Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tραπεζικό "πάρτι" στη Σοφοκλέους

Αφορμή για year end rally η αναβάθμιση της S&P και η απόφαση της ΕΚΤ για τα ομόλογα, επαναφέρει τον FTSE Large Cap προς τις 300 μονάδες. Υπεραπόδοση για ΕΤΕ (12%), Alpha (9%), Eurobank (12%). Πάνω από τα €5 ο ΟΤΕ.

Διατηρείται η βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά για βασικούς δείκτες και μετοχές. «Δώρο εορτών» και καλή αφορμή για ένα βραχύβιο year end rally θεωρούν αρκετοί παίκτες τη θεαματική κίνηση της S&P.

Θετικά επιδρά και η ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι θα αποδέχεται όλα τα ελληνικά ομόλογα ως collateral.

Άμεση ήταν από την αρχή της συνεδρίασης η ανταπόκριση κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών, ενώ στο σχετικό θέμα για την S&P σημειώνεται μεταξύ άλλων πως «…στελέχη των hedge funds θεωρούν ότι η ενέργεια αυτή θα βελτιώσει το κλίμα για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα έχει επανέλθει στο στόχαστρο των ξένων επενδυτών οι οποίοι αναζητούν ευκαιρίες. Βέβαια, ο αντίκτυπος της αναβάθμισης θα είναι ορατός από τις αρχές του έτους, καθώς για τεχνικούς λόγους οι διαχειριστές κεφαλαίων θα λάβουν θέσεις μετά το κλείσιμο βιβλίων της τρέχουσας χρήσης».

Εύλογη όσο και καλοδεχούμενη η αντίδραση κατ’ αρχάς των τραπεζών, καθώς ο κλάδος είχε υποχωρήσει εχθές μέχρι τα όρια τα 210 μονάδων, με την Εθνική να αντιδρά έως το 1,35 ευρώ και την Alpha Bank έως το 1,41 ευρώ.

Στο σχετικό θέμα για την αναβάθμιση της S&P σημειώνεται επίσης πως «...με δεδομένο ότι οι ελληνικές τράπεζες δε διαθέτουν πια μακροπρόθεσμο κρατικό χρέος αναμένεται να υπάρξουν αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής τους ικανότητας, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης».

Καθαρά προεξοφλητικός μηχανισμός το Χ.Α. όφειλε ακόμη μία επιβεβαίωση στον κανόνα, γεγονός στο οποίο βοήθησε και η δραματική υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών μέσα σε μόλις 2-3 συνεδριάσεις. Έτσι, πληρούνται και τα τεχνικά κριτήρια μιας προδιαγεγραμμένης κίνησης.

Νωρίτερα, ο FTSE Large Cap έφτασε σχεδόν μια ανάσα από τις 300 μονάδες, αλλά θα επιμείνουμε να θεωρούμε ικανή και αναγκαία προϋπόθεση την ανοδική διάσπαση των 300 μονάδων σε κλείσιμο, σε τελικές τιμές δείκτη.

Υπεραποδίδουν όμως και οι λοιπές δυνάμεις, με τον ΟΤΕ έως τα 5,28 ευρώ, καθώς η σεναριολογία για ενδεχόμενη δημόσια πρόταση της Deutsche Telekom αποτυπώνεται στο ταμπλό.

Έως τα 5,5 ευρώ η ΔΕΗ, έως τα 5,58 ευρώ ο ΟΠΑΠ. Έως τα 5,2 ευρώ ο Μυτιληναίος, έως τα 5 ευρώ η Frigoglass, έως το 1,91 ευρώ η Ελλάκτωρ, έως τα 4,14 ευρώ η ΕΧΑΕ.

Ανάλογο κλίμα και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, όπου υποχωρεί μόνον η Επίλεκτος, μεστή αντίδραση, δηλαδή, με αυξημένες συναλλαγές, σε Fourlis, Intracom, Σιδενόρ, ΓΕΚ Τέρνα, Σωληνουργεία Κορίνθου, Πλαστικά Θράκης, Νηρέα.

Συνεκτιμούμε, επίσης, πως μετά από μέρες υπεραποδίδουν, πάνω από 4%, περισσότερες από 20-25 μετοχές από κάθε κατηγορία αποτίμησης και δραστηριότητας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v