"Low cost" άνοδος για τη Σοφοκλέους

Με τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε άνοδο 5,82%. Κέρδη για Εθνική (3,7%), Πειραιώς (11,4%), Κύπρου (7,6%), Alpha (5,8%), OTE. Ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των νέων δεικτών.

Με τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων, επιχειρήθηκε αντίδραση στον σφυροκοπημένο Τραπεζικό κλάδο, ενώ σημαντικές βοήθειες στον Δείκτη, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έδωσαν ΟΤΕ, ΔΕΗ, Τιτάνας, αλλά και Βιοχάλκο, Μέτκα, Μυτιληναίος και Motor Oil.

Ασφαλώς και το +5,82% του Τραπεζικού δείκτη δεν αφήνει αμφιβολίες για τους πρωταγωνιστές ημέρας, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την κατανομή του τζίρου, αφού το 39% της συνολικής αξίας συναλλαγών αφορά συναλλαγές μόλις τριών τίτλων και πιο συγκεκριμένα των Εθνικής, Alpha Bank και Πειραιώς.

“Άλλοθι” για την σημερινή κινητοποίηση των βραχυπρόθεσμων αγοραστών σε Τραπεζικούς τίτλους, η ανακοίνωση της δημόσιας προσφοράς από τον ΟΔΔΗΧ η οποία επεφύλασσε μία μικρή έκπληξη, καθώς το εύρος των τιμών ήταν κατά τι υψηλότερο από αυτό που αρχικώς είχε ανακοινωθεί μέσω του τελευταίου Eurogroup.

Πιο συγκεκριμένα ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε σήμερα το πρωί τη δημοπρασία για την επαναγορά ομολόγων, η οποία θα διενεργηθεί με τη μέθοδο Dutch Auction. H ελάχιστη τιμή ορίστηκε στο 30,2% έως 38,1% του αρχικού ποσού και η μέγιστη στο 32,2% έως 40,1%, ανάλογα με τη λήξη και η ανακοίνωση αυτή έφερε αγοραστικό ενδιαφέρον, εκτός από το Χ.Α. και στις τιμές των Ελληνικών ομολόγων.

Η κινητικότητα στις κυπριακές τράπεζες

Κινητικότητα και στις Κυπριακές Τράπεζες, όπου και εδώ αναμένονται εξελίξεις. Σε σημερινό του δημοσίευμα το StockWatch, μεταξύ άλλων, αναφέρει: “Aπό την περασμένη Παρασκευή το Κυπριακό μνημόνιο βρίσκεται στα χέρια των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και θα συζητηθεί σήμερα στο Eurogroup.

Η τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στις Βρυξέλλες, αναμένεται να παρουσιάσει πληροφορίες σε σχέση με τη βιωσιμότητα του Κυπριακού χρέους και θα καθοριστούν τα χρονοδιαγράμματα για επικύρωση και υλοποίηση του μνημονίου.

Όπως έχει διευκρινίσει ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, δεν πρόκειται αύριο να ληφθούν οριστικές αποφάσεις αναφορικά με τον μνημόνιο, αλλά αναμένεται να γίνουν σημαντικά βήματα για υπογραφή του μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και πιστωτών.

Τελικές αποφάσεις, αναμένεται να ληφθούν σε νέα συνεδρίαση του Eurogroup στις 12 ή 13 Δεκεμβρίου, εν αναμονή της έκθεσης της Pimco για το ύψος ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών”.

Η διαπραγμάτευση των νέων δεικτών στο ΧΑ- Η τεχνική εικόνα 

Πριν πάμε στα τεχνικά δεδομένα, αξίζει να αναφερθεί ότι από σήμερα ξεκίνησε στο Χ.Α. η διαπραγμάτευση νέων δεικτών.

Αφ΄ ενός ο μέχρι τώρα γνωστός FTSE έγινε FTSE 25 με την προσθήκη των Eurobank Properties, Τέρνα Ενεργειακή, Intralot, EXAE, ΟΛΠ και Frigoglass ενώ ξεκίνησε και ο Δείκτης των Διεθνοποιημένων εταιρειών που αφορά τις εισηγμένες με έντονο εξαγωγικό προφίλ.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση δεν πρόσθεσε κάτι καινούργιο στα ήδη γνωστά τεχνικά δεδομένα.


