Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε αναζήτηση νέων καυσίμων...

Στη μετά eurogroup περίοδο και εξελίξεις επιχειρεί να ποντάρει το ΧΑ. Με επιβεβλημένη την επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων ζητούμενη θεωρείται η συνέχιση της τάσης/momentum και πάνω από τις 880 μονάδες.

Πετυχημένο μεν...τσιμπημένο δε το πακέτο επαναγοράς. Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η εξέλιξη και το αποτέλεσμα κυρίως λόγω του υποχρεωτικού χαρακτήρα και των τιμών, που ούτως ή άλλως είχαν διαμορφωθεί.

Έστω και έτσι, σημείωνε πηγή του Υπ.Οικ. η Αθήνα θεωρείται τύποις εντάξει και πλέον μένει η ανταπάντηση των δανειστών. Το ΧΑ συνέχισε εχθές στον ρυθμό προεξόφλησης και της επαναγοράς αλλά και των αποφάσεων του Eurogroup. Ενδεχομένως και της τελεσίδικης απόφασης Βρυξελλών & Βερολίνου για την εκταμίευση της περιβόητης δόσης στην οποία η κυβέρνηση έχει αποδώσει-καλώς ή κακώς-...μυθώδη σημασία.

Στις 872,03 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 303,76 0...25άρης, με τη «μεσαία» να συνεχίζει προς τις 1.086 μονάδες. Με συμμετοχή των τραπεζών στην προσπάθεια αντίδρασης στο...year's end rally, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Θανάσης Σταυρόπουλος.

Το ότι μετά από χρόνια γίνονται αναφορές σε...πάρτυ στο τέλος του χρόνου είναι κατά γενική εκτίμηση κεκτημένο της αγοράς, κέρδος του χρηματιστηρίου μας και κατά την ταπεινή εκτίμηση μας ισχυρή, ενθαρρυντική ένδειξη επιχειρούμενης αναστροφής μακροχρόνιας τάσης. Του διορθωτικού κύκλου, που σύμφωνα και με την eZMarket ξεκίνησε από τα ιστορικά υψηλά του Σεπτεμβρίου του 1999 και τις τοπικές κορυφές των αρχών του 2000 για δείχνει πως ολοκληρώνεται στους σχηματισμούς πυθμένα φέτος τον Ιούνιο. Με ομάδα συγκεκριμένων μη τραπεζικών μετοχών να έχει προηγηθεί, με επιλεγμένες μετοχές να παρουσιάζουν πλέον επαρκή- από τεχνικής πλευράς- εικόνα.

Εύλογο το ερώτημα φίλων παικτών για το εάν η χθεσινή αντίδραση σηματοδοτεί το κλείσιμο αυτού του βραχύβιου κύκλου αντίδρασης και κατά όσον θα πρέπει να κατοχυρωθούν κερδοφόρες θέσεις με την ανακοίνωση της είδησης.

Πρακτικά ένας συντηρητικός παίκτης, ο οποίος έχει τοποθετηθεί από τα τελευταία χαμηλά κάνει... ταμείο για ένα μέρος του χαρτοφυλακίου του, όσο κρίνει, πως του φτάνουν για τις εορτές αλλά και για ακόμη μία επανατοποθέτηση στην περίπτωση, που ο ΓΔ διασπάσει ανοδικά τις 880 και ο...25άρης τις 310-315 μονάδες.

Άλλωστε εκτιμάται, πως το παιχνίδι προεξόφλησης ξεπερνά και την διαδικασία επαναγοράς και την απόφαση του eurogroup και στοχεύει λίγο μετά την έγκριση εκταμίευσης της δόσης.

Θα γίνουμε περισσότερο συγκεκριμένοι, καθώς ομάδα ισχυρών παικτών ποντάρει 2-3 βήματα πιο μπροστά από τις τελευταίες εξελίξεις, λ.χ. η συμφωνία Ελλάκτωρ-ΣΙΔΕΝΟΡ για την αγορά σημαντικής ποσότητας υλικού- μεταλλικών μερών αφορά στην προοπτική επανεκκίνησης τουλάχιστον 1-2 μεγάλων έργων.

Ο αρμόδιος υπουργός κάνει λόγο για...ξεπάγωμα των έργων τον Φεβρουάριο άντε Μάρτιο. Στο εξαιρετικό και χρήσιμο θέμα του Φώτη Κόλλια αναφέρονται συγκεκριμένες προϋποθέσεις με την Mc Kinsey να εκτιμά σωστά την κατάσταση. Αυτό σημαίνει, πως μία ομάδα ισχυρών χεριών εξακολουθεί να βλέπει λίγο πιο μπροστά από τα τρέχοντα.

Για παράδειγμα στον Ελλάκτορα, στον Μυτιληναίο, στην ΓΕΚ/Τέρνα και βέβαια σε ακόμη 2-4 ομίλους σηματωρούς η βραχυ-μεσοπρόθεσμη αντίδραση δεν φαίνεται να ολοκληρώνεται στις τρέχουσες αποτιμήσεις. Ούτε της ΜΟΗ ούτε του Τιτάνα αλλά ούτε και συγκεκριμένων μικρότερων επιχειρήσεων και επαγγελματιών της αγοράς.

Θέση της στήλης εδώ και καιρό είναι, πως ένα μέρος, έναν πυρήνα της επενδυτικής θέσης τον επαυξάνουμε παρά την συνεχιζόμενη άνοδο της τιμής. Ενδεικτικά θέσεις που χτίστηκαν από χαμηλότερες τιμές σε Φουρλή, Καλώδια, Υγεία, Ιντραλότ, ΕΧΑΕ κ.λ.π λογικά θα πρέπει να ενισχύονται- με τις κατάλληλες προσθήκες- σε διορθώσεις του ΧΑ αλλά πλέον με πιο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Αγοράζοντας λ.χ. ΓΕΚ/Τέρνα στα 0,60 και 0,70 προ 5-6 μηνών με την τιμή στα 1,96,2,01 ευρώ εχθές λογικά μένεις με ένα μέρος της θέσης ακολουθώντας την πορεία της συγκεκριμένης εταιρείας προς την...επόμενη ημέρα.

Το αν θα διαβεί τον...Ρουβίκωνα η τάδε ή η δείνα εισηγμένη είναι ένα εύλογο ερώτημα, ωστόσο με πυκνό στατιστικό δείγμα 4-6 μηνών ( από τα ελάχιστα Ιουνίου) εκτιμάται, πως έχουμε καλύτερη εικόνα. Και εν πάσει περιπτώσει φέτος μιλάμε για χρονιά-γύρισμα, που πιθανότατα θα έχει συνέχεια το 2013.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v