Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κίνδυνο κρίσιμες στηρίξεις στο ΧΑ

Τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με ΓΔ και 25άρη να υποχωρούν κάτω από τις 840 και τις 290 μονάδες. Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση για επιβεβαίωση τάσης. Βουτιά για ΔΕΗ, ανάκαμψη για τράπεζες.

Μπορεί οι Τραπεζικές μετοχές να αναδύθηκαν από τα χαμηλά ημέρας, όμως η αντίδραση αυτή δεν έπεισε, πρώτον γιατί η όλη προσπάθεια έγινε εν μέσω εμφανούς νευρικότητας προκειμένου να μην απειληθούν οι τελευταίες στηρίξεις, δεύτερον γιατί ο σημερινός τζίρος ήταν σαφώς χαμηλότερος από αυτόν του χθεσινού μίνι Τραπεζικού “sell off” και τρίτον διότι όλα τα μέτωπα, στον Τραπεζικό κλάδο, που δημιουργούν ερωτηματικά στην Αγορά, παραμένουν ανοιχτά.

Ακόμα πιο ανησυχητικό το γεγονός, ότι σήμερα η Αγορά δεν εμφάνισε “αντίβαρο” στην Τραπεζική “ταλαιπωρία” και έτσι οι πωλητές έκαναν μάλλον εύκολα το 4x4. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Αγορά είχε να “δει” τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις από την περίοδο 25/10 έως και 1/11, όταν ο Γενικός Δείκτης είχε συμπληρώσει πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Δυστυχώς, η σημερινή συνεδρίαση έδωσε κάποια πρώτα ανησυχητικά τεχνικά μηνύματα, που χρειάζονται επιβεβαίωση, καθώς ο 25αρης έκλεισε χαμηλότερα από την στήριξη των 290 μονάδων και ο Γενικός Δείκτης χαμηλότερα από την ζώνη στήριξης 855 – 840.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης είχε να “δει” κλείσιμο χαμηλότερα των 290 μονάδων από τις 5/12 όταν και είχε κλείσει στις 286,09 μονάδες. Αν δεν δώσει άμεση αντίδραση, δεν αποκλείεται να υποχωρήσει προς τις 280 μονάδες.

Επίσης ο Γενικός Δείκτης, την τελευταία φορά που έκλεισε χαμηλότερα των 840 μονάδων ήταν στις 6/12 (κλείσιμο στις 831,7 μονάδες) και θα χρειαστεί άμεση αντίδραση αν δεν θέλει να βάλει σε δοκιμασία την ζώνη στήριξης 810 – 795 μονάδες.

Βλέποντας τις εξελίξεις με την χρονική τους σειρά, η συνεδρίαση ξεκίνησε με δειλές διαθέσεις αντίδρασης που έφεραν τον Δείκτη μέχρι τις 850,06 μονάδες (10.35), όμως πολύ γρήγορα έγινε αντιληπτό ότι οι χθεσινές Τραπεζικές πωλήσεις είχαν “ουρά” και μέσα σε μισή ώρα ο Γενικός Δείκτης είχε γκρεμιστεί στις 833,99 μονάδες (11.06).

Περίπου την ίδια ώρα ο Τραπεζικός δείκτης υποχωρούσε χαμηλότερα από την τελευταία στήριξη των 207 – 200 μονάδων, φθάνοντας μέχρι τις 199,94 μονάδες (-4,6%) και εκεί “χτύπησε κόκκινος συναγερμός”, καθώς η παραμονή του εν λόγω δείκτη χαμηλότερα των 200 μονάδων θα σηματοδοτούσε ένα νέο πιθανό Τραπεζικό “sell off” προς το τέλος της συνεδρίασης, καθώς θα ενεργοποιούσε νέα “stop loss” και θα “χτύπαγε” και σημαντικός αριθμός από καινούργια “margin calls”.