Ο τραπεζικός δείκτης

Ο Τραπεζικός δείκτης για να βγει από το βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι θα πρέπει να δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 300 μονάδων, ενώ σημαντικά καλύτερη είναι η τεχνική εικόνα για τον Γενικό Δείκτη που συνεχίζει να έχει τεχνικά ζητούμενο την ανοδική διάτρηση της ζώνης 840 – 850.

Από τις τρεις Τραπεζικές μετοχές που συνεχίζουν να απασχολούν τον μεγαλύτερο τζίρο των traders, ασφαλώς και η Alpha Bank έχει την καλύτερη τεχνική εικόνα και μία υπερπήδηση της ζώνης 1,75 – 1,80 ευρώ την βγάζει από το βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι.

Αυτό για να συμβεί για την Εθνική χρειάζονται τουλάχιστον τρία κλεισίματα υψηλότερα των 1,70 ευρώ και για την Πειραιώς υψηλότερα των 0,42 ευρώ.

Όμως και από τους υπόλοιπους μη Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους, ο ΟΤΕ κωλυσιεργεί προκειμένου να δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 4,00 ευρώ, η ΔΕΗ υψηλότερα των 4,70 ευρώ και ο ΟΠΑΠ υψηλότερα των 5,24 ευρώ.

Εννέα οι “κόκκινες” μετοχές στο ταμπλώ του 25αρη, όπου αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος του ΟΠΑΠ και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (-1,85%), Eurobank Properties (-0,20%), Intralot (-0,65%), Jumbo (-0,79%), Frigoglass (-2,19%), Folli Follie Group (-0,30%), Ελ. Πετρέλαια (-0,63%), ΕΧΑΕ (-0,53%), Τέρνα Ενεργειακή (-3,25%).

Από την άλλη, τα μεγαλύτερα κέρδη για Πειραιώς (+11,46%) και Κύπρου (+7,69%). Κέρδη μεγαλύτερα του 6% για ΟΤΕ και Τιτάνα, του 5% για την Alpha Bank και του 4% για ΔΕΗ, Μέτκα και Eurobank.

Όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έδωσε πολλαπλές προσκρούσεις στις παρυφές των 825 μονάδων και τελικά έκλεισε στις 819,39 με κέρδη 1,27%, ενώ ο τζίρος συρρικνώθηκε στα 48,6 εκατ. από τα οποία τα 1,4 αφορούσαν “πακέτα” (ΟΤΕ, Τεχν. Ολυμπιακή, Motor Oil).

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 76 ανοδικές μετοχές, έναντι 59 πτωτικών και για 16 μετοχές τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 7%.

Η γενικότερη εικόνα δείχνει ότι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις μειώθηκε σημαντικά η κινητικότητα και από τους θετικά διακριθέντες ίσως ξεχωρίζει η έβδομη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Alco που υποχώρησε σημαντικότατα από τα υψηλά ημέρας, η τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση για την Ευρ. Πίστη και τα υψηλά 30 μηνών για την Profile.


Σύμμαχος της Ελλάδας το ΔΝΤ λέει ο Economist

Το ΔΝΤ έχει μετεξελιχθεί από το υπέρτατο "φόβητρο", στον πιο σταθερό σύμμαχο της Ελλάδας, εκτιμά ο Εconomist. Την ίδια ώρα η Γερμανία επιμένει να αγνοεί την πραγματικότητα της Ελληνικής οικονομίας και την ανάγκη για “κούρεμα” του Ελληνικού χρέους.

Ο Economist επισημαίνει ότι οι Έλληνες πολιτικοί έχουν αναμφισβήτητα μεγάλες ευθύνες για την Ελληνική κρίση, αλλά ταυτόχρονα τονίζει ότι έκαναν πολλά λάθη και οι Ευρωπαίοι, με πρώτο από όλα το γεγονός ότι αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν ότι η Ελλάδα είχε χρεοκοπήσει.

Η Ελλάδα οδηγήθηκε σε μια βαθιά, υφεσιακή λιτότητα και οι ηγέτες της Ευρωζώνης παγιδεύτηκαν σε μια επίπονη διαμάχη για την τύχη του Ελληνικού χρέους.

