Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιλεκτικές τοποθετήσεις στους rookies του FT25

Συνεχίστηκαν οι απώλειες για τις τράπεζες, που έκλεισαν την εβδομάδα με πτώση 20,96%. Τοποθετήσεις και θετικά πρόσημα για τις νέες συμμετοχές στον FT25. Έξι συνεχόμενες πτωτικές για Εθνική. Κέρδη για 3E, Jumbo.  

Συνεδρίαση δύο ταχυτήτων, με την ταλαιπωρία να συνεχίζεται στον Τραπεζικό κλάδο και αξιοπρόσεκτο αριθμό αγοραστών να προχωρούν σε επιλεκτικές κινήσεις σε μη Τραπεζικές Δεικτοβαρείς μετοχές, αλλά και σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, με τα εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια να παίρνουν θέσεις σε μετοχές που μπαίνουν στον νέο 25αρη και ιδιωτικά χαρτοφυλάκια που τιμολόγησαν θετικά τους λίγους θετικά διακριθέντες του εννεαμήνου.

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, η χθεσινή συνάντηση μεταξύ των τραπεζιτών και του Υπουργού Οικονομικών, δεν έδωσε επιπλέον ερείσματα στους βραχυπρόθεσμους παίκτες που δραστηριοποιούνται στο Τραπεζικό ταμπλώ.


Συνεχίστηκε η ταλαιπωρία του τραπεζικού κλάδου

Έτσι η ταλαιπωρία συνεχίστηκε στους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, όπου η Alpha Bank συνεχίζει να επιδεικνύει την καλύτερη συμπεριφορά και δεν δημιουργεί αυξημένες τεχνικές ανησυχίες, τουλάχιστον όσο αντέχει η στήριξη στα 1,50 ευρώ.

Αντίθετα η Πειραιώς έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, χάνοντας και την στήριξη στα 0,3600 ευρώ και την αμέσως επόμενη να εντοπίζεται στα 0,3200 ευρώ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Εθνικής, που συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 25,42%. Η μετοχή έκλεισε στο κάτω άκρο της ζώνης στήριξης 1,35 – 1,32 ευρώ, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,30 ευρώ. Κλείσιμο χαμηλότερα των 1,32 ευρώ θα ανοίξει την “καταπακτή” και εκτιμάται ότι θα μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στα 1,22 ευρώ.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, η σημερινή συνεδρίαση στιγματίστηκε και από κινήσεις εγχώριων θεσμικών χαρτοφυλακίων, που είχαν σχέση με τις αλλαγές στον FTSE20 που γίνεται FTSE25.

Υπενθυμίζεται ότι από τον νέο δείκτη αποχωρεί η μετοχή της CPB, η οποία κατά την σημερινή συνεδρίαση κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως μέσω των δημοπρασιών και των “καθυστερημένων” πωλήσεων έκλεισε με αρνητικό πρόσημο και στο χαμηλό ημέρας (!)

Αντίθετα, αξιοπρόσεκτη κινητικότητα επέδειξαν οι “rookies” του νέου δείκτη, δηλαδή αυτοί που εισέρχονται στον νέο δείκτη, ο οποίος ισχύει από Δευτέρα και πιο συγκεκριμένα οι ΟΛΠ (+3,01%), ΕΧΑΕ (+3,26%), Τέρνα Ενεργειακή (+4,18%), Eurobank Properties (+1,42%), Frigoglass (+10,92%) και Intralot (+6,94%).

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της εβδομάδας, του μήνα και του 11μηνου.

Για όσους αρέσκονται σε στατιστικά, η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 4,25% και από τον Τραπεζικό 20,96%.

Από την άλλη και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, ο Νοέμβριος αποδείχθηκε ο τέταρτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας δίνοντας κέρδη 0,98%. Σε απόλυτα αντίθετη πορεία, ο Τραπεζικός δείκτης κατέγραψε μηνιαίες απώλειες 21,05%.

Σε 11μηνη βάση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 18,92% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 10,1%.

Επιστρέφοντας στον 20αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι Μέτκα, Τιτάνας και Εθνική, ενώ 12 μετοχές του FTSE και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Μετκα, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν, Κύπρου, Motor Oil και CPB έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας.

Αντίθετα στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Coca-Cola.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, γλίστρησε, έστω και οριακά, χαμηλότερα από την στήριξη των 280 μονάδων και αν δεν αντιδράσει άμεσα δεν αποκλείεται να αναζητήσει στηρίξεις στις 267 μονάδες.

Τεχνικά, ο εν λόγω δείκτης έχει συμπληρώσει τέσσερα “μαύρα κεριά” και η εικόνα του έχει επιδεινωθεί σημαντικά.

