Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ.Α.: Μετρώντας τα συν και τα πλην

Τον απόηχο της γενναιόδωρης αναβάθμισης από την S&P «μετρά» το Χ.Α. Κλειδί οι τράπεζες και η ζητούμενη άμεση αντίδρασή τους προς τις 230 μονάδες. Ισχυρή στήριξη -προσώρας- οι 270 μονάδες για τον FTSE Large Cap.

Ψήφος εμπιστοσύνης από την S&P, ανεβαίνει ο πήχης για κεφάλαια στις τράπεζες, σε υψηλό δύο μηνών η Wall Street: αυτά συνθέτουν ένα... μικτό ψηφιδωτό, σε μια συγκυρία όπου στο Χ.Α. συνεχίζεται η ταλαιπωρία των τραπεζών και ένα ευάριθμο μέρος της αγοράς επιχειρεί να διαφοροποιηθεί.

Αναμενόμενη -για τώρα ή για αργότερα δεν έχει και τόση σημασία- η γενναιόδωρη κίνηση του ξένου οίκου (εάν δεν ήταν η S&P, θα ήταν κάποιος άλλος από την 3άδα ή την 4άδα αν προτιμάτε), δίνει πόντους και στην κυβέρνηση, στο οικονομικό επιτελείο, υπό προϋποθέσεις (και) στο Χ.Α., πόντους που όμως θα πρέπει να εξαργυρωθούν με μια σειρά ρηξικέλευθων ενεργειών. Και αυτές μένει να αναληφθούν, να ευοδωθούν και να αποδώσουν τα ανάλογα.

Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για... ψήφο εμπιστοσύνης, για «δώρο εορτών», όπως το χαρακτήρισαν κυβερνητικοί κύκλοι. Στα συν λοιπόν, καθώς πρόκειται για ανάδυση έξι βαθμίδων από τον... πυθμένα και από την παντελή ανυποληψία  και την επιλεκτική χρεοκοπία.

Ωστόσο, για το Χ.Α. ΒΡΑΧΥπρόθεσμο πρόβλημα παραμένουν οι εκκρεμότητες στον τραπεζικό κλάδο, οι όλο και δυσχερέστεροι όροι για τους υφιστάμενους μετόχους, συν το ότι, όπως σημειώνει ο Χρ. Κίτσιος, ανεβαίνει το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» της τάξης των 2-4 δισ. ευρώ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Ο κλαδικός δείκτης, με καθοδικό χάσμα, από την προχθεσινή συνεδρίαση, παραμένει χαμηλότερα των σημαντικών στηρίξεων, με την Εθνική να δίνει μάχες για να αποφύγει τα χειρότερα, δηλαδή τον εκτροχιασμό (χαμηλότερα του 1,15 ευρώ), με αναπόφευκτη την εκ νέου βύθιση προς τα ελάχιστα του Ιουνίου (0,898 στις 5/6, με ενδοσυνεδριακό υψηλό στο 1,03 ευρώ).

Σε αμφισβήτηση από τεχνική πλευρά και η σηματωρός Alpha Bank, γεγονός που πρακτικά σημαίνει πως είτε αντιδρά ο κλάδος σύντομα είτε... φεύγουμε για τα ελάχιστα έτους, προς τις 155 μονάδες (Δείκτης Τραπεζών).

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ορατό εάν χαθούν οι 270 μονάδες (για τον FTSE Large Cap), θα κινδυνεύσουν με καθοδική λύση και οι μέχρι τώρα ανοδικοί σχηματισμοί μη τραπεζικών τίτλων.

Ενδεχομένως η προσπάθεια διατήρησης της Wall σε υψηλά επίπεδα να μεταθέσει σε... δεύτερο χρόνο τη διαφαινόμενη διόρθωση στο Χ.Α. (απαραίτητη κίνηση πριν ενεργοποιηθεί το μακροχρόνιο ανοδικό σενάριο προς τα ν έ α  ι σ τ ο ρ ι κ ά υψηλά σε ορίζοντα 2016-2019). Όμως, πολλά θα εξαρτηθούν από το κλίμα και τις διαθέσεις στις τράπεζες.

Και παράλληλα από την τακτική όσων μετρούν «τρελές αποδόσεις» από τα χαμηλά στις αρχές Ιουνίου, από το μέρος των θέσεων που θα ρευστοποιήσουν και από τις τιμές που θα κατοχυρώσουν μετοχικές συμμετοχές τους.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v