Η λύση στην οποία κατέληξαν δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει κανέναν από τα θεμελιώδη προβλήματα. Τα οφέλη από το PSI ήταν περιορισμένα, γιατί ένα μεγάλο μέρος του χρέους μεταφέρθηκε στον Επίσημο τομέα, ενώ η μετάσταση επεκτάθηκε σε όλη την Περιφέρεια της Ευρωζώνης. Τώρα οι Ευρωπαίοι πιστωτές καλούνται να αντιμετωπίσουν το εξής ερώτημα: Πόσο από το Επίσημο χρέος πρέπει να “κουρευτεί”; Η αναβολή του αναπόφευκτου απλά κάνει τα πράγματα πιο επώδυνα.


Τι λένε οι ΝΥ Τimes για το ελληνικό χρέος

Ένα πραγματικό "κούρεμα" του χρέους θα ήταν πιο αποτελεσματικό για την Ελλάδα, από την συνέχιση της λιτότητας, γράφουν στο κύριο άρθρο τους οι New York Times.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το μεγαλύτερο λάθος στην τελευταία συμφωνία του Eurogroup και του ΔΝΤ για την Ελλάδα είναι ότι εξαρτά οποιαδήποτε ανακούφιση του Ελληνικού χρέους από τη συνέχιση της δημοσιονομικής λιτότητας.
 
Η συμφωνία διατηρεί την Ελλάδα οικονομικά φερέγγυα για τους επόμενους μήνες, αλλά το τίμημα μπορεί να αποδειχθεί πολύ μεγάλο για να το αντέξει η Ελληνική Οικονομία και Κοινωνία.

Επίσης, η εφημερίδα κάνει λόγο για "εύθραυστο χαρακτήρα" της Ελληνικής Κυβέρνησης συνεργασίας και διατυπώνει την άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να μην αντέξει μέχρι τις Γερμανικές εκλογές, με ενδεχόμενο αποτέλεσμα ακόμη και τη χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ.

Επίσης σημειώνεται ότι αυτό που χρειάζεται η Ελληνική Οικονομία ώστε να είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα, είναι επιθετικά μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, μεταξύ αυτών, δημόσιες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των Λιμανιών και των Υποδομών, φορολογικές ελαφρύνσεις για την ενθάρρυνση των εξαγωγών και καλύτερη δημόσια εκπαίδευση.

Από την άλλη, δύο επιστολές που “είδαν το φως της δημοσιότητας” προκαλούν περαιτέρω σύγχυση.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστολές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τον Πρόεδρο του Γερμανικού Κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ και τους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων, σε απάντηση ερωτήσεων του SPD, αναφέρονται σε στόχο 126,6% για το 2020 -διαφορά που ισοδυναμεί με απόκλιση περίπου 5 δισ. ευρώ- και 115% για το 2022, όταν με τις επίσημες ανακοινώσεις μετά το Eurogroup, ο στόχος για το Ελληνικό χρέος διαμορφώθηκε στο 124% του ΑΕΠ για το 2020 και κάτω του 110% για το 2022.


Κανένα περιθώριο διαπραγμάτευση για την κυβέρνηση

Εν τω μεταξύ, κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης δεν θα έχει η Κυβέρνηση σε περίπτωση που οι στόχοι του προϋπολογισμού δεν επιτευχθούν, σύμφωνα με το αναθεωρημένο Μνημόνιο που έχει θέσει υπ΄ όψιν της Κυβέρνησης η Τρόικα, καθώς τα νέα μέτρα θα έλθουν... αυτόματα.

Σύμφωνα με αυτά που απαιτεί η Τρόικα, σε περίπτωση που το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2015 - 2016 δεν κλείσει, τότε η Κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μία διπλή απόφαση για τη βελτίωση των εσόδων: Να διευρύνει περαιτέρω τη φορολογική βάση και να περιορίσει ακόμη περισσότερο τις εξαιρέσεις και τις απαλλαγές.