Η τεχνική εικόνα στους τραπεζικούς τίτλους


Λίγο καλύτερη η τεχνική εικόνα στους επιμέρους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, με την Alpha Bank να υποχωρεί μέχρι τα 1,24 ευρώ (-5,34%) και να μην απειλεί την στήριξη των 1,22 ευρώ, την Εθνική να υποχωρεί μέχρι τα 1,15 ευρώ (-4,96%) και να μην βάζει σε δοκιμασία την στήριξη στα 1,10 ευρώ και την Πειραιώς να σημειώνει χαμηλό ημέρας στα 0,2930 ευρώ (-5,18%), σημαντικά μακριά από την έσχατη στήριξη στα 0,25 ευρώ.

Ασφαλώς, όσοι τοποθετήθηκαν στα χαμηλά ημέρας και εκμεταλλεύτηκαν την αντίδραση των Τραπεζικών μετοχών και ιδιαίτερα της Εθνικής και της Eurobank, πιθανότατα να έβγαλαν ένα σημαντικό “μεροκάματο του τρόμου”.

Όσον αφορά την Εθνική, αξίζει να σημειωθεί ότι θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα εννεαμήνου 2012 για την Τράπεζα και τον Όμιλο, την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012, στις 17:20 ώρα Ελλάδος. Θα ακολουθήσει κλήση τηλεδιάσκεψης στις 17:45 ώρα Ελλάδος, της ίδιας ημέρας για την παρουσίαση και συζήτηση των αποτελεσμάτων

Δυστυχώς για την υπόλοιπη Αγορά, σήμερα ο 25αρης αρνήθηκε να δώσει “βοήθειες”, καθώς μόνο οι Βιοχάλκο, Τιτάνας και Folli Follie Group κατόρθωσαν να κλείσουν με θετικό πρόσημο και σχετικά αξιοπρόσεκτα κέρδη.

Απόλυτοι, στην άποψή τους, οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, περιορίζονται στο να επισημάνουν πως δεδομένης της αβεβαιότητας που περιβάλλει τις Τράπεζες, οι επενδυτές πρέπει να συνεχίσουν να εστιάζουν σε μη Τραπεζικούς τίτλους.

Ενόψει, λοιπόν, αποτελεσμάτων και ανακεφαλαιοποίησης του Τραπεζικού Συστήματος και με ξεκάθαρη διάθεση αποστροφής ρίσκου, οι επενδυτές θα συνεχίσουν να τραβούν ρευστότητα από τον Τραπεζικό κλάδο και θα αναμένουν το κατάλληλο timing για να τοποθετηθούν στην υπόλοιπη Αγορά, ενώ δεν αποκλείεται και η σταδιακή συρρίκνωση των τζίρων όσο πλησιάζουν οι γιορτές.


Άντλησε 1,3 δισ. η Ελλάδα από την έκδοση εντόκων γραμματίων

Ποσό 1,3 δισ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από την έκδοση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. To επιτόκιο ανήλθε στο 4,11% έναντι 4,20%, ενώ ο δείκτης κάλυψης ανήλθε στις 1,73 φορές από 1,66 φορές στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία.


Η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα

“Η Ελλάδα είναι μια Χώρα 11 εκατ. ατόμων, εκ των οποίων μόνο τα 3,7 εκατομμύρια έχουν δουλειές”, εξηγεί η WSJ. “Πλέον, οι πιέσεις στην Κοινωνία δοκιμάζουν την πολιτική σταθερότητα της Χώρας. Πολλοί Έλληνες φοβούνται ότι ο τωρινός Κυβερνητικός συνασπισμός μπορεί να καταρρεύσει το 2013, οδηγώντας σε νέα πολιτική αναταραχή, που μπορεί να επαναφέρει το φάσμα της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ”, γράφει η εφημερίδα.

“Η δυνατότητα της Ελληνικής κοινωνίας να αντέξει ένα ακόμα μεγάλο χτύπημα φέτος το Χειμώνα θα κρίνει το εάν η Κυβέρνηση συνασπισμού θα μπορέσει να συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος. Και αυτό γιατί στην Αθήνα, όλα δείχνουν ότι η Ελληνική Κοινωνία ζει με τα αποθέματα των προηγούμενων χρόνων. Όμως, Επιχειρήσεις, Οικογένειες, ακόμα και Φιλανθρωπικά Ιδρύματα βλέπουν τις αποταμιεύσεις και τις αντοχές τους να εξαντλούνται”.


