Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θέλει κίνητρο το ΧΑ

Εν μέσω κυβερνητικής... τρικυμίας με το φορολογικό και υποβάθμισης από την S&P το ΧΑ ανθίσταται στις 800-820 μονάδες. Κλειδί οι 240 μονάδες για τον Τραπεζικό Δείκτη, το €1,20 για την ΕΤΕ και οι 270 μονάδες για τον 25άρη.

Ανθεκτικό αποδεικνύεται το Χ.Α. Εν μέσω της γενικότερης κατάστασης, τα ισχυρά χέρια ελέγχουν -μέχρι τώρα- το παιχνίδι, με τον Γενικό Δείκτη πάντα υψηλότερα των 800 (790) μονάδων, τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση σταθερά πάνω από τις κρίσιμες 270, ενώ οι τράπεζες πήραν άλλη μία ανάσα εχθές και τα μεσαία συνεχίζουν.

Στις 818,71 μονάδες ο Γ.Δ. κατά 1,05% υψηλότερα, στις 286,09 ο... 25άρης, στις 985,67 ο FtMid, λίγο χαμηλότερα των 250 στις 247,16 ο Τραπεζικός Δείκτης. Και με την Εθνική να επιβεβαιώνει για ακόμα μία συνεδρίαση το τόσο κρίσιμο 1,20 ευρώ, αλλά και την Alpha Bank να ισχυροποιεί χρηματιστηριακά τη θέση της έναντι των άλλων συστημικών. Κατά 3,80% το ποσοστό ενίσχυσης της μετοχής της ΕΤΕ, 5,77% της δεύτερης, που ωστόσο παραμένει χαμηλότερα του 1,70 ευρώ.

Αμφίσημες από τεχνικής πλευράς οι ενδείξεις και τα στοιχεία με τα διαγράμματα των τραπεζικών στα όρια στηρίξεων και των μη τραπεζικών-σηματωρών σε στάση ανοδικής αναμονής, γρίφος δηλαδή καθώς αύριο λήγει θεωρητικά η διαδικασία επαναγοράς. Το ενδεχόμενο μικρής παράτασης συνεκτιμάται ήδη, κυρίως, από τους βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Ωστόσο, κέρδος για το Χ.Α. θεωρείται η... αυτοσυγκράτησή του σε μία συγκυρία όπου η κυβέρνηση επιεικώς πελαγοδρομεί -αυτήν τη φορά- με το φορολογικό, η οικονομική ομάδα δείχνει απροετοίμαστη, ασύντακτη και, το χειρότερο, αδύναμη να προτάξει ένα -επιτέλους- δικαιότερο και λειτουργικότερο ν/σ για τις φορολογικές υποχρεώσεις, οδηγό για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και την πραγματική οικονομία. Δυστυχώς, άλλα είχε επαγγελθεί προσωπικά ο Αντ. Σαμαράς, περισσότερα περιμέναμε από τον Γ. Στουρνάρα και την ομάδα του...

Εν μέσω αυτών κυρίως τα ισχυρά χέρια κρατούν την αγορά στα επίπεδα των 800-820 μονάδων και ο 25άρης δεν χάνει τις 270 μονάδες. Κάτι είναι και αυτό, καθώς όσο συνεχίζεται η διαδικασία επαναγοράς - ανακεφαλαιοποίησης στις τράπεζες ένα μικρό μέρος επιλεγμένων εταιρειών διαφοροποιείται ή επιχειρεί να διαφοροποιηθεί.

Βέβαια, η πλειονότητα βρίσκεται με το ένα πόδι στον... τάφο, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Στέφανος Κοτζαμάνης, όμως κύριοι δείκτες και μετοχές εμφανίζουν ενθαρρυντική αποκλίνουσα πορεία από τις τράπεζες.

Βραχυπρόθεσμα ενδιαφέρον παρουσιάζει η δεύτερη για φέτος κίνηση υποβάθμισης από την S&P, μετά τον περασμένο Φεβρουάριο, γεγονός που δείχνει τη ρευστότητα του ελληνικού προβλήματος και τη συνεχιζόμενη επιφυλακτικότητα από μερίδα ξένων παικτών.

Από την άλλη, βέβαια, η Deutsche Bank επιχειρεί να δει μισογεμάτο το ποτήρι της ευρωπεριφέρειας, συμφωνώντας επί της ουσίας και με άλλους ξένους οίκους.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v