Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνηση πάνω από τις 850 για το ΧΑ

Άμεση ήταν η ανταπόκριση των τραπεζών στο... δώρο της S&P, με τον κλαδικό δείκτη έως και 8% υψηλότερα. Προς τις 300 μονάδες ο FTSE Large Cap, υπεραπόδοση για ΕΤΕ, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς. 

 Μάννα εξ ουρανού η αναβάθμιση από την S&P και ισχυρή αφορμή για την άμεση αντίδραση που χρειάζονταν οι τράπεζες.

Το γεγονός πως οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες άνοιξαν με «ανοδικά χάσματα» και τα ισχυρά χέρια ωθούν σχεδόν από την αρχή της συνεδρίασης ψηλότερα τον πήχη φαίνεται πως λειτουργεί υπέρ των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Από τις 844,05 μονάδες ξεκίνησε και συνέχισε υψηλότερα προς τις 860 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, από τις 291,13 ο FTSE Large Cap, από τις 1.031,31 ο FT Mid και αφήνοντας αρκετά πίσω του τον χθεσινό τοπικό πυθμένα των 211,98 μονάδων ο Τραπεζικός.

Αφήνουμε τελευταίο τον τραπεζικό δείκτη, καθώς η όποια άμεση διαφορά-κίνηση θα προερχόταν μόνο από τις τράπεζες και ειδικότερα από τη διακύμανση της Εθνικής και της Alpha Bank.

Συγκεκριμένα, η μετοχή της Εθνικής άνοιξε από το 1,31 ευρώ, όταν χαμηλό στη χθεσινή συνεδρίαση είχε σημειωθεί στο 1,15 ευρώ! Επίσης, η Alpha Bank άνοιξε από το 1,35 ευρώ, με χθεσινό χαμηλό στο 1,24 ευρώ.

Γινόμαστε περισσότερο αναλυτικοί γιατί η τεχνικότητα των δύο μετοχών του κλαδικού δείκτη θα πρέπει να συνεκτιμηθεί από σήμερα έως την Παρασκευή. Κι αυτό γιατί κατά την εκτίμησή μας η βραχυπρόθεσμη τεχνικής μορφής αντίδραση θα μπορούσε να εξελιχθεί εξίσου σε «ανοδική παγίδα» ή σε ευκαιρία αποκόμισης σημαντικών υπεραξιών.

Μέχρι τώρα, λίγο μετά τις 10.55, δεν δίνονται ενδείξεις για κανένα από τα δύο ενδεχόμενα και τουλάχιστον όσο η μετοχή της Εθνικής δεν υπερβαίνει το 1,40 ευρώ.

Η αξία των συναλλαγών μεγαλύτερη απ’ ό,τι εχθές την ίδια ώρα, αν και οι αγοραστές από τα χθεσινά χαμηλά (κυρίως σε ΕΤΕ και Alpha Bank) είναι ήδη στο δίλημμα εάν θα πρέπει να κατοχυρώσουν μέρος ή όχι των βραχυπρόθεσμων θέσεών τους. Γι' αυτό η συνέχεια φαίνεται πως θα χρειαστεί ακόμη μεγαλύτερη προσοχή και τουλάχιστον όσο ο... 25άρης δεν κινείται «απειλητικά» για πάνω από τις 300 μονάδες.

Πάντως, αφορμής δοθείσης, επανήλθαν στο βραχυμεσοπρόθεσμο κανάλι τους μετοχές εταιρειών από άλλους κλάδους και δραστηριότητες, με τον ΟΤΕ να επιχειρεί εκ νέου προς τα 5 ευρώ. Εάν υποθέσουμε, πως η Deutsche Telekom προχωρήσει όντως (σε εύλογο χρόνο) σε υποβολή δημόσιας πρότασης, αυτή δύσκολα θα υποβαλλόταν σε τίμημα χαμηλότερο των 5 ευρώ.

Θυμίζουμε επίσης τα ιστορικά ελάχιστα για τη μετοχή του Οργανισμού του 1,09 ευρώ στις 5/6! Όσοι είχαν σορτάρει το χαρτί έκαναν γερό ταμείο, καθώς ορισμένοι εξ αυτών εν συνεχεία έπαιξαν τη μετοχή ανοδικά, αλλά αυτά αφορούν τις αρχές και όχι την τρέχουσα αναφορά μας.

Στα 5,54 ευρώ ο ΟΠΑΠ, που τουλάχιστον όσο μένει ενεργός ο διαγωνισμός μπορεί να προσβλέπει υψηλότερα, όπως και η Intralot. Πάντως, η επαναφορά (χρηματιστηριακά του Σωκ. Κόκκαλη) επιβεβαιώνεται και με το... τρίπλωμα της Intracom μετά και τις συναντήσεις του επιχειρηματία με τον Στ. Ψυχάρη.

Ισχυρή η ΔΕΗ, καθώς συνεχίζεται το «χτίσιμο» θέσεων από ξένα και ελληνικά σπίτια (εν όψει ΔΕΠΑ; - να υποθέσουμε...), στα 4,17 ευρώ ο Μυτιληναίος (ενδιαφέρον το άρθρο της Kerin Hope στους Financial Times), στο 1,82 ευρώ η Ελλάκτωρ.

Λίγο μετά τις 11.05-11.10 οι αγοραστές επανήλθαν «τραβώντας» τις τράπεζες έως και 8% υψηλότερα, ωθώντας τον Large Cap προς τις κρίσιμες 300-305 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v