Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αποτιμά την επαναγορά και το... μπάχαλο

Ενθαρρυντική η παραμονή του Ftse20 πάνω από τις 270 μονάδες, αλλά χρειάζονται περισσότερα «καύσιμα». Οι διαδοχικές... γκάφες της κυβέρνησης επιτείνουν τη νευρικότητα και προβληματίζουν (και) το ΧΑ. Καμπανάκι από Wall Street.

Το φοροφιάσκο, που διασύρει την κυβέρνηση, επιβαρύνει το κλίμα (και) στο Χ.Α. περισσότερο απ' ό,τι και οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, σημείωνε χαρακτηριστικά έμπειρος οικονομικός παράγοντας. Αναλυτικά στο θέμα, που δείχνει προχειρότητα (επιεικώς) και έλλειψη ψυχραιμίας και συντονισμού, αναφέρεται εκτενώς η Έλενα Λάσκαρη.

Όμως, εάν συνεκτιμηθεί με την τελευταία ακατανόητη φοροεπιβάρυνση των πολυτέκνων και την «τιμωρητική» διάθεση του κράτους για όσους έχουν παιδιά, αναδύεται η εικόνα ενός... κυβερνητικού σκάφους που μπάζει νερά από όλο και περισσότερες πλευρές. Και αυτά αποτυπώνονται (και) στο Χ.Α. Εάν μάλιστα θεωρηθεί πως όλες αυτές οι αποσπασματικές κινήσεις είναι αποτέλεσμα των «σοφών» του οικονομικού επιτελείου, ε, τότε υπάρχει πρόβλημα.

Το Χ.Α. προσμετρά το ότι οι σύμβουλοι του υπουργού Οικονομιών είτε δεν έχουν συναίσθηση της κοινωνικής κατάστασης και των αντοχών της κοινωνίας αλλά και της οικονομίας είτε φάσκουν και αντιφάσκουν, προχωρώντας σε όλο και περισσότερες «πατάτες», επιτείνοντας έτσι τη νευρικότητα και την ανησυχία σε όλα τα μέτωπα. Και αυτό είναι μείζον θέμα σε αυτήν τη συγκυρία, όπου οι τράπεζες έχουν μπροστά τους την κοστοβόρα διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, που η πραγματική οικονομία περιμένει τα... ψιχία των δανείων, μπας και πάρει λίγες ανάσες, ενώ ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης εκμετρά ταχύτατα.

Εχθές το Χ.Α. επιχειρήθηκε να αντιδράσει με αιχμή τις τράπεζες, οι βασικοί δείκτες έπιασαν τις πρώτες τεχνικές περιοχές κι οι τράπεζες τουλάχιστον επανήλθαν προς τις 250 και... μονάδες κι ο Ftse20 στις 285,73 μονάδες.

Αναμφίβολα, η επιβεβαίωση -για ακόμη μία συνεδρίαση- των κρίσιμων 270 μονάδων για τον 20άρη αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη πως αν μη τι άλλο η αγορά κερδίζει χρόνο μέχρις ότου αποσαφηνιστεί το πλαίσιο στις τράπεζες.

Οι υψηλοί τζίροι που πραγματοποιήθηκαν στις τέσσερις μετοχές Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς παραπέμπουν στην ενεργή στήριξη των ίδιων των χαρτοφυλακίων και μερίδας ισχυρών χεριών.

Αρκεί; Κατά την εκτίμησή μας όχι, από τη στιγμή που στη Wall Street ο DJIA χάνει τις 13.000 μονάδες και κλίνει περισσότερο προς χαμηλότερα επίπεδα. Κλίση που οδηγεί σε διόρθωση με κύριο ερώτημα τον χρόνο, τη συγκυρία και τις αφορμές. Διόρθωση που ξεκινά από τη Wall Street σε αυτήν τη φάση των αγορών ή σε δεύτερο χρόνο και αφού θα έχει μεσολαβήσει μία τεχνική κίνηση και λόγω κλεισίματος χρήσης.

Ο χρόνος που απαιτείται για την αποσαφήνιση της τάσης διεθνώς δεν είναι πολύς και πρακτικά σημαίνει πως σύντομα θα έχουμε πιο πολλές ενδείξεις και στοιχεία για τη στιγμή της εξόδου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v