Ακόμα χειρότερα τα πράγματα για τον Τραπεζικό δείκτη που άφησε πίσω του και την στήριξη των 244 μονάδων και όλα πλέον θα κριθούν στην στήριξη των 230 μονάδων.

Δύο οι διασωθέντες τίτλοι από το ταμπλώ του 20αρη, όπου αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Eurobank και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (+1,88%) και Jumbo (+2,83%).

Από την άλλη πλευρά, απώλειες μεγαλύτερες του 6% για Βιοχάλκο, Τιτάνα και Motor Oil, του 5% για την Εθνική και τιυ 4% για την Μέτκα, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης, μετά τις 12.15 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 803,32 μονάδες (15.41), στις 17.00 βρέθηκε στις 813,81 και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 809,14 μονάδες με απώλειες 0,86%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 59,9 εκατ.

Κακή η τελική εικόνα με 48 ανοδικές μετοχές έναντι 86 πτωτικών και για 21 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 5%.

Χαμηλότερα του FTSE, η Alco συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ στον αντίποδα η Olympic Catering συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές με αθροιστικές απώλειες 52,5%, μετά την αίτησή της για διαγραφή από το ταμπλώ του Χ.Α.


Τα αντανακλαστικά της αγοράς

Από εκεί και πέρα, η Αγορά σήμερα επέδειξε και κάποια ενδιαφέροντα αντανακλαστικά, με “διορατικά” χαρτοφυλάκια να τοποθετούνται σε ΟΛΘ και ΕΥΔΑΠ, στον απόηχο και των αποτελεσμάτων εννεαμήνου.

Στην περίπτωση του πρώτου, που η προσφορά είναι κυριολεκτικά με το σταγονόμετρο, αν συνεχίσει έτσι και στο τελευταίο τρίμηνο, θα διεκδικήσει με αξιώσεις μία θέση στην κορυφή των εταιρειών με άκρως εντυπωσιακά θεμελιώδη. Σημειώνεται ότι τα κέρδη εννεαμήνου που αυξήθηκαν κατά περίπου 75%, έχουν υπερκεράσει κατά 4,7 εκατ. το σύνολο των κερδών της περσινής χρονιάς (!) Ο Τραπεζικός δανεισμός παραμένει μηδενικός και τα ταμειακά διαθέσιμα εντυπωσιακά, στα 82,2 εκατ. (!!!)

Ο τίτλος του ΟΛΘ διεκδικεί νέα υψηλά 39 μηνών (!)

Αγοραστικό ενδιαφέρον και στην ΕΥΔΑΠ, που ξεπέρασε την όποια προσφορά στα 4,40 ευρώ και αν ο τίτλος ξεπεράσει την ζώνη αντίστασης στα 4,53 – 4,65 ευρώ, ανεβάζει υψηλότερα τις απαιτήσεις του. Τα μετά από φόρους ενοποιημένα κέρδη διαμορφώθηκαν στο ποσό των 44,21 εκατ. ευρώ, έναντι 27,23 εκατ. ευρώ του εννεαμήνου 2011, εμφανίζοντας αύξηση 62,38% και υπερβαίνουν κατά 19 εκατ. τα συνολικά κέρδη του 2011 (!)

Τέλος αξίζει υποσημείωσης, ότι παράταση έως 21 Δεκεμβρίου έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τις Τράπεζες.

Εν τω μεταξύ και προς διάψευση και των πλέον επίσημων διαβεβαιώσεων, νέα μέτρα το Μάρτιο του 2013, για να κλείσει το κενό των €6,4 δισ. τη διετία 2015-2016, και εάν αυτά δεν επαρκούν νέες παρεμβάσεις έως τέλος Αυγούστου, προβλέπει το νέο προσχέδιο του μνημονίου.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο πλήρους επανασχεδίασης της συμφωνίας για την Ελλάδα, σε περίπτωση που αποτύχει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων”, αναφέρει η Wall Street Journal επικαλούμενη αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεδομένου ότι η επαναγορά ομολόγων αντιστοιχεί σε περισσότερο από το ήμισυ της ελάφρυνσης χρέους στη συμφωνία για την Ελλάδα, ένας σημαντικός παράγοντας ρίσκου είναι να αποτύχει, καθώς το ΔΝΤ θα απαιτήσει άλλα μέτρα για τη μείωση του χρέους, σχολιάζει η Nomura.

Τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ευρωζώνη, σχολιάζει ο οίκος, μπορεί να μην εγκρίνουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης σε εκείνο το σημείο. Έτσι, το επόμενο βήμα πιθανότατα θα περιλαμβάνει περισσότερες καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων, που στο τέλος θα οδηγήσουν σε μια πιο εξαναγκαστική ανταλλαγή χρέους. 


