις στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου αμείωτες. Λίγο μετά τις 14.30, ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε στο εύρος των 830-835 μονάδων και ο FTSE-20 στις 290 μονάδες, με απώλειες, ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης συνέχιζε κατά 5,2% χαμηλότερα στην περιοχή των 252 μονάδων.

Να συνεκτιμηθούν οι χθεσινές απώλειες των τραπεζών (-9,2%) και το γεγονός πως από τα περίπου 53 εκατ. ευρώ αξίας συναλλαγών περίπου τα 29 εκατ. αφορούν τις τέσσερις συστημικές Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς. Σε αντίθεση, ο FT Mid επιμένει ανοδικά και με ποσοστό 1,02% ενισχύεται προς τις 990 μονάδες. 

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, δήλωσε ότι είναι πατριωτικό καθήκον η συμμετοχή στην διαδικασία επαναγοράς, η οποία ωστόσο είναι εθελοντική.

Εν τω μεταξύ, στο διεθνή τύπο παραμένει η συζήτηση για τη συμφωνία του eurogroup, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για το "κούρεμα". Ενδεικτική η αναφορά τόσο του Reuters όσο και των Financial Times: «Σχέδιο roll over ελληνικών ομολόγων» και «Επί τάπητος το κούρεμα, δεν βγαίνουν τα...μεγέθη» αναφέρουν αντίστοιχα τα δύο έγκυρα Μέσα.

Μάλιστα, ο Peter Spiegel και ο Quentin Peel των Financial Times γίνονται αναλυτικότεροι, ενώ δεν παραλείπουν να συσχετίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο αλλά και γενικότερα τις εξελίξεις με τις γερμανικές εκλογές.

Το άρθρο των F.T. κλείνει με αναφορά ανώτερου αξιωματούχου πως το OSI είναι σαφέστατα επί τάπητος με τρόπο που δεν έχει συνειδητοποιηθεί ούτε έχει φανεί μέχρι τώρα.

Πρακτικά, όλο και περισσότεροι ξένοι αναλυτές βλέπουν προς τον Σεπτέμβριο του 2013, ενισχύοντας τον προβληματισμό όσων παραμένουν επιφυλακτικοί για τα αποτελέσματα του τελευταίου eurogroup.

Αναμφίβολα, πολλές αποφάσεις και πτυχές είναι θετικές, ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά σημείωνε ο Στέφανος Κοτζαμάνης, η Ελλάδα κέρδισε χρόνο και... εντυπώσεις. Ακριβώς αυτόν το χρόνο -υπερπολύτιμο χρόνο- και τις... εντυπώσεις -ενδεχομένως χρήσιμες εάν αξιοποιηθούν κατάλληλα- θα πρέπει να «τρέξει» και να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση αλλά και το λοιπό πολιτικό σύστημα.

Στο... ταμπλό, το Χ.Α. συνεχίζει να δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό του ως μηχανισμού προεξόφλησης, με τα «ισχυρά χέρια» να επιμένουν στις ρευστοποιήσεις τραπεζικών θέσεων, αν και μετά το χθεσινό... βύθισμα και τις μέχρι τώρα απώλειες ο κλαδικός δείκτης πιέζεται σε σημαντική στήριξη.

Στο ενδεχόμενο αντίδρασης από την περιοχή των 250 μονάδων αναφερόμασταν προσυνεδριακά (για τον ΤΡ.Δ.), έως τις 241,74 μονάδες υποχώρησε ο κλαδικός δείκτης, σχηματίζοντας ακόμη ένα καθοδικό σκέλος.

Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε και τεχνικά τον κλάδο, τον ΤΡ.Δ. και περιμένουμε τα πρώτα... δείγματα αναστροφής από τους insiders. Προς ώρας επιχειρείται μια διαχείριση της διόρθωσης σε Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, που μας αφήνει συγκρατημένα αισιόδοξους.

Από τις μη τραπεζικές δυνάμεις του 20άρη, θετική απόδοση σημειώνεται για Τιτάν, Ελλάκτωρ. Αρνητική, αλλά συγκριτικά καλύτερη η εικόνα για 3E, Μυτιληναίο, Βιοχάλκο.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη, με τις γνωστές σηματωρούς της κατηγορίας να οδηγούν τον δείκτη στην περιοχή των 990-1.000 μονάδων, ελκύοντας όλο και περισσότερο βραχυπρόθεσμο (αλλά και επενδυτικό) χρήμα σε εισηγμένες της κατηγορίας.

Συνεχίζονται παράλληλα οι αγορές τόσο από βασικούς μετόχους (λ.χ. από D&S Joannou στην J&P Άβαξ), όσο και από διορατικούς παίκτες, και αναφερόμαστε στη χθεσινή αγορά πακέτου (εάν δεν κάνουμε λάθος 400.000 τεμαχίων) στα Ελληνικά Χρηματιστήρια.

Το απόγευμα, ήπια πτωτικές τάσεις επικρατούσαν στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX στις 7.320 μονάδες (-0,17%), τον FTSE 100 στις 5.780 μονάδες (-0,31%) και κατά 0,34% χαμηλότερα τον CAC 40 στις 3.490 μονάδες. Στο 1,2910 η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο, με μικρές μεταβολές ο χρυσός και το Brent.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v