Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με το βλέμμα σε τράπεζες και ομόλογα

Στις αποφάσεις των Δ.Σ. των τραπεζών ποντάρει το ΧΑ. Από καλύτερη θέση- αυτή τη φορά- και οι τράπεζες με κλειδί τις 280 για τον Δείκτη Τραπεζών και το ενδεχόμενο επαναφοράς του FTSE Large Cap προς τις κρίσιμες 310 μονάδες.

Ρεσιτάλ τραπεζών με αυξημένο τζίρο, όπως χαρακτηριστικά σημείωνε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος, αναμένεται μία άκρως ενδιαφέρουσα συνεδρίαση για το κλείσιμο της εβδομάδας. Με αιχμή τις τράπεζες, τον FTSE Large Cap σε επαναφορά προς τις 300 μονάδες, τον Γ.Δ. πάντα στο εύρος των 790-850 μονάδων και τον FtMid να επιβεβαιώνει τη βραχυμεσοπρόθεσμα ανοδική φορά του με υπέρβαση των 1.000 μονάδων. Και το σπουδαιότερο με την ομάδα της Εθνικής να λειτουργεί συντονισμένα, να επιβεβαιώνεται για ακόμα μία φορά η ανθεκτικότητα του 1,20 ευρώ και με αυξημένες συναλλαγές να επιχειρείται να κάνει την υπέρβαση.

Εχθές η Εθνική και όλος ο χειρισμός της διαπραγμάτευσης -από τεχνικής πλευράς- ήταν η ευχάριστη έκπληξη, που εδώ και καιρό περίμεναν αρκετοί από την Εθνική. Υπενθυμίζουμε και σήμερα τη χρησιμότητα της μέτρησης (του φίλου calculator-analysis.gr) που ανεβάσαμε στον Εκηβόλο της Τετάρτης ειδικά για τον συγκεκριμένο τραπεζικό τίτλο.

Ας μας συγχωρεθεί η επιμονή μας στην τεχνική - διαγραμματική προσέγγιση βασικών δεικτών και μετοχών-σηματωρών, αλλά σε αυτό το πλαίσιο το θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη για «Τα τρία σενάρια για την επόμενη ημέρα» μπορεί να είναι κατατοπιστικό.

Θα επιμείνουμε πως το κλειδί παραμένει στις τράπεζες γι' αυτό χρήζουν προσοχής όσα σημειώνει ο Χρ. Κίτσιος στο...πού «κλειδώνει» η επαναγορά.

Για τη σχετική διαδικασία το IIF εκτιμά πως θα πετύχει, ενδεχόμενο που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να ωθήσει το Χ.Α. προς την κρίσιμη περιοχή πάνω από τις 850 μονάδες. Διαβάζουμε στο θέμα του euro2day: «Σύμφωνα με το ΙΙF, εκτιμάται ότι το σχέδιο επαναγοράς ελληνικών ομολόγων κατά πάσα πιθανότητα θα επιτύχει, ανοίγοντας τον δρόμο στο ΔΝΤ να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. 'Με πιθανή τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών, φαίνεται επίσης πιθανό η διαδικασία επαναγοράς να επιτύχει τον στόχο των 14 δισ. ευρώ περίπου από τη συμμετοχή των ξένων επενδυτών, ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως τα 10 δισ. ευρώ που θα χρειαστούν για την επαναγορα', ανέφερε το IIF σε έκθεσή του. Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ έχει αναφέρει ότι η επιτυχία της επαναγοράς είναι κρίσιμη για την ικανοποίηση των όρων του Ταμείου για τη συνέχιση της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος».

Όλα αυτά είναι εξελίξεις προς την κατεύθυνση που θέλουν οι αγορές, που... αρέσει στους παίκτες, εκτίμηση που μένει βέβαια να επιβεβαιωθεί (ή όχι) στο ταμπλό. Εάν ο τραπεζικός δείκτης επανέλθει προς τις 280-300 μονάδες με υπεραπόδοση της Εθνικής και... συνεπίκουρη την Alpha Bank τότε βραχυπρόθεσμα η αγορά μπορεί να έχει ενδιαφέρον.

Σημειωτέον πως ο κλαδικός δείκτης έκλεισε στις 258,06, επιβεβαιώνοντας σε δύσκολες συνεδριάσεις το ελάχιστο - κάτω όριο των 240-230 μονάδων, με την ΕΤΕ να κρατά το 1,20 ευρώ. Αυτό από τεχνικής πλευράς ανοίγει τον δρόμο προς τις 280-300 για τον Δ.ΤΡ, ανάλογα για τον FTSE L.C για την πρώτη σημαντική αντίσταση στις 310 μονάδες.

Προφανώς, πολλά θα εξαρτηθούν από την απόφαση των Δ.Σ. των ελληνικών τραπεζών, που συνέρχεται σήμερα για να συμφωνήσουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα με το 100% των χαρτοφυλακίων που διαθέτουν. Δείγμα προθέσεων πάντως έχει ήδη δοθεί, όπως διευκρινίζει η Αναστασία Παπαϊωάννου στο θέμα της για τον... μποναμά 6,2 δισ. ευρώ από τον αναβαλλόμενο φόρο. Μέρες που είναι, άλλωστε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v