“Η απαίτηση αυτή είναι προφανές ότι δεσμεύει την Κυβέρνηση για νέα μέτρα, δεδομένου του ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι εξαιρετικά αισιόδοξοι, ενώ βασίζονται και σε χαμηλότερη ύφεση”, τονίζει το σύνολο των οικονομικών αναλυτών.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά συνεχίζει να παρουσιάζει δύο εικόνες, μιας και ο Τραπεζικός κλάδος θα συνεχίσει την έντονη μεταβλητότητα περιμένοντας τυχόν αντισταθμιστικά ωφέλη από την Κυβέρνηση για να “καταπιεί” ουσιαστικά το δεύτερο συνεχόμενο “κούρεμα” στα Ελληνικά ομόλογα που κατέχει, αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι συστημικές Τράπεζες, με εξαίρεση την Alpha Bank, κινδυνεύουν να Κρατικοποιηθούν.
Θυμίζουμε πως ο μήνας τόσο για την Αγορά όσο και για τον Τραπεζικό κλάδο είναι καυτός, μιας και το τι θα γίνει με την επαναγορά των ομολόγων παίζει μεγάλη σημασία.

Ξανατονίζουμε, πως το που θα γίνουν οι αυξήσεις, αφού ξεπεράσουμε πάντα τον σκόπελο των ομολόγων, έχει να κάνει με τις τιμές στον καινούργιο χρόνο και όχι μέσα στο 2012.

Καλό θα είναι τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια να απέχουν του Τραπεζικού κλάδου, μέχρι να έχουμε καινούργια δεδομένα και δεν μιλάμε για trading μιας και τα τυχόν νέα ή εξελίξεις μπορούν να κινήσουν τον κλάδο κατά το δοκούν.

Ακόμα και λάθος να κάνουμε, το πιο πιθανό είναι μεσοπρόθεσμα εταιρείες άλλων κλάδων να αποδώσουν πολλαπλάσια από τον Τραπεζικό κλάδο.

Από την άλλη, τίτλοι με ενδιαφέρον είναι και οι καινούργιες εισαγωγές στον FTSE 25, μιας και θα τραβήξουν πάνω τους καινούργια κεφάλαια.

Ο 25αρης έχει στήριξη στο 279-275 ενώ κοντινή κύρια αντίσταση πλέον έχει το 286 που διάσπαση θα δώσει πιθανότατα και πάλι το 293. Το “stop” μας στο “intraday short” κατεβαίνει στο 296. Σε διάσπαση και του 275 μπορεί και πάλι να δοκιμαστεί το επίπεδο 270-268.
Επίσης αξίζει να επισημάνουμε πως ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να είναι “long” με το :stop loss” να είναι στο 794.

Ο φόβος μας είναι πως το ΔΝΤ υπάρχει περίπτωση να μην συνεχίσει την χρηματοδότηση της Ελλάδας, μιας και βάσει καταστατικού δεν είναι δυνατόν, έστω και με ένα θεωρητικό μοντέλο πιθανού μελλοντικού χρέους/ΑΕΠ να αναχρηματοδοτήσει ένα χρέος μη βιώσιμο.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως η Ευρώπη θα πάρει στα χέρια της το σύνολο της χρηματοδότησης, με τα δικά της δεδομένα, κάτι που πιθανότατα θα είχε ακόμα χειρότερες εξελίξεις στο Ελληνικό πρόβλημα.

Η Ευρωπαϊκή πολιτική πρέπει να μιμηθεί λίγο την άλλη όχθη του Ατλαντικού, μιας και η κατάσταση έχει φτάσει στα όρια της, ενώ η Γερμανία το μόνο που κοιτάει είναι οι επερχόμενες εκλογές χωρίς να βλέπει το τσουνάμι που μπορεί να παρασύρει και τους ίδιους.

Στο εσωτερικό μέτωπο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, πλέον, μιας και είναι αδύνατον να γίνουν εύκολα προβλέψεις με συγκεκριμένα νούμερα, μιας και δεν είναι δυνατόν να μελετηθούν τα δεδομένα της φοροδοτικής ικανότητας των φορολογουμένων αλλά και το πόσο θα επηρεάσει την ύφεση το μεγάλο φορολογικό “γιουρούσι”.

Ένα σημαντικό γεγονός θα είναι να γίνει πετυχημένα μία πρώτη αποκρατικοποίηση κάτι που ουσιαστικά θα προσελκύσει καινούργιους επενδυτές.

