Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ.Α.: Μπορεί και χωρίς τις τράπεζες

Το 3Χ3 έκαναν οι αγοραστές στο ΧΑ. "Φόρεσε μόνιμα τα κόκκινα" ο τραπεζικός δείκτης. Εβδομαδιαία κέρδη 3,9% για τον ΓΔ και 4,45% για τον τραπεζικό. Πτώση για Alpha Bank (-6,5%), ETE (-3,45%). Άνοδος για ΟΤΕ (4,4%).

Οι αγοραστές έκαναν το 3Χ3 για τον Γενικό Δείκτη, που και σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έστω και αν ο Τραπεζικός δείκτης, μετά τα πρώτα λεπτά “φόρεσε μόνιμα τα κόκκινα”.

Δεν βγήκαν τα πονταρίσματα για τους βραχυπρόθεσμους αγοραστές στον Τραπεζικό κλάδο, αφού ο Draghi χθες ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν συζήτησε σε βάθος το ζήτημα της μετακύλισης των Ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι Κεντρικές Τράπεζες των Κρατών Μελών και ότι δεν υπήρξε καμία απόφαση και βέβαια στην νέα συνάντηση που ακολούθησε μεταξύ του Υπουργού Οικονομίας με τους τραπεζίτες δεν προέκυψαν νέα ερείσματα για περαιτέρω τοποθετήσεις στο Τραπεζικό ταμπλώ.

Παρά ταύτα η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά αγνόησε την αδύναμη εικόνα που έδωσαν σήμερα οι μεγάλες διεθνείς Αγορές, αλλά και τις επιλεκτικές ρευστοποιήσεις στο εγχώριο Τραπεζικό ταμπλώ και έχοντας σημαντικές βοήθειες από τους μη Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους κινήθηκε μόνιμα στο “πράσινο” δίνοντας την ευκαιρία και σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων να “σηκώσουν ανάστημα” (!)


Θετικά και τα τεχνικά μηνύματα, πλην Τραπεζικού κλάδου

Έτσι ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε ψηλότερα από το όριο των 290 μονάδων και αν το μετατρέψει από αντίσταση σε στήριξη, δεν αποκλείεται να βρει “τις δυνάμεις” να αναμετρηθεί με την αποφασιστική ζώνη αντίστασης των 300 – 310 μονάδων.

Στο κάτω όριο της “διακεκαυμένης ζώνης” 840 – 850 επέστρεψε ο Γενικός Δείκτης και αν δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 850 μονάδων, θα τον ακολουθήσουν τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια που κινούνται με μοναδικό γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις.

Σχετικά λιγότεροι οι “κόκκινοι” τίτλοι στο ταμπλώ του FTSE25 και πιο συγκεκριμένα οι Eurobank Properties (-0,8%), Motor Oil (-0,49%), Frigoglass (-3,43%), Alpha Bank (-6,47%), Eurobank (-4,93%), Μέτκα (-2,14%), ΟΛΠ (-0,33%), Εθνική (-3,45%), Κύπρου (-2,79%) και Πειραιώς (-5,82%).

Στην πλευρά των “πράσινων” τα μεγαλύτερα κέρδη για την Folli Follie Group (+10,38%). Κέρδη μεγαλύτερα του 4% για Ελ. Πετρέλαια (3η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση) και ΟΤΕ και του 3% για ΔΕΗ και Intralot, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 25αρη.

Όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έδωσε πολλαπλές προσκρούσεις λίγο ψηλότερα των 841 μονάδων, στις 17.00 βρέθηκε στις 837,67 και τελικά έκλεισε στις 840,73 μονάδες με κέρδη 1,09%, ενώ ο τζίρος υποχώρησε στα 47 εκατ. από τα οποία τα 2,9 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (Jumbo, Σαράντης).Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 106 ανοδικές μετοχές έναντι 41 πτωτικών και 16 τίτλοι έκλεισαν με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

Στα επιμέρους, ασφαλώς αι τις εντυπώσεις έκλεψε η μετοχή της Folli Follie Group. Kάτω από το 5% από 7,0251% προηγουμένως κατήλθε το ποσοστό της Τρ. Πειραιώς στο μετοχικό κεφάλαιο της Folli στις 6/12/2012, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Από την άλλη, ποσοστό 6,82% κατέχει στην FF η TPG Axon Management LP σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Ο τίτλος κινείται σε υψηλά 19 μηνών και αν υπερκεράσει την αντίσταση στα 11,80 ευρώ, την οποία ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά, ανοίγει τον δρόμο για τα 12,50 ευρώ. Από το χαμηλό των 3,30 ευρώ (κλείσιμο 24/5) τα αθροιστικά κέρδη στο 254,55%.

