Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αυξάνονται οι απώλειες στις τράπεζες

Με απώλειες για το Γ.Δ. (810 μον.) και τον FTSE-20 (283 μον.), το Χ.Α. παρακολουθεί τις εξελίξεις. Νέες ρευστοποιήσεις στην Εθνική (1,32 ευρώ), με τρεις νέες μετοχές ο αναβαθμισμένος δείκτης FTSE Large Cap.

Οι σταθεροποιητικές τάσεις που επικράτησαν μετά τα πρώτα 20-30 λεπτά της συνεδρίασης δεν διατηρήθηκαν επί μακρόν και ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πλέον απώλειες της τάξης του 1%.

Αρχικά βασικοί δείκτες και μετοχές αρχικά συνέχισαν τη χθεσινή βραχυπρόθεσμη προσπάθεια αντίδρασης, φτάνοντας ο Γ.Δ. έως τις 828 μονάδες, ο FTSE-20 έως τις 290 μονάδες, ο FT Mid έως τις 997 μονάδες και ο Τραπεζικός Δείκτης έως τις 257 μονάδες.

Αφήνουμε τελευταίο τον Τραπεζικό Δείκτη καθώς από τις συστημικές μετοχές του κλάδου επιχειρείται από εχθές προσπάθεια αντίδρασης. Μια προσπάθεια που προφανώς και σχετίζεται με τη διαδικασία επαναγοράς ομολόγων - χρέους, με την ελληνική πλευρά να περιμένει το πράσινο φως για την πλήρη αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά τους κεφάλαια.

«Πρώτα ο αναβαλλόμενος, μετά η επαναγορά» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του σχετικού θέματος του euro2day.gr, με την κυβέρνηση να έχει προσπαθήσει να «χρυσώσει» το χάπι της επαναγοράς (όπως σημείωνε ο Χρ. Κίτσιος στο χθεσινό άρθρο του).

Έως το 1,43 ευρώ ενισχύθηκε αρχικά η Εθνική, για να διαμορφωθεί νωρίτερα στο 1,32 ευρώ, με συναλλαγές 3,6 εκατ. ευρώ. Έως το 1,68 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, που συνεχίζει να έχει την καλύτερη απόδοση από τον κλάδο. Σημειώνεται πως η ενίσχυση της τιμής της μετοχής φτάνει στο 210,41% από την αρχή του έτους, έναντι 92,88% της Eurobank, 57,31% της Πειραιώς, με την Εθνική να χάνει 14,20% από τις 2/1/2012.

Το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών επικεντρώνεται και σήμερα στις τραπεζικές μετοχές, με τον Δείκτη Large Cap να έχει εμπλουτιστεί με τις Intralot, Eurobank Properties, Τέρνα Ενεργειακή.

Η συμπεριφορά των τριών νέων μετοχών είναι μάλλον διερευνητικού χαρακτήρα. Στο 1,50 ευρώ η Intralot, με αυξημένη εμπορευσιμότητα, στα 2,68 ευρώ η ΤΕΝΕΡΓ, αλλά με σαφώς χαμηλότερες συναλλαγές, και με μόλις 52 κομμάτια στα 4,99 ευρώ η θυγατρική της Eurobank.

Από τις εισηγμένες που παρακολουθούνται από ξένες και ελληνικές χρηματιστηριακές και επενδυτικούς οίκους, η μετοχή του ΟΠΑΠ ενισχύεται ελαφρώς στα 5,03 ευρώ, με τη Eurobank Equities να ανεβάζει από χθες τον πήχη στα 6,4 ευρώ.

Στα 7,76 ευρώ η Motor Oil, με τη Citi να ανεβάζει την τιμή-στόχο στα 9,3 ευρώ, συνιστώντας «αγορά». Στα 2 ευρώ αυξάνει την τιμή-στόχο για την Aegean η Alpha Finance.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, Fourlis, MLS, ΓΕΚ Τέρνα και Αττικής συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος του μέτριου ενδιαφέροντος και των συναλλαγών.

Με τον δείκτη κατά 0,5% χαμηλότερα στις 987 μονάδες (λίγο πριν από τις 13.00), τον FTSE-20 στις 284 μονάδες και τον Γενικό Δείκτη οριακά στις 810 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v