Ο Δεκέμβρης, ανέκαθεν, είναι μήνας εκπλήξεων σε επιμέρους μετοχές, οπότε αν δεν συμβεί κάτι συνταρακτικά αρνητικό μπορούμε να δούμε ράλι σε τίτλους που για πολύ μεγάλο διάστημα ήταν “ήσυχοι”.

Μεταφερόμενοι στις διεθνείς Αγορές και ξεκινώντας από το ευρώ, το 1,2967-1,2953 είναι κύρια στήριξη που διάσπαση μπορεί να χαλάσει το βραχυπρόθεσμο momentum και να το φέρει και πάλι στην ζώνη του 1,29+. Κοντινή αντίσταση έχει το 1,3024-40 που κατοχύρωση μπορεί να του δώσει το 1,3086 και στη συνέχεια το 1,3150 - 70.

Ο DAX για άλλη μία φορά δοκιμάζει το επίπεδο 7440 – 7454 που διάσπαση μπορεί να δώσει κάποιο “squeeze” προς το 7500 και με ενδιάμεση αντίσταση το 7478.

Κοντινή στήριξη το 7400-7370 που διάσπαση θα χαλάσει το βραχυπρόθεσμο ανοδικό Momentum και το πιο πιθανό είναι να δοκιμάσει και πάλι την ζώνη του 7336 -7300.

Για τον S&P 500 το 1422-1424 να θέλει προσοχή σαν αντίσταση, ενώ το 1407 είναι κοντινή στήριξη που διάσπαση μπορεί και πάλι να δοκιμάσει το επίπεδο 1401-1396. Το “stop loss” στο “long” ανεβαίνει στο 1378.

Ο Dow δεν κατάφερε να σπάσει το επίπεδο 13060, που ουσιαστικά ήταν και ο κύριος στόχος μας, βγάζοντας και πάλι διόρθωση χωρίς να προβληματίσει το ανοδικό βραχυπρόθεσμο momentum. Κύρια στήριξη το 12960 -12940 που διάσπαση θα χαλάσει το βραχυπρόθεσμο momentum με επόμενο επίπεδο στήριξης την περιοχή κάτω από το 12900.

Κοντινή αντίσταση το 13033-13054 και κύρια το 13075-13084 που μόνο κατοχύρωση μπορεί να δώσει κάποια έξαρση.

Αν και όλοι οι αναλυτές μιλάνε για «end year rally», βλέπoντας το μεγάλο διάγραμμα αμφιβάλλουμε για το πόσο εύκολα ο εν λόγω δείκτης θα μπορέσει και πάλι να κάνει νέα ψηλά το επόμενο μεσοπρόθεσμο διάστημα” αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Θετικά πρόσημα για τις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και μικτά πρόσημα στις πρώτες ώρες συνεδρίασης της Wall Street, εν μέσω αντίρροπων μακροοικονομικών στοιχείων.

Η Κινεζική μεταποίηση ανακάμπτει σταθερά όπως φαίνεται από τα τελευταία στοιχεία της HSBC αλλά και της Στατιστικής Υπηρεσίας της Χώρας.

Σύμφωνα με την πρώτη, ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ του μεταποιητικού κλάδου ενισχύθηκε το Νοέμβριο στο 50,5 από 49,5 τον προηγούμενο μήνα. Είναι η πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2011 που ο δείκτης διαμορφώνεται πάνω από το 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων. Tα επίσημα στοιχεία της Κινεζικής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ενίσχυση του δείκτη στο 50,6 από 50,2 τον προηγούμενο μήνα.

Η δραστηριότητα του κλάδου μεταποίησης στην Ευρωζώνη συρρικνώθηκε επί 16ο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την τελική καταμέτρηση του δείκτη Markit. Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στο 46,2 παραμένοντας κάτω από το επίπεδο του 50, που δείχνει ότι ο κλάδος είναι σε συρρίκνωση και όχι σε ανάπτυξη, επί 16ο μήνα.

Πάντως ο δείκτης βελτιώθηκε από το 45,4 του Οκτωβρίου και έδειξε τον βραδύτερο ρυθμό συρρίκνωσης σε οκτώ μήνες.

