ΧΑ: Το βλέμμα στη συνάντηση ΕΕΤ-Στουρνάρα

Σημαντικό σημείο αναφοράς οι 250 μονάδες για τον Τραπεζικό Δείκτη. Οδηγός για τους επενδυτές (και) τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου. Τι αποκαλύπτει η τεχνική εικόνα για τον Γ.Δ. και τον FTSE 20.

Στο συνεχόμενο σφυροκόπημα στις τράπεζες αναφερόταν στο χθεσινό σχόλιό του ο Θανάσης Σταυρόπουλος, μετρώντας ένα σερί 4x4 πτώσης, με συνέπεια ο κλαδικός δείκτης να υποχωρεί πλέον 6,92% από την αρχή του έτους.

Σε επικίνδυνα, από τεχνικής πλευράς, όρια ο κλαδικός δείκτης, θα χρειαστεί σύντομα μια αντίδραση, έστω και τεχνικής μορφής, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Η ευρύτερη ζώνη των 250 μονάδων θεωρείται για τον κλαδικό δείκτη σημαντικό σημείο αναφοράς. Με απώλειες και ο FTSE 20 στις 286,50 μονάδες και ο Γενικός Δείκτης στις 822,72 μονάδες. Οι δύο τελευταίοι, παρά τη χθεσινή διόρθωσή τους, παραμένουν εντός των τεχνικών καναλιών και των περιοχών στήριξης.

Πακέτο «ανακούφισης» ζητούν οι τραπεζίτες σύμφωνα με τον Χρ. Κίτσιο, ο οποίος αναφέρεται στην πρόθεση των τραπεζιτών να ζητήσουν από τον Γ. Στουρνάρα ευνοϊκότερο πλαίσιο για να αποδεχθούν το νέο «κούρεμα».

Ωστόσο, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου να διώξουν τη «δραχμική αβεβαιότητα» (όπως εύγλωττα σημειώνει ο Νίκος Γ. Δρόσος στο Εγερτήριό του), οι αγορές κι οι ξένοι οίκοι επιμένουν στην επιφυλακτική στάση τους.

Αυτήν τη φορά τη σκυτάλη την παίρνει η Moody’s, που θεωρεί αναγκαίο ένα «κούρεμα» του επίσημου τομέα. Παρά τη βραχυπρόθεσμη ανακούφιση, το χρέος της Ελλάδας παραμένει μη βιώσιμο και η Αθήνα, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, θα χρειαστεί πιθανότατα κάποια μείωση του αρχικού κεφαλαίου που δανείστηκε.

Σε αυτό το περιβάλλον, θα πρέπει να καταβληθούν ομολογουμένως τιτάνιες προσπάθειες για να αξιοποιηθεί ο ελάχιστος χρόνος που κερδίθηκε με τη συμφωνία στο τελευταίο eurogroup, αλλά και να αξιοποιηθούν οι… εντυπώσεις που για λίγο χρόνο βελτιώνουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Χαρακτηριστικό το χθεσινό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη, ό,τι αυτό προοιωνίζεται για τη συνέχεια.

Από το μέτωπο των επιχειρήσεων, τα νέα είναι αμφίσημα, καθώς ο Σαράντης ενισχύει τα κέρδη του -μειώνει δραστικά τον δανεισμό, ενώ για τον Φουρλή η ύφεση μειώνει τις επιδόσεις και τις προσδοκίες. Μειωμένα κέρδη για την AS Company, στο 1,7 εκατ. ευρώ περιορίζονται οι ζημίες της Βαλκάν στο Q3, σε θετικό επίπεδο για το ίδιο διάστημα τα EBITDA για την Έλλαστρον.

Αν μη τι άλλο, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου, δίνεται επιπλέον «όπλο» κυρίως σε όσους με επενδυτικό ορίζοντα αναζητούν πιθανές ευκαιρίες, χτίζοντας μεθοδικά θέσεις από τα χαμηλά της αγοράς. Κάτι που αποτυπώνεται στην αποκλίνουσα διακύμανση του FTMid έναντι του Δείκτη των Τραπεζών, αλλά και σε σχέση με την πορεία του FTSE 20, ειδικά το τελευταίο εξάμηνο.

Βραχυπρόθεσμα, και πάντα από τεχνικής πλευράς, θα επιμείνουμε στη χθεσινή εκτίμησή μας πως ο τραπεζικός κλάδος χρειάζεται οπωσδήποτε σήμερα-αύριο μια ανοδική εκτόνωση κι επιβεβαίωση της ευρύτερης ζώνης στήριξης των 250 μονάδων. Ειδάλλως, χαμηλώνει ο πήχης και για τον κλάδο, και για τον FTSE 20
σε τιμές κάτω από τις 270 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v