Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το βλέμμα σε ομόλογα, αποκρατικοποιήσεις

Μικρή παράταση στην επαναγορά χρέους- μέχρι ΚΑΙ αύριο-, αποφάσεις ΤΑΙΠΕΔ για ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ και νέες «απειλές» δανειστών για τη δόση συνθέτουν το σκηνικό (και) για το ΧΑ. Ζητούμενη η επιβεβαίωση στηρίξεων στις τράπεζες.

Απειλούν οι δανειστές για τη δόση, σύμφωνα με την Αγγελική Παπαμιλτιάδου, με το θέμα του «χαρατσιού μέσω ΔΕΗ» να φτάνει μέχρι τις Βρυξέλλες. Ωστόσο, το βλέμμα του οικονομικού επιτελείου και του Χ.Α. παραμένει στραμμένο στη διαδικασία επαναγοράς χρέους-ομολόγων, με το θρίλερ να παρατείνεται μέχρι ΚΑΙ την Τρίτη. Στο ενδεχόμενο μικρής παράτασης είχε αναφερθεί εξαρχής η στήλη δεδομένης της πολυπλοκότητας της διαδικασίας και της δυσχερούς θέσης (κυρίως) των τραπεζικών ομίλων.

Η νέα -πολλοστή- εμπλοκή για τη δόση ενδέχεται να μεταθέσει για λίγο το θετικό σενάριο, που σύμφωνα με το σχόλιό μας στις 8-9/12 φάνηκε να κερδίζει πόντους. Τουλάχιστον με την εικόνα της αγοράς, επιμέρους μετοχών και της στάσης συγκεκριμένων παικτών. Στις 840,7 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 292,9 ο FTSE Large Cap, με τις τράπεζες σε σχετική επαφή με την κρίσιμη περιοχή τιμών (250-240) και τον FtMid στις 1.028 μονάδες.

Το σύνθετο και καθοριστικό θέμα της επαναγοράς ομολόγων προφανώς και διαμορφφώνει τη βραχυπρόθεσμη τάση. Σχετικά αναφέρεται από το euro2day: «Το ύψος των επιλέξιμων προσφορών αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, καθώς ελάχιστο επίπεδο για την επιτυχία του ήταν η υποβολή επιλέξιμων προσφορών άνω των 25 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο, όμως, ότι επιζητείται, βάσει της απόφασης του τελευταίου Eurogroup, μείωση του χρέους κατά περίπου 20 δισ. ευρώ, κρίθηκε αναγκαίο να ξανανοίξει το βιβλίο προσφορών μέχρι και το απόγευμα της Τρίτης, ώστε να επιχειρηθεί η επίτευξη του άτυπου στόχου της επαναγοράς αγοράς. Δηλαδή, η αγορά χρέους ονομαστικής αξίας περίπου 30 - 31 δισ. ευρώ
».

Ωστόσο, κατά γενική εκτίμηση, η τάση επηρεάζεται και από ενέργειες, που λ.χ. γίνονται στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων. Σε σχετικό θέμα του Φώτη Κόλλια γίνεται εκτενής αναφορά για τις άμεσες προτεραιότητες του ΤΑΙΠΕΔ και του οικονομικού επιτελείου, με λαχεία-ΟΠΑΠ αλλά και ΔΕΠΑ να αποτελούν πρόκριμα για τη συνέχεια. Τόσο για την πιθανή στάση ξένων διαχειριστών, παικτών και επενδυτικών κύκλων όσο και για τις ισορροπίες στο εσωτερικό μέτωπο. Εάν είχε κλείσει χωρίς εκπλήξεις το θέμα της επαναγοράς, θα λέγαμε πως οι κινήσεις του Ταμείου θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τάση από τη σημερινή συνεδρίαση και αναλόγως αποτελέσματος (για τον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ) στη συνέχεια και για τον κομβικό κλάδο ενέργειας - πετρελαίου.

Από τεχνικής πλευράς θα πρέπει να επιβεβαιωθούν για ακόμη μία φορά οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις για τον Large Cap, η ενίσχυση του οποίου με 6 νέες μετοχές/εταιρείες έχει δώσει το δικό της ενδιαφέρον και κινητικότητα σε ένα μέρος της «μεγάλης κεφαλαιοποίησης» αλλά και (κυρίως) εγχώριων επενδυτικών, επιχειρηματικών κύκλων. Συντήρηση λοιπόν μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία επαναγοράς (μέχρι ΚΑΙ αύριο), και βλέπουμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v