Οι προβλέψεις για Ελλάδα από το IfW

Μαύρες προβλέψεις για την Ελλάδα διατυπώνει σε έκθεση του το Γερμανικό Ινστιτούτο ερευνών ΙfW:

Η Ελληνική οικονομία θα γνωρίσει ύφεση 6% το 2012, συνολικά 4% το 2013 και νέα πτώση ΑΕΠ κατά 1% το 2014, χρονιά που η ΕΕ υπολογίζει ότι η Ελλάδα θα βγει από την ύφεση και θα γνωρίσει ανάπτυξη 0,6%.

Η ανεργία θα εκτοξευτεί στο 31% το 2014 αφού προηγουμένως έχει σκαρφαλώσει στο 24,5% το 2012 και στο 29,3% το 2013.

Την ίδια στιγμή η ΕΕ στην έκθεση για την πορεία του Ελληνικού προγράμματος βάζει “ταβάνι” στην ανεργία στο 24% το 2013.Ο τιμάριθμος υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί σε 1,1% φέτος και θα υπάρξει αποπληθωρισμός 0,6% την επόμενη χρονιά και 0,4% το 2014.

Στην ίδια έκθεση διατυπώνεται η εκτίμηση ότι και στην Ευρωπαϊκή Ένωση η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται φτάνοντας το 11,7% το 2014 με την ανάπτυξη να παραμένει αναιμική (2% το 2013 και 1,8% το 2014). Για την Ευρωζώνη η εκτίμηση είναι για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9% την επόμενη χρονιά και 1,8% το 2014.


Οι διαπιστώσεις της Nomura για Ελλάδα

Αποκλιμάκωση της ανησυχίας για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, προς το παρόν (πιθανότητες 17% έως 22%), διαπιστώνει η Nomura, προειδοποιεί ωστόσο ότι η πολιτική αβεβαιότητα είναι αυξημένη και θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στις μελλοντικές εξελίξεις.

Η Ευρωπαϊκή κρίση χρέους δεν έχει ακόμη επιλυθεί και για τον λόγο αυτό, το 2013 αναμένεται να είναι ένα ακόμη έτος αναταράξεων, με τις πιθανότητες για μαζικές αναδιαρθρώσεις χρέους και αποχωρήσεις Χωρών από το ευρώ να παραμένουν ακόμη ζωντανές " προειδοποιεί ο N. Roubini.

Κατά τον Roubini, o σημαντικότερος λόγος περιορισμού των κινδύνων για την Ελλάδα και κατ' επέκταση για την Ευρωζώνη είναι η αλλαγή στάσης του Βερολίνου προς την Αθήνα. "Η Γερμανία θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα, με το βλέμμα στις Γερμανικές εκλογές του 2013", εξηγεί ο Roubini. "Βραχυπρόθεσμα, η λιτότητα, η μείωση των μισθών, οι μεταρρυθμίσεις συντηρούν το υφεσιακό κλίμα στην Ευρωζώνη", προειδοποιεί μεταξύ άλλων ο ίδιος.

Την έντονη και αυξανόμενη ανησυχία των Επιχειρήσεων παγκοσμίως για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης, λόγω της κρίσης που πλήττει τις αδύναμες Χώρες της Περιφέρειας, όπως η Ελλάδα, αναδεικνύει έρευνα της ΒNY Mellon.

Όπως εξηγεί ο Christopher Kearns, αναπληρωτής CEO της BNY Mellon's, το κυριάρχο συναίσθημα που κυριαρχεί στη φετινή έρευνα είναι η αβεβαιότητα. “Ζητήματα όπως η κρίση της Ευρωζώνης και το ζήτημα του «δημοσιονομικού γκρεμού» στις ΗΠΑ, συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά τις Αγορές παγκοσμίως”.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Σε αντίθεση με το Χ.Α., με αξιοσημείωτα κέρδη κινούνται οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και οι πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα φέρεται να έχει καταθέσει νέα πρόταση για την αποτροπή του “δημοσιονομικού γκρεμού” στη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, John Boehner.
 
