Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διατηρούνται οι πιέσεις στις τράπεζες

Παραμένει σε πτωτική τροχιά η Σοφοκλέους με το ΓΔ να κινείται στα επίπεδα των 810 μονάδων. Απώλειες 3,7% για τον τραπεζικό κλάδο. Πτώση για Εθνική, Eurobank, Αlpha. Μικρά κέρδη για ΟΠΑΠ.

Οι 800 μονάδες και πάλι σε δοκιμασία. Οι πωλητές επανήλθαν στις τράπεζες, με τις μετοχές του κλάδου να υποχωρούν, παρασύροντας το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς.

Στις 810 μονάδες διόρθωνε κατά 1,00% ο Γενικός Δείκτης, στις 281 μονάδες κατά 1,43% ο FTSE-20.

Στην αγορά επικρατεί έκδηλη νευρικότητα και μερίδα παικτών εστιάζει στη νέα συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με τους τραπεζίτες, μεθαύριο την Πέμπτη.

Βέβαια, άλλοι παράγοντες της αγοράς δεν παραβλέπουν τις εξελίξεις στο πολιτικό μέτωπο. Την ολοένα επιθετικότερη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, την εικόνα αποσύνθεσης του ΠΑΣΟΚ, τους τριγμούς στα ενδότερα της ΔΗΜΑΡ και την οριακή πλειοψηφία που έχει κοινοβουλευτικά η κυβέρνηση.

Συν τοις άλλοις, τους επιεικώς ερασιτεχνικούς χειρισμούς στο θέμα του φοροφιάσκου, την ανερμάτιστη λογική με την οποία προωθούν την υποβολή ενός 45%, μέτρο που η κυβέρνηση παίρνει πίσω άρον-άρον.

Παρ’ όλα αυτά, τα πρώτα μηνύματα από τη διαδικασία επαναγοράς ομολόγων είναι ενθαρρυντικά, με κύριους ωφελημένους τα hedge funds και όσους είχαν προνοήσει να χτίσουν θέσεις από χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Έμπειρος χρηματιστηριακός παράγων υποστήριζε πως οι πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές είναι συνέπεια των πιέσεων που δέχονται οι ίδιοι οι τραπεζίτες για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επαναγοράς.

Από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, η μετοχή της Εθνικής έχει την πιο βεβαρημένη τεχνικά εικόνα. Ελάχιστη τιμή στο 1,27 ευρώ και ορατό το ενδεχόμενο δοκιμασίας του πολύ σημαντικού 1,20 ευρώ. Απώλειες 6,94% για τη Eurobank, 4,63% για την Πειραιώς, 1,84% για την Alpha Bank.

Είναι ενδεικτικό πως από τις μετοχές του FTSE Large Cap μόνο μη τραπεζικές διασώζονται: των Ελληνικών Πετρελαίων, του ΟΠΑΠ και της σταθερής Τέρνα Ενεργειακή.

Από τεχνική πλευρά, τόσο ο Γ.Δ. όσο και ο FTSE παραμένουν εντός των καναλιών κίνησής τους και πάνω από τα όρια στήριξής τους. Προβληματίζει, όμως, η κατά 3,7% διόρθωση του Τραπεζικού Δείκτη, που νωρίτερα υποχώρησε έστω και οριακά χαμηλότερα των 240 μονάδων.

Ο δείκτης τεχνικά έχει πρόβλημα και ενδεχόμενη υποχώρησή του χαμηλότερα και των 225 μονάδων θα άνοιγε τον… ασκό του Αιόλου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v