Με την βοήθεια των τελικών δημοπρασιών, ξαναβρήκε το θετικό πρόσημο η μετοχή της Coca-Cola, αν και ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Αν δεν μπορέσει να απεγκλωβιστεί από την πλαγιοκαθοδική κίνηση, δεν αποκλείεται να μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στα 15,80 ευρώ.

Ακριβώς επάνω στην αντίσταση των 5,24 ευρώ έκλεισε η μετοχή του ΟΠΑΠ, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε αναρριχηθεί μέχρι τα 5,28 ευρώ. Επόμενη σημαντική αντίσταση τα 5,33 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Για την περίπτωση του Οργανισμού Προγνωστικών η Beta Sec αναφέρει: “Σύμφωνα με το φορολογικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μια τροποποίηση στο νόμο παιχνιδιού (Ν. 4002/2011), εισάγοντας το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ στον αθλητικό στοιχηματισμό στο διαδίκτυο, οι προτεινόμενες αλλαγές στο νόμο τυχερού παιχνιδιού δείχνουν ότι θα υπάρξει μία “black-out” περίοδος, έως το 2020, πράγμα που σημαίνει ότι οι 24 ενδιάμεσοι-αδειοδοτημένοι φορείς θα αναγκαστούν να κλείσουν τα Ελληνικά sites τους.

Το έγγραφο δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα και πιθανότατα θα μπορούσε να τροποποιηθεί εντός των προσεχών ημερών (έως 11/12).

Πολύ θετική εξέλιξη για τον ΟΠΑΠ, καθώς θα έχει το πλεονέκτημα να “αιχμαλωτίσει” μια δυνητική Αγορά 4,5 δισ. ευρώ (e-στοιχημάτων ανά έτος τα έσοδα) μέχρι τη λήξη του μονοπωλίου το 2020.

Ο ΟΤΕ έκλεισε υψηλότερα της ζώνης αντίστασης 4,10 – 4,20 ευρώ και σε υψηλά 16 μηνών, συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Δεν αποκλείεται να δοκιμάσει την επόμενη ζώνη αντίστασης που οριοθετείται στα 4,55 – 4,60 ευρώ.

Μέσα στην ζώνη αντίστασης 4,90 – 4,95 έκλεισε η ΔΕΗ. Αν συνεχίσει να κινείται “βόρεια” η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 5,20 ευρώ.

Προχωρώντας χαμηλότερα, τον τρίτο μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών, μετά το ντεμπούτο του (6/8/03) και τις 19/11/08 πραγματοποίησε σήμερα η Κρι Κρι, ένδειξη ότι στις παρούσες τιμές κάποιοι ρευστοποιούσαν ευχάριστα. Η στήλη ενημέρωσε εγκαίρως για την κίνηση.

Από εκεί και πέρα, σε υψηλά 16 μηνών κινείται η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ενώ σε νέο υψηλό 26 μηνών έκλεισε ο τίτλος του Σαράντη. Μεταβιβάστηκε το 1,73% της εταιρείς στα 3,6 ευρώ ανά μετοχή. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσω “πακέτου” 665.000 τεμαχίων.

Επίσης συνεχίστηκε η “εποχική” κινητικότητα στις θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, με την Σωλ. Κορίνθου να κλείνει σε υψηλά 36 μηνών. Επόμενη σημαντική αντίσταση στα 1,75 ευρώ στον δρόμο προς τα 2,0 ευρώ.

Αξιοπρόσεκτη η πλαγιοανοδική προσπάθεια της Trastor από το χαμηλό των 0,3920 ευρώ (κλείσιμο 24/8) και της Kleeman από το χαμηλό των 0,7900 ευρώ (κλείσιμο 13/11).