Η νέα πρόταση είναι πλησιέστερη στις θέσεις των Ρεπουμπλικάνων καθώς προβλέπει αύξηση των εσόδων κατά 1,2 τρισ. δολ. και μείωση των δαπανών κατά 1,22 τρισ. δολ. σύμφωνα με τις αναφορές στα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Παράλληλα, ο Αμερικανός Πρόεδρος εμφανίζεται πρόθυμος να δεχτεί την αύξηση των φορολογικών συντελεστών γι’ αυτούς που κερδίζουν πάνω από 400.000 δολάρια, ενώ τους τελευταίους μήνες έθετε ως αδιαπραγμάτευτο όρο το όριο των 250.000 δολαρίων.

Επίσης πηγές αναφέρουν στο CNBC ότι ο Obama ζήτησε διετή αύξηση στην δυνατότητα δανεισμού των ΗΠΑ (όριο χρέους), ενώ φαίνεται να συμβιβάζεται και ως προς το 10ετές πακέτο μείωσης του ελλείμματος μέσω της αύξησης των εσόδων σε αντίθεση με τη μείωση των Κρατικών δαπανών.

Στα μάκρο της ημέρας, μείωση εμφάνισε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ κατά το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου και υποχώρησε στα 107,5 δισ. δολ., ήτοι στο 2,7% του ΑΕΠ, από 118,1 δισ. δολ. την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.

Σημειώνεται πως το έλλειμμα του β’ τριμήνου αρχικά είχε τοποθετηθεί στα 117,41 δισ. δολάρια. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν το έλλειμμα στα 102 δισ. δολάρια.

Μεταφερόμενοι στην Γηραιά Ήπειρο, η Ισπανία άντλησε 1,58 δισ. ευρώ από 3μηνους τίτλους με μέση απόδοση 1,195% (από 1,254%). Επίσης άντλησε 1,95 δισ. ευρώ από 6μηνους τίτλους με μέση απόδοση στο 1,609% (από 1,669%).

Στο ιστορικό υψηλό του 11,23% ανήλθε τον Οκτώβριο το ποσοστό των επισφαλών δανείων των Ισπανικών Τραπεζών, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας, αγγίζοντας τα 189,6 δισ. ευρώ και καταγράφοντας άνοδο 7,4 δισ. ευρώ σε σχέση με το Σεπτέμβριο, οπότε το αντίστοιχο ποσοστό είχε διαμορφωθεί στο 10,7%.

Τα προβληματικά δάνεια των Ιταλικών Τραπεζών έφτασαν κοντά στα 120 δισ. ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ένωση Ιταλικών Τραπεζών (ΑΒΙ). Η ΑΒΙ ανέφερε ότι τα επισφαλή δάνεια αυξήθηκαν τον Οκτώβριο κατά 16,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, φτάνοντας το 6,1% του συνόλου των δανείων.

Η Αγορά μοχλευμένων δανείων στην Ευρώπη αντιμετωπίζει λήξεις εταιρικών τίτλων που δεν ανήκουν σε επενδυτική κατηγορία (investment grade), άνω 260 δισ. ευρώ το 2014, είναι δηλαδή “σκουπίδια” στην γλώσσα των οίκων αξιολόγησης, σημειώνει η Fitch.

Ο οίκος υποστηρίζει ότι το 2014 αναμένεται η λήξη του προγράμματος φθηνού δανεισμού από την ΕΚΤ (LTRO) ανοίγοντας έτσι το μεγάλο θέμα της αναχρηματοδότησης αυτών των δανείων.

