Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η προσοχή στον τραπεζικό κλάδο

Ενδεχόμενη περαιτέρω διόρθωση έως τις... δεύτερες στηρίξεις δεν μεταβάλλει την κεκτημένη ανοδική φορά του ΧΑ. Καταλύτης οι τράπεζες, ζητούμενη η επιβεβαίωση του ρόλου της Εθνικής Τραπεζας.

Τράπεζες- ΟΠΑΠ μπορεί να τράβηξαν χαμηλότερα την αγορά, όπως σημειώνει στο σχόλιο του ο Θανάσης Σταυρόπουλος ωστόσο βασικοί δείκτες, μετοχές παραμένουν εντός "τροχιάς".

Τόσο ο Γενικός Δείκτης, ο FTSE Large Cap βεβαίως ο FtMid όσο ακόμη και ο Τραπεζικός έχουν περιθώριο μικρής υποχώρησης χωρίς να μεταβάλλεται η βραχυπρόθεσμη τάση.  "Χώρος" και λόγοι για διαμόρφωση χαμηλότερων τιμών έως τις 830 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και έως τις 290 μονάδες (με έσχατη στήριξη στις 270) για το δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Ενδεχομένως να ήταν και προτιμότερη- από τεχνικής πλευράς- η περαιτέρω διολίσθηση της αγοράς σε επίπεδα, που θα μπορούσαν να ελκύσουν εκ νέου το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον των παικτών. Ούτως ώστε ακόμη μία νέα προσπάθεια επαναπροσέγγισης των 880 και των 310 μονάδων να είχε νόημα και περιθώριο υπεραξιών.

Δεν είναι τυχαίο, πως έμπειροι χρηματιστηριακοί κύκλοι κάνουν λόγο για ασφαλή έλεγχο μέρους του...ταμπλώ από ισχυρά χέρια και χαρτοφυλάκια που έχουν κάθε εύλογο συμφέρον να συντηρήσουν το βελτιωμένο κλίμα.

Για "ράλυ τέλους-έτους" κάνουν λόγο οι Γιώργος Α. Σαββάκης- Χρ. Κίτσιος για υπεραντίδραση του ΧΑ και μάλιστα χωρίς τις τράπεζες. Εξέλιξη που αφ΄ενός είναι ενδεικτική της συστημικής ανακατανομής ισορροπιών, ισχύος και ρόλων στην οικονομία, την επιχειρηματικότητα στο...δέον γενέσθαι για την επόμενη ημέρα.

Αφ΄ετέρου πρόκειται για εμφανή ΠΛΕΟΝ διαφοροποίηση την οποία το euro2day.gr  σχεδόν από την αρχή της διαδρομής εντόπισε και μέσω των ειδικών στηλών ανέπτυξε, παρακολούθησε και εν τέλει ανέδειξε. Με την πολύτιμη συνδρομή αναγνωστών/επισκεπτών και φίλων σε μία πιο συντονισμένη προσπάθεια. Και σε βαθμό ικανοποιητικό που για πρώτη φορά τα τελευταία- πολλά- χρόνια ενθυμούμαι.

Από τεχνικής πλευράς προτιμότερη θα ήταν- για ευνόητους λόγους- ενδεχόμενη επιβεβαίωση των αμέσως χαμηλότερων στηρίξεων για τον Γενικό Δείκτη και τον...20άρη αν και περισσότερη προσοχή χρειάζεται ο Τραπεζικός (στις 230/220 στην χειρότερη περίπτωση) με την Εθνική να πρέπει- κατά την εκτίμηση μας- να επιβεβαιώσει τον ηεγτικό της ρόλο (τουλάχιστον) στον κλάδο της.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v