Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ποντάροντας στην ανάπτυξη

Πέρα από τη βραχυπρόθεσμη τάση του ΧΑ, που θα πρέπει να διασφαλίσει σημαντικές στηρίξεις, μέχρι το τέλος του έτους ενδιαφέρον αποκτά το βραχυ-μεσοπρόθεσμο ποντάρισμα ενδεχόμενης ανάκαμψης. Κλειδί οι 270 για Ftse Large Cap.

Ξεκινά το κυνήγι των επενδύσεων, από την έκβαση του οποίου θα εξαρτηθούν σχεδόν τα... πάντα και σε όλα τα μείζονα μέτωπα.

Στο σχετικό θέμα των Στ. Κοτζαμάνη - Γ. Σαββάκη γίνεται λεπτομερής προσέγγιση του πολύπτυχου, που σύμφωνα με την κυβέρνηση, τον Αντ. Σαμαρά και τον Γ. Στουρνάρα αποτελεί εκ των ων ου άνευ προϋπόθεση για τη συνέχεια.

Υπό την προϋπόθεση πως θα υλοποιηθούν τα στοιχειωδώς αυτονόητα και αναγκαία για την επιβίωση της χώρας, το Χ.Α. θα μπορούσε να αποτελέσει εξαιρετικό μηχανισμό προεξόφλησης ευκαιριών για το 2013. Εκτίμηση που καταγράψαμε για ακόμη μία φορά και στο σχόλιό μας με τον εύγλωττο τίτλο "Η ευκαιρία της... Σοφοκλέους και τα ρίσκα".

Από αυτήν την άποψη θα επιμείνουμε πως η βραχυπρόθεσμη τάση και το ποντάρισμα δεν έχουν και τόσο μεγάλη σημασία -με την προϋπόθεση πως δεν θα απειληθούν σημαντικές στηρίξεις μέχρι το τέλος του έτους- όσο η από την αρχή του 2013 και πέρα πιθανή κίνηση του χρηματιστηρίου, της οικονομίας και βεβαίως της ίδιας της κοινωνίας.

Με την υπόθεση πως μέχρι την ημερολογιακή λήξη του έτους οι 270 μονάδες θα αποδειχθούν ισχυρό σημείο στήριξης και αναφοράς για τον Ft Large Cap, πως οι 230 μονάδες -στη χειρότερη περίπτωση- θα επιβεβαιωθούν για τις τράπεζες, τότε χρήζει ιδιαίτερης προσοχής η επενδυτική μας στρατηγική.

Ενδεικτικά όσα αναφέρονται από τον Γ. Σαββάκη στις "...18 μετοχές, που επιλέγουν οι θεσμικοί" και ειδικότερα στην αναφορά: "Το σχέδιο της επαναγοράς του ελληνικού χρέους δεν αποτέλεσε καλό νέο για την αγορά βραχυπρόθεσμα και ειδικά για τις τραπεζικές μετοχές, όμως η χαμηλή συμμετοχή των ξένων στη διαδικασία μπορεί να εκληφθεί και ως ψήφος εμπιστοσύνης στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας!

Η προτίμηση των ξένων να διατηρήσουν τις θέσεις τους στα ελληνικά ομόλογα, παρά τα ικανοποιητικά premia που προσφέρθηκαν, μεταφράζεται σε θετικό μήνυμα των αγορών για την κατάσταση στην Ελλάδα και κυρίως σε πεποίθηση ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί μεσοπρόθεσμα.
Παρόμοια μηνύματα αισιοδοξίας έχουν αποτυπωθεί και στο ταμπλό του Χ.Α.

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. εμφανίζει μία από τις κορυφαίες επιδόσεις στην Ευρώπη στο έτος και υπεραποδίδει αισθητά τόσο στο εξάμηνο όσο και στο τελευταίο τρίμηνο. Η απόδοση +13,3% στο τρίμηνο, όταν η Ευρώπη αποδίδει 3,5%, έχει γίνει αποκλειστικά με εγχώριες δυνάμεις".

Για να δούμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v