Όπως αναφέρει ο Edward Eyerman επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος μοχλευμένων δανείων “Η απομόχλευση του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού Συστήματος είναι ο βασικός παράγοντας που δημιουργεί αμφιβολίες για το κατά πόσο θα μπορέσουν πολλοί δανειζόμενοι να καλύψουν τις ανάγκες αναχρηματοδότησης καθώς πλησιάζουν οι λήξεις”.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Χρηματιστηριακή Αγορά φαίνεται ότι θα αναγκαστεί να περάσει το Τραπεζικό ”crash test’’ πριν κατοχυρώσει επίπεδα άνω των 900 μονάδων, αν και οι υπόλοιπες Δεικτοβαρείς μετοχές συντηρούν προς το παρόν τον Γενικό Δείκτη, επισημαίνει ο Νίκος Καυκάς.

Τα περιθώρια έχουν στενέψει, καθώς στέρεψαν οι όποιες πρακτικές μπορούσαν να ωραιοποιήσουν λογιστικά τα ίδια κεφάλαια των εγχώριων Τραπεζικών Ιδρυμάτων και ενδεχομένως να μην απέχουμε πολύ από τις πρώτες ανακοινώσεις για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Από την άλλη οι υπόλοιποι τίτλοι της ”πραγματικής οικονομίας’’ έχουν επιδοθεί σε ένα “end of year rally’’ με ικανοποιητικές αποδόσεις μέχρι τώρα.

Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι σχεδόν όλοι αυτοί οι τίτλοι έχουν προσεγγίσει τις μέσες τιμές στόχους που δίνονται από αναλυτές, παρόλο που υπάρχουν αναβαθμίσεις σε ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στον ΟΤΕ και Μotor Oil.

Βέβαια, με την σταθεροποίηση της οικονομίας και την εξάλειψη της “δραχμοφοβίας” αναμένουμε σημαντικές μαζικές αναβαθμίσεις σε αρκετές μετοχές, όχι όμως στην παρούσα φάση. Άρα, η ουσιαστική ερώτηση δεν συγκλίνει στο αν, αλλά μάλλον στο πότε η Τραπεζική υποχώρηση, η οποία έχει ξεκινήσει, θα συμπαρασύρει σε πτώση την υπόλοιπη Αγορά.

Συνοψίζοντας, περιμένουμε να δοκιμαστεί εκ νέου η ζώνη των 800-790 μονάδων, έστω και αν αυτό αναβληθεί τουλάχιστον μέχρι το ξεκίνημα του νέου έτους.

Στον αντίποδα, υπενθυμίζουμε τις σημαντικές αντιστάσεις του Δείκτη που εντοπίζονται στις 870-880 μονάδες και στις 910 μονάδες, όπου βρίσκεται η προηγούμενη κορυφή, αν και η προσέγγιση τους συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες πραγματοποίησης, εκτιμά ο αναλυτής της Merit ΑΧΕΠΕΥ.


Πως κινήθηκε το ταμπλώ του 25άρη

Στο ταμπλώ του 25αρη, σχετικά λιγότεροι ήταν οι τίτλοι που έκλεισαν με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο (+3,58%), ΕΧΑΕ (+0,75%), Μέτκα (+0,11%), ΟΛΠ (+0,73%), Τιτάν (+2,71%), Εθνική (+3,31%), Πειραιώς (+0,65%), Motor Oil (+0,38%), Frigoglass (+0,42%), Eurobank (+3,33%).

Στην άλλη πλευρά οι μεγαλύτερες απώλειες για την ΔΕΗ (-4,74%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 3% έκλεισαν οι Μυτιληναίος και Eurobank Properties και με μικρότερες απώλειες οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.

Από τις “κόκκινες” μετοχές, ίσως αξίζουν αναφοράς οι ΔΕΗ, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή.

Η μετοχή της πρώτης συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και μάλιστα έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας, πιθανότατα επηρεαζόμενη και από τις δηλώσεις Ζερβού στην Ελληνική Βουλή.