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
 
Μικρά κέρδη στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και μικτά πρόσημα στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street, παρά τα αξιοπρόσεκτα κέρδη των Ασιατικών Αγορών, μετά την απόφαση της Ιαπωνικής Κυβέρνησης να εγκρίνει ένα νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας (880 δισ γεν) και τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την πορεία της Βιομηχανικής παραγωγής στην Ιαπωνία.

Να σημειωθεί ότι σήμερα, τυπικά, ολοκληρώνεται το κλείσιμο της χρηματιστηριακής χρονιάς για τα hedge funds τα οποία ξεκινούν αναδιαρθρώσεις ενόψει της νέας χρονιάς.

Στο 11,1% διαμορφώθηκε ο δείκτης της ανεργίας στην Ιταλία τον Οκτώβριο, σκαρφαλώνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2004, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Ιταλικής Στατιστικής Υπηρεσίας Istat. Το Σεπτέμβριο η ανεργία ήταν στο 10,8%, ενώ τον Οκτώβριο του 2011 ήταν στο 8,8%. Όλα τα μεγέθη είναι σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση.

Από την άλλη, σε νέο ρεκόρ εκτινάχθηκε η ανεργία στην Ευρωζώνη, καθώς άγγιξε τον Οκτώβριο το 11,7% από 11,6% τον προηγούμενο μήνα.

Η Γερμανία θα διολισθήσει στην ύφεση το 2013 εκτιμά το 53% των αναλυτών, επενδυτών και traders που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Tην ίδια ώρα το 64% προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή κρίση θα επιδεινωθεί, παρά τα πρόσφατα στοιχεία σταθεροποίησης στις Αγορές.

Η κατάσταση στην Ευρωζώνη παραμένει "εύθραυστη" προειδοποίησε η επικεφαλής του ΔΝΤ C. Lagarde, ενώ κάλεσε τις Χώρες - Μέλη να επικεντρωθούν στις δομικές μεταρρυθμίσεις. Η ισχυρή ύφεση στην Περιφέρεια της Ευρωζώνης επηρεάζει τον "Πυρήνα" της Ένωσης, υπογράμμισε.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Σημαντικές αρνητικές τεχνικές ενδείξεις, έδωσε η σημερινή συνεδρίαση κατά την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη, καθώς ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χαμηλότερα των 816 μονάδων, όριο στο οποίο εντοπίζονταν ο εκθετικός ΚΜΟ των 30 ημερών, ο απλός ΚΜΟ των 50 ημερών και ο MACD.

Σύμφωνα με το υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. σαν έσχατο σημείο ανεκτής διόρθωσης – στήριξης, θεωρούνται οι 798 μονάδες, καθώς από εκεί και χαμηλότερα θα ενεργοποιηθούν κινήσεις “stop loss” και η πτωτική τάση θα ανεβάσει στροφές.

Όλη την εβδομάδα, “αδύναμος κρίκος” ήταν ο Τραπεζικός κλάδος και πλέον, η Αγορά έχει πρωταρχικό ζητούμενο την αναζήτηση εναλλακτικών τοποθετήσεων σε εταιρείες που εμπεριέχονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και σε λίγες ακόμα που διακρίθηκαν και στα αποτελέσματα εννεαμήνου.

Από την άλλη, οι αγοραστές θα έχουν απέναντί τους και την εποχική συρρίκνωση των συναλλαγών, καθώς μόλις 17,5 συνεδριάσεις απομένουν (η παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι ημιαργία για το Χ.Α.), για την ολοκλήρωση της χρηματιστηριακής χρονιάς, επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης.


-----ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια, που συνδυάστηκε με νέα μείωση των συναλλαγών.Τα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών μειώθηκαν στα 37.780 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του 20αρη, ακολούθησε ακριβώς τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, διατηρώντας την υπερτίμηση στο 1,35%.Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.110, τιμή εκκαθάρισης 283), κινήθηκαν μεταξύ 281 και 289,75 μονάδων. Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (16.900 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (13.677), Alpha Bank (9.588), Κύπρου (435), ΔΕΗ (1.332), ΟΤΕ (1.081), ΟΠΑΠ (1.574), Πειραιώς (5.920), Μυτιληναίο (441), Eurobank (769), ΓΕΚ (365), Intralot (763), Ελλάκτωρα (117), CPB (750), ΕΧΑΕ (198), Τιτάνα (269), Coca-Cola (101), Motor Oil (195).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, μειωμένος ήταν επίσης ο όγκος συναλλαγών στην αγορά δικαιωμάτων όπου άλλαξαν χέρια συνολικά 396 options (258 calls και 138 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα διατηρήθηκε αμετάβλητη στο 55%.

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (4.346.349 τεμ.), Εθνική (4.870.306 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v