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η τιμολόγηση της Αγοράς στο deal που ανακοίνωσε η Lamda Development. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισηγμένης, μεταξύ άλλων αναφέρονται: “Μια στρατηγικής σημασίας συνεργασία υπογράφτηκε σήμερα μεταξύ της Lamda Development και της εταιρείας D-Marine Investments Holding B.V. του Ομίλου DOGUS. Οι δύο εταιρείες συμφώνησαν στην υλοποίηση στρατηγικής συμμαχίας μέσω της δημιουργίας κοινής εταιρείας όπου θα κατέχουν η καθεμία 50% η οποία καταρχήν θα επενδύσει σε Τουριστικές Μαρίνες.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ελληνική εισηγμένη θα εισφέρει στη νέα εταιρεία τις μετοχές που κατέχει στη Flisvos Marina Holding SA και η DOGUS θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου καταβάλλοντας το ισόποσο σε μετρητά.

Τα συμβαλλόμενα μέρη έχουν επίσης συμφωνήσει ότι η συνολική αξία της συναλλαγής θα προσδιοριστεί οριστικά (και δύναται να αναπροσαρμοστεί) με τύπο ο οποίος λαμβάνει υπ’ όψιν το EBITDA της εταιρείας Flisvos Marina επί 7 φορές, αφαιρουμένων των καθαρών δανειακών υποχρεώσεων, ανάλογα με την απόδοση της εταιρείας της Μαρίνας για τα έτη 2015 και 2016.


Τα στατιστικά της εβδομάδας

Από εκεί και πέρα και για όσους ασχολούνται με στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, έδωσε κέρδη 3,9% για τον Γενικό Δείκτη και 4,45% για τον Τραπεζικό, ενώ η μέση ημερήσια μικτή αξίας συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 52,9 εκατ. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 23,56% και ο Τραπεζικός απώλειες 6,10%.

Η Commerzbank περιμένει μια επιτυχημένη επαναγορά Ελληνικού χρέους, “κάτι που εξηγεί γιατί το ευρώ είναι απίθανο να λάβει μεγάλη ώθηση όταν γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα”.

Συγκεκριμένα, τονίζει πως μέχρι στιγμής δεν φαίνεται ότι υπάρχει κάποια μεγάλη ανησυχία για την επιτυχία της επαναγοράς ομολόγων. Εάν χαθεί ο στόχος της μείωσης του Εθνικού χρέους κατά 11% του ΑΕΠ για λίγο, αυτό είναι απίθανο να επηρεάσει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων βοήθειας, επισημαίνει η Γερμανική Τράπεζα.

Εν τω μεταξύ, σε διπλή έκδοση εντόκων γραμματίων προχωρά ο ΟΔΔΗΧ την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα, θα εκδώσει 6μηνους τίτλους με στόχο άντλησης 1,250 δισ. ευρώ. Επίσης θα εκδώσει έντοκα γραμμάτια 4 εβδομάδων με στόχο άντλησης 2,125 δισ.ευρώ.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Όπως προαναφέρθηκε, απόλυτα διστακτική και μικτά πρόσημα στις μεγάλες διεθνείς Αγορές και στο ξεκίνημα της Wall Street, ενώ το ευρώ υποχωρεί σε χαμηλότερα επίπεδα δοκιμάζοντας την στήριξη των 1,2900 δολαρίων. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο DAX κινείται σε υψηλά 59 μηνών.

Με “Aa1” αξιολογεί την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των ομολόγων που θα εκδοθούν υπό τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ο διεθνής οίκος Moody’s ενώ θέτει αρνητικό "outlook”. Αντίστοιχα βαθμολογεί με “Prime 1” την βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των υπό έκδοση ομολόγων του ESM.

Σε πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της Γερμανικής οικονομίας κατά τον επόμενο χρόνο προχώρησε η Bundesbank. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι το Γερμανικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά 0,7% το 2012 έναντι αρχικής πρόβλεψης στο 1%. Για το 2013 η υποβάθμιση είναι ακόμη πιο απότομη, καθώς πλέον προβλέπεται ανάπτυξη 0,4% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 1,9%.

Επί τα χείρω αναθέωρησε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου τις προβλέψεις της για την Κυπριακή οικονομία. Συγκεκριμένα, για το 2012 προβλέπει ύφεση 2,4% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 1,1%. Ακόμη δυσμενέστερη είναι η εικόνα που προδιαγράφεται για το 2013, καθώς η Κεντρική Τράπεζα "βλέπει" ύφεση 3,5% έναντι αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη 0,4%.