Την αδυναμία των Νοικοκυριών να ανταπεξέλθουν στους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ επιβεβαίωσε ο κ. Αρθούρος Ζερβός αναφέροντας ότι “οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών χαμηλής τάσης έχουν αυξηθεί κατά 60% σε σχέση με την περασμένη χρονιά”, ενώ σημείωσε ότι το σύνολο των καταναλωτών οφείλει προς τη ΔΕΗ 1,2 δισ ευρώ. Από αυτά τα 660 εκατομμύρια προέρχονται από Νοικοκυριά που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες (!)

Στην περίπτωση του Μυτιληναίου, ο τίτλος έκλεισε οριακά υψηλότερα από το χαμηλό ημέρας και λίγο ψηλότερα από την σημαντική στήριξη των 4,00 ευρώ. Αν τη χάσει, δεν αποκλείεται να ξαναβάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στα 3,75 ευρώ.

“Άδοξο” τέλος είχε η συνεδρίαση για την Τέρνα Ενεργειακή που ξεκίνησε με αξιοπρόσεκτες αγορές που έστειλαν τον τίτλο μέχρι τα 3,03 ευρώ που είναι και νέο υψηλό 20 μηνών. Φευ το τελικό κλείσιμο βρήκε την μετοχή με αρνητικό πρόσημο και πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 838,08 μονάδες με απώλειες 0,76%, ενώ ο τζίρος υποχώρησε στα 49 εκατ. από τα οποία τα 1,6 αφορούσαν “πακέτα” (ΔΕΗ, Jumbo).

Περίπου ισοπαλία στην τελική εικόνα με 69 ανοδικές μετοχές έναντι 68 πτωτικών και 12 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

Στα επιμέρους και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, το “πάλεψε” η Αττικής, ενώ σημαντικά ημερήσια κέρδη, με ελάχιστες συναλλαγές, σημείωσε η Γενική, μετά την δημόσια πρόταση της Πειραιώς για το υπόλοιπο 0,92% της Γενικής στα 6,86 ευρώ.

Ανοδική αντίδραση μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την ΕΥΔΑΠ, συνεχίζεται η διακριτική κινητικότητα στον Κυριακούλη, πυκνές συναλλαγές πέριξ των 0,2260 ευρώ για τον Δρομέα, συνεχίζει την πλαγιοανοδική του κίνηση (αποτέλεσμα “ανοιχτών” εντολών) ο Λούλης, 3η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Kleeman, “ανοιχτές” εντολές αγοράς διαμόρφωσαν το τελικό κλείσιμο στην Mevaco, τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Νηρέα, ενώ “έπιασε” και τα 19 ευρώ ο ΟΛΘ.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρής υποχώρησης, με το συμβόλαιο του 25αρη να επιδεικνύει καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη και ο πρώτος μήνας να γυρίζει σε premium 1,4%.

Αυξημένες οι συναλλαγές, με τα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών να φθάνουν τα 126.050 συμβόλαια.

Συνεχίστηκαν με εντονότερους ρυθμούς οι μετακυλίσεις θέσεων.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 18.082, τιμή εκκαθάρισης 290), κινήθηκαν μεταξύ 287 και 295 μονάδων.

Σε ακινησία τα ξένα χαρτοφυλάκια.Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (12.500 ΟΤΕ. 7.800 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (30.146), Alpha Bank (11.257), Κύπρου (8.890), ΔΕΗ (3.882), ΟΤΕ (6.684), ΟΠΑΠ (6.513), Πειραιώς (19.113), Μυτιληναίο (1.412), Eurobank (3.031), ΓΕΚ (12.453), Intralot (1.617), CPB (9.420), MIG (6.692), Ελλάκτωρα (2.046), ΕΧΑΕ (616), Ελ. Πετρέλαια (1.155), Σιδενόρ (358), Μέτκα (286), Motor Oil (268), Τιτάνα (103).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στο 48% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 1.461 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (764 δικαιώματα αγοράς και 697 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (14.580 τεμ.), Κύπρου (27.480 τεμ.), Πειραιώς (17.400 τεμ.), MIG (11.700 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (3.950.349 τεμ.), Εθνική (5.009.906 τεμ.).Να σημειωθεί ότι 15.901 συμβόλαια λήξεως Δεκεμβρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v