Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ.Α.: Τρεις και... σήμερα για το 2012

Με καλό photo finish των μη τραπεζικών μετοχών κλείνει χρηματιστηριακά το 2012 για το Χ.Α. Οι 3E και ΟΤΕ καλύπτουν σχεδόν στο σύνολό της την πίεση-διόρθωση που δέχονται οι τράπεζες. Κλειδί οι 310 μονάδες για τον FTSE LC.

Τρεις και σήμερα μένουν χρηματιστηριακά για το 2012, με βασικούς δείκτες και μετοχές κοντά στα υψηλά έτους, παρά την πίεση που δέχεται η αγορά από τη διόρθωση των τραπεζών.

Τελευταία λήξη και για τα ΣΜΕ της φετινής χρήσης, κι οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για το πρώτο τρίμηνο της ερχόμενης χρονιάς.

Στη χθεσινή συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε η αγορά δύο ταχυτήτων, με τον Γενικό Δείκτη κατά 0,26% υψηλότερα στις 880,70 μονάδες και τον FTSE Large Cap με απώλειες 0,74% στις 302,77 μονάδες.

Με απώλειες έως 10% για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και με αντίβαρο την 3E και τον ΟΤΕ, δηλαδή τις δύο βαρύτερες όσον αφορά τη στάθμισή τους μετοχές του δείκτη.

Από τη διάθεση συγκεκριμένων βραχυπρόθεσμων παικτών δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα εάν «βιάζονται» να κλείσουν τη χρήση του 2012 με ακόμη μία προσπάθεια πειστικής ανοδικής διάσπασης των 310 μονάδων για τον Large Cap ή εάν αυτό θα επιχειρηθεί από την αρχή του νέου έτους.

Πάντως, το χθεσινό κλείσιμο του Γ.Δ. οριακά πάνω από τις 880 μονάδες αφήνει ανοιχτό ένα μικρό ενδεχόμενο.

Σε σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου γίνεται λόγος για τα κεφάλαια 26-28 δισ. ευρώ που απαιτούνται για τις τράπεζες. Σημειωτέον πως η S&P διατηρεί τη σύσταση, αξιολόγησή της για την Εθνική, την Alpha Bank, την Πειραιώς και τη Eurobank.

Σημειωτέον πως ο ξένος οίκος υποβαθμίζει, όπως αναμενόταν, την αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας σε CCC+.

Την ίδια στιγμή, το discount από την ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα κυμαίνεται από 15% έως 81% σύμφωνα με σχετικό θέμα του euro2day.gr.

Η χθεσινή αντίδραση της 3E και του OTE, με συνολική στάθμιση περίπου 25%, λειτούργησε ομολογουμένως αποτελεσματικά. Η αγορά σε επίπεδο δεικτών έχει πλέον και άλλες δυνάμεις για να εξισορροπεί την πίεση όποτε αυτή ασκείται στον τραπεζικό κλάδο.

Σύμφωνα με την eZMarket, η 3E παραμένει σημαντική σηματωρός. Με την ομάδα ανάλυσης «η πιο αξιόπιστη ένδειξη για εγκατάλειψη του ανοδικού σεναρίου στο σημείο αυτό είναι ΜΟΝΟ η ενδεχόμενη υποχώρηση της μετοχής κάτω από τα 15,65 ευρώ».

Άλλη μία μετοχή σηματωρός στην κατηγορία της είναι αυτή της Βιοχάλκο, που παρακολουθείται από συγκεκριμένη ομάδα παικτών. Σύμφωνα με αυτήν, ενδεικτικές αγοραστικές θέσεις λαμβάνονται ΜΟΝΟ στο ενδεχόμενο ανοδικής διάσπασης των 3,44-3,70 ευρώ.

Εν κατακλείδι, το μοναδικό εύλογο ερώτημα που φαίνεται να απασχολεί την αγορά είναι ίσως εάν η πειστική ανοδική διάσπαση των 310 μονάδων θα επιχειρηθεί στις συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι τη μεθεπόμενη Δευτέρα ή θα μετατεθεί για το πρώτο 10ήμερο-15νθήμερο του Ιανουαρίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v