Πτώση κατέγραψε τον Οκτώβριο η μεταποιητική δραστηριότητα στη Βρετανία, αναζωπυρώνοντας τους φόβους ότι η Βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί το δ’ τρίμηνο του 2012.

Η μεταποιητική δραστηριότητα υποχώρησε 1,3% τον Οκτώβριο, ενώ τον Σεπτέμβριο είχε παραμείνει στάσιμη. Όπως ανέφερε αναλυτής στο Bloomberg, τα στοιχεία αυξάνουν τις πιθανότητας μιας νέας διολίσθησης της Βρετανίας στην ύφεση. "Αναμένουμε ότι η μεταποιητική παραγωγή θα υποχωρήσει περαιτέρω το 2013, καθώς η βαθαίνει η ύφεση στην Ευρωζώνη και ο υψηλός πληθωρισμός συγκρατεί την εγχώρια καταναλωτική ζήτηση" πρόσθεσε.

Οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από τις προβλέψεις τον Νοέμβριο και το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε σε χαμηλό τετραετίας. Αναλυτικά, το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 7,7% από 7,9% τον Οκτώβριο, στο χαμηλότερο που έχει σημειωθεί από τον Δεκέμβριο του 2008. Οι αναλυτές περίμεναν ότι η ανεργία θα παραμείνει αμετάβλητη στο 7,9%.

Από την άλλη, μεγάλη πτώση πραγματοποίησε το Δεκέμβριο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Michigan. Συγκεκριμένα, ο δείκτης υποχώρησε το Δεκέμβριο στο 74,5 από 82,7 τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές του Reuters περίμεναν ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει οριακά στο 82,4.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ενδείξεις απεξάρτησης από τον Τραπεζοκεντρικό της χαρακτήρα, έδωσε η Σοφοκλέους κατά την εβδομάδα που πέρασε, σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Από την άλλη, παρατηρήθηκε στην Αγορά είσοδος κεφαλαίων που έδωσαν κινητικότητα σε μετοχές εταιρειών με χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση και ποιοτικά θεμελιώδη, αποδίδοντας ένα πρώτο “βαθμό δικαιοσύνης” τουλάχιστον σε όσον αφορά την επιχειρηματική τους πορεία, με ζητούμενο την διάρκεια και την διεύρυνση του αγοραστικού ενδιαφέροντος προκειμένου να μην δημιουργηθούν και νέοι εγκλωβισμοί.

Επόμενο ζητούμενο είναι οι εταιρείες αυτές να επιδείξουν τις ίδιες αντοχές και την ίδια ικανότητα ανάπτυξης και στα επόμενα τρίμηνα.

Τεχνικά, διεσώθη το όριο των 800 – 795 μονάδων, που ήταν οριακό για την διατήρηση του θετικού βηματισμού που έχει ξεκινήσει από τον Αύγουστο, χωρίς ωστόσο ο Δείκτης να πάρει αποστάσεις από την εν λόγω ζώνη, κινούμενος σε σφιχτό εβδομαδιαίο εύρος.

Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. εκτιμά ότι η Αγορά σταδιακά θα αρχίσει να “αισθάνεται” τις συνέπειες της εορταστικής ραστώνης, αναμένοντας την οριστική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης.

-----ΧΠΑ

Περίπου σταθεροποιητική συνεδρίαση που συνδυάστηκε με σημαντική πτώση των συναλλαγών, τόσο στα συμβόλαια του 20αρη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με τα τελευταία να φθάνουν τα 39.261 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του 20αρη, υστέρησε του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη, γυρίζοντας σε υποτίμηση 0,3%.Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.886, τιμή εκκαθάρισης 293,5), κινήθηκαν μεταξύ 292 και 297.25 μονάδων.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (13.782), Alpha Bank (7.439), Κύπρου (705), ΔΕΗ (1.246), ΟΤΕ (2.263), ΟΠΑΠ (1.324), Πειραιώς (6.779), Μυτιληναίο (577), Eurobank (1.988), ΓΕΚ (873), Intralot (1.173), CPB (200), MIG (170), Ελλάκτωρα (231), ΕΧΑΕ (258).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης ανέβηκε εκ νέου στο 50%, ενώ ο όγκος συναλλαγών έμεινε ισχνός, στα 696 δικαιώματα (620 calls και μόλις 76 puts).Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (3.950.349 τεμ.), Εθνική (5.030.306 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v