Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλώρη για τις 835 μονάδες με οδηγό τις τράπεζες

Κερδίζει πόντους η προσπάθεια αντίδρασης με αιχμή τις τράπεζες και οδηγό την Εθνική. Κέρδη και για μη τραπεζικές μετοχές, κινητικότητα σε πακέτα και υπέρβαση των 1.000 μονάδων για τον FTMid. Σύσκεψη για την επαναγορά.

Ανοδικά συνεχίζει το Χ.Α., με αιχμή τις τράπεζες και τον FTSE 20 σε διαδικασία επαναφοράς προς τις 300 μονάδες. Με καλές συναλλαγές, καθώς ο πραγματικός τζίρος φτάνει στα 32 εκατ. ευρώ (εάν αφαιρεθούν τα 42,8 της FF Group).

Στα 8 εκατ. ευρώ έφθανε νωρίτερα η αξία συναλλαγών στη μετοχή της Εθνικής, που αντιδρώντας έως το 1,45 ευρώ ηγείται της τραπεζικής προσπάθειας.

Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε την αναφορά μας στο χθεσινό διάγραμμα του calculator-analysis.gr για την Εθνική Τράπεζα, που από τεχνικής και μόνο προσέγγισης ήταν όλα τα λεφτά. Κατά 3,64% υψηλότερα η Alpha Bank, κατά 6,47% η Eurobank, κατά 3,85% η Τράπεζα Πειραιώς.

Έτσι κερδίζουν πόντους ο 25άρης κι ο Γενικός Δείκτης προς τις 835 μονάδες, αλλά με τον FTMid, που διασπά ανοδικά τις 1.000 μονάδες, να επιβεβαιώνει την ισχύ και αυτού του τμήματος της αγοράς. Επίσης, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η μετά από καιρό κινητικότητα σε προσυμφωνημένες πράξεις και πακέτα.

Εάν εξαιρεθεί το 6,86% της Folli Follie Group (με πωλητή την Πειραιώς και αγοραστή την TPG), ανάλογες πράξεις έγιναν στη Motor Oil, στην Ελλάκτωρ και μία μικρότερη στην FF Group. Συγκεκριμένα, 50.000 μετοχές της Motor Oil πέρασαν στην τιμή των 7,96 ευρώ. Άλλες 150.000 μετοχές της Ελλάκτωρ πέρασαν στο 1,83 ευρώ. Και ένα μικρότερο πακέτο της FF Group 39.000 μετοχών πέρασε στα 10,31 ευρώ, δηλαδή 1 ευρώ ακριβότερα απ’ ό,τι το μεγάλο πακέτο στους Ελβετούς.

Στα 6,41 ευρώ ενισχύεται η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, με την Alpha Finance να θέτει τον πήχη στα 8,5 ευρώ, προβλέποντας απόδοση μεγαλύτερη από αυτήν της αγοράς.

Στα 4,80 ευρώ ενισχύεται η ΔΕΗ, με υψηλό ημέρας τα 5,18 ευρώ στις 29 Οκτωβρίου. Στα 4,12 ευρώ ο ΟΤΕ που νωρίτερα έπιασε τα 4,14 ευρώ, κορυφή έτους από τις 27 Νοεμβρίου. Στα 3,68 ευρώ ο Μυτιληναίος με υψηλό έτους τα 4,01 ευρώ στις 25 Οκτωβρίου. Νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό έτους στα 8,62 ευρώ για τη Μέτκα. Στα 2,68 ευρώ η Τέρνα Ενεργειακή με υψηλό έτους τα 2,80 ευρώ στις 3 Δεκεμβρίου. Να συνεκτιμηθεί πως η έτερη του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα αντέδρασε έως το 1,88 ευρώ, με το 1,93 ευρώ να είναι υψηλό έτους από τις 28 Νοεμβρίου.

Πρακτικά, διαπιστώνεται πως από συνεδρίαση σε συνεδρίαση συγκεκριμένες επιλεγμένες μετοχές εταιρειών ενισχύουν χρηματιστηριακά τη θέση τους. Ενδεικτική είναι η απόδοση 100% που σημειώνει η Motor Oil σε διάστημα εξαμήνου, κατά 97,5% η Βιοχάλκο, κατά 106,78% η Jumbo, κατά 72,2% η MIG, κατά 132,8% η Intralot.

Οι αναφερόμενες μετοχές είναι ενδεικτικές και μόνο της τάσης που διαμορφώνεται στο Χ.Α. Σε μια συγκυρία όπου η Deutsche Bank εκτιμά πως ο αναπτυξιακός κύκλος της καταπονημένης ευρωζώνης θα γυρίσει ανοδικά μέσα στους ερχόμενους μήνες. Αλλά και με τις κυκλικές μετοχές να έχουν καλύτερη πορεία από τις αμυντικές κατά 18% από την ημέρα όπου εκδόθηκαν οι συστάσεις κι οι τιμές στόχοι για το 2012.

Από την ίδια πλευρά βλέπει τις αγορές και η Alpha Bank, που θεωρεί εφικτή την ανάκαμψη στο β΄ εξάμηνο του 2013. Στην ενδιαφέρουσα έκθεση του ομίλου, υπενθυμίζεται η ενίσχυση του Γενικού Δείκτη του ΙΟΒΕ στις 79 μονάδες, που αποτελεί την υψηλότερη τιμή για τους τελευταίους 20 μήνες.

Ομολογουμένως επίπονη, επίμονη και συνήθως ψυχοφθόρα η διαδικασία της ανίχνευσης των όποιων ευκαιριών από τα ιστορικά χαμηλά του Ιουνίου μέχρι σήμερα. Με κοσμοϊστορικές εξελίξεις διεθνώς και καθοριστικότατες για τη χώρα μας, που αποτυπώνονται σταθερά σε έναν κατεξοχήν μηχανισμό προεξόφλησης, όπως είναι και το Χ.Α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v