Αναπάντεχη πτώση παρουσίασε ο δείκτης ISM μεταποίησης τον Νοέμβριο στην Αμερικανική οικονομία, και διολίσθησε στο 49,5 δηλαδή κάτω από το όριο του 50 που ξεχωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο 2009. Τον Οκτώβριο ο δείκτης είχε παραμείνει σε επίπεδα ανάπτυξης και συγκεκριμένα στο 51,7. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα υποχωρήσει τον Νοέμβριο στο 51,5.

Από εκεί και πέρα, στην υποβάθμιση του μόνιμου Ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας (ESM) σε “Aa1” από “Aaa” προχώρησε ο οίκος Moody’s, διατηρώντας μάλιστα αρνητικό το outlook. Ο οίκος επικαλείται για την απόφαση του την πρόσφατη υποβάθμιση της Γαλλίας σε “Αa1” από “Aaa” και την υψηλή συσχέτιση ρίσκου, την οποία βλέπει η Moody’s στους μεγαλύτερους οικονομικά χρηματοδότες των δυο μηχανισμών.

Επίσημο αίτημα για την εκταμίευση κεφαλαίων από το πρόγραμμα Τραπεζικής διάσωσης της Ευρώπης, κατέθεσε η Ισπανική Κυβέρνηση, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters.

Στην ανακοίνωση της Μαδρίτης, αναφέρεται ότι τα κεφάλαια ύψους 39,5 δισ. ευρώ - 37 δισ. ευρώ για τις τέσσερεις Κρατικοποιημένες Τράπεζες και 2,5 δισ. ευρώ για την "bad bank" - θα διανεμηθούν κοντά στις 12 Δεκεμβρίου. Oι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν την εκταμίευση στο Eurogroup.

“Δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι οι ΗΠΑ δεν θα πέσουν στον δημοσιονομικό γκρεμό”, δήλωσε στο “Fox News Sunday” ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Τ. Γκάιτνερ, προσθέτοντας ότι “η απόφαση είναι στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων”.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Βουλής των αντιπροσώπων, Τζον Μπόνερ, δήλωσε πως ο Λευκός Οίκος και οι διαπραγματευτές των Ρεπουμπλικάνων δεν έχουν επιτελέσει καμία πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την αποτροπή του “δημοσιονομικού γκρεμού” των μεγάλων αυξήσεων στη φορολογία και περικοπών στις δαπάνες. ”Είμαστε στο πουθενά”, δήλωσε χαρακτηριστικά στο “Fox News Sunday”.

Ο κ. Μπόνερ επισήμανε πως το Κογκρέσο δεν θα συμφωνήσει ποτέ με τις προτάσεις του Λευκού Οίκοι να αυξηθεί το όριο του ομοσπονδιακού χρέους χωρίς ψήφο του Κογκρέσου.


-----ΧΠΑ

Ανοδικά ξεκίνησε η εβδομάδα, με τις συναλλαγές να αυξάνονται στα Σ.Μ.Ε. του FTSE ενώ αντίθετα μικρή μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές στα συμβόλαια επί μετοχών που έφθασαν τα 36.670.

Το συμβόλαιο του 20αρη, ακολούθησε επιφυλακτικά τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μειώνοντας την υπερτίμηση στο 0,70%.Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.964, τιμή εκκαθάρισης 288), κινήθηκαν μεταξύ 281,25 και 291 μονάδων.Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (1.250.000 CPB, 60.000 Εθνική, 266400 ΑΔΑΚ20), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (14.152), Alpha Bank (9.380), Κύπρου (832), ΔΕΗ (510), ΟΤΕ (2.719), ΟΠΑΠ (831), Πειραιώς (4.428), Μυτιληναίο (302), Eurobank (1.697), ΓΕΚ (492), Intralot (325), Ελλάκτωρα (243), CPB (229), ΕΧΑΕ (106), Τιτάνα (114).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, έντονο ήταν το ενδιαφέρον στην αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης, ωστόσο οι επενδυτές σχεδόν αγνόησαν τα puts (μόλις 30 τμχ) και επικεντρώθηκαν ξεκάθαρα στα calls (1.906 τμχ).

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα βυθίστηκε στο 46%. Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (4.346.349 τεμ.), Εθνική (4.870.306 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v