Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αποτιμά τις εξελίξεις και τα σενάρια

Στα όρια των στηρίξεων το Χ.Α., κι ενώ η διαδικασία επαναγοράς χρέους ξεκινά και επίσημα. Κλειδί οι τράπεζες και ζητούμενη η ανάσχεση της διόρθωσης για τη μετοχή της Εθνικής. Κινητικότητα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Με μαγιά 15,2 δισ. ευρώ, δηλαδή όσο είναι τα ομόλογα που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες, και με την προσδοκία ότι άλλα τόσα θα προσφέρουν ξένοι κάτοχοι χρέους ξεκινά σήμερα το πρόγραμμα επαναγοράς.

Αυτό σημειώνεται στο πρωινό… βασικό θέμα του euro2day.gr, καθώς σήμερα ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς με ορίζοντα το eurogroup της επόμενης εβδομάδας.

Στο Χ.Α., σύμφωνα με το σχόλιό μας της 1ης/12, «ο Γενικός Δείκτης μπαίνει σε νέες περιπέτειες…», καθώς μάλιστα υποχώρησε την Παρασκευή σε κλείσιμο στις 809,14 μονάδες. Στις 279,18 μονάδες ο FTSE-20 και στις 975,60 ο FT Mid, με αξιοσημείωτη την απόκλιση των δύο δεικτών - κατηγοριών.

Κατά την εκτίμηση μερίδας αναλυτών και παικτών, «έρχονται τα blue chips νέας γενιάς», αν και η πορεία των μεσαίων-μικρότερων σε σημαντικό βαθμό εξαρτάται από τη συνολικότερη πορεία της ίδιας της αγοράς, του FTSE-20 και των τραπεζών.

Οι τράπεζες παραμένουν σε… εκκρεμότητα, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη βραχυπρόθεσμη τάση, και τη στιγμή όπου βασικοί δείκτες και μετοχές στην Ευρώπη αλλά και στη Wall Street λοξοκοιτάζουν προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Στις τράπεζες, εκτός των άλλων, ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά του Χαμαιλέοντα για το αυτόνομο Τ.Τ. που εξετάζει η κυβέρνηση, αλλά μπλοκάρεται από την τρόικα.

Από τεχνική πλευρά, η μετοχή της Εθνικής από συνεδρίαση σε συνεδρίαση ενισχύει την επιφυλακτικότητα όλο και περισσότερων, που θα ενταθεί στην περίπτωση της καθοδικής διάσπασης και του 1,20 ευρώ.

Μένει να φανεί εάν στα τρέχοντα επίπεδα τιμών για τον Τραπεζικό Δείκτη και την Εθνική θα μπορούσε να υπάρξει μια τεχνικής μορφής αντίδραση, ικανή να προσφέρει 2-3 ανάσες στις τράπεζες και στο Χ.Α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v