Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στη Σοφοκλέους

"Ζεστάθηκε" η Σοφοκλέους μετά τη χθεσινή θεαματική τραπεζική αντίδραση. Εκτιμάται πως σύντομα θα αποσαφηνιστεί η τάση είτε με υπέρβαση των 310 είτε με δοκιμασία των 270 μονάδων για τον Ftse Large Cap.

Άλμα στο Χ.Α. με... χορηγία της S&P και της ΕΚΤ, κι ο Θανάσης Σταυρόπουλος αποτιμά θετική τη συγκυρία της αντίδρασης.

Μετά από ένα καθοδικό σερί τεσσάρων συνεδριάσεων, συνέχεια έξι συνεχόμενων ανοδικών που είχαν προηγηθεί, με το Χ.Α. να επιδεικνύει αξιοθαύμαστη αντοχή και συγχρονισμό.

Ενδεχομένως λόγω της αυξημένης συμμετοχής εγχώριων "ισχυρών χεριών", που δείχνουν να έχουν τον έλεγχο της κατάστασης αλλά και της διακριτικής παρουσίας συγκεκριμένων ξένων παικτών. Οι τελευταίοι, από τα στοιχεία Νοεμβρίου, φάνηκε πως έχουν ενισχύσει ελαφρώς τις θέσεις τους μετά από απουσία μηνών.

Συνέπεια αυτών είναι η επαναφορά του Χ.Α. στα γνώριμα επίπεδα των 850-900 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, με τον FTSE Large Cap για ακόμη μία φορά προς τις κρίσιμες 310 μονάδες, και μάλιστα με αιχμή τις τράπεζες.

Ενδιαφέρουσα διαφοροποίηση, καθώς έστω και βραχυπρόθεσμα, έστω και χωρίς να έχουν επιλυθεί ουσιώδη ζητήματα για τον κλάδο (ανακεφαλαιοποίηση, AMK, συγχωνεύσεις κ.λπ.), δείχνει αντανακλαστικά, αντιδρά, και με αυξημένες συναλλαγές προσφέρει και πάλι περιθώρια ανόδου και αποκόμισης υπεραξιών.

Από αυτήν την άποψη, καλοδεχούμενος ο... Αϊ-Βασίλης S&P, καλοδεχούμενο και το δώρο της ΕΚΤ, που όμως έχει και ουσιαστική σημασία και συνεισφορά για τη συνέχεια.

Βέβαια, μέχρις ότου γίνουν γνωστοί οι ακριβείς όροι των ΑΜΚ για τον κάθε όμιλο ξεχωριστά, και εάν δεν περάσει το πολύ κρίσιμο πρώτο τρίμηνο του 2013, είναι πολύ ριψοκίνδυνο να πάρει κάποιος σαφή επενδυτική θέση για τον κλάδο και τους ομίλους.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει πως ενδιάμεσα ο κλάδος δεν θα δώσει ευκαιρίες και αφορμές για παιχνίδι (είτε για τους shorters είτε για τους αγοραστές). Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν ενδεικτική και το ποντάρισμα προεξόφλησης ξεκίνησε από τα χαμηλά της προχθεσινής συνεδρίασης, ενώ το γύρισμα της Εθνικής και της Alpha Βank παραπέμπει σε παίκτες-γνώστες και σε ενήμερους για την αναβάθμιση της S&P που ακολούθησε αργότερα την Τρίτη.

Από κοντά και η ούτως ή άλλως διαφοροποιούμενη μη τραπεζική ομάδα μετοχών-εισηγμένων, που όλο και πληθαίνει με νέους παίκτες από κάθε κατηγορία αποτίμησης και δραστηριότητας.

Και αυτό, κατά γενική εκτίμηση, είναι το κέρδος του Χ.Α. λίγο πριν από την... αποχώρηση του 2012, η πιο αισιόδοξη θεώρηση της κατάστασης και των επερχόμενων.

Το euro2day.gr και ο ΜΕΤΟΧΟΣ εδώ και εβδομάδες εστιάζουν και πάλι σε θέματα σχετικά με την επιλογή εταιρειών-μετοχών, προσεγγίζουν και τεχνικά και οικονομικά, επιχειρηματικά εισηγμένες και ομίλους, δίνουν έμφαση στην αναθέρμανση του ενδιαφέροντος ακόμη και στο ημερήσιο ποντάρισμα.

Από αυτήν την άποψη, χρήζει προσοχής το σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη "Σε ποιες μετοχές ποντάρει η αγορά".

Γιατί το κέρδος, μετά από μία 3-4ετία δυσχερή και γεμάτη καταπόνηση, είναι ακριβώς αυτή η συζήτηση που έχει ξανανοίξει για τομείς δραστηριότητας, για την οικονομία, για επιλεγμένες εταιρείες, για τις κινήσεις του Υπ. Οικονομικών.

Είμαστε σε αρκετά προχωρημένο στάδιο μιας διαδικασίας μετεξέλιξης (από τη χώρα μέχρι τη μαρκέτα και τα μικροσυμφέροντά μας), που χαρακτηρίζεται, για παράδειγμα, από παθογενή φαινόμενα όπως της περίπτωσης Λαυρεντιάδη, του πωλητηρίου της ΑΕΓΕΚ, από τις πιστώτριες τράπεζες, μέχρι την απόφαση των δημάρχων της Δυτ. Μακεδονίας να κλείσουν τα σχολεία.

Η υπόθεση Proton Bank, όπως αναλύεται και από τον Γ. Παπανικολάου, αλλά κυρίως η τεράστια ανταπόκριση και συμμετοχή αναγνωστών, ο διάλογος που συνεχίζεται (από τις... σελίδες του euro2day), είναι μία όψη του απερχόμενου.

Αλλά και το πωλητήριο της ΑΕΓΕΚ ή η αδυναμία του κράτους να καλύψει τα έξοδα θέρμανσης για τα σχολεία στη Φλώρινα ή στην Καστοριά.

Από τεχνική πλευρά, παρατείνεται το ενδεχόμενο νέας δοκιμασίας των 270 μονάδων για τον... 25άρη, καθοδική διάσπαση των οποίων θα άνοιγε την κατηφόρα προς τις 230, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις τελευταίες συνεδριάσεις που απομένουν για το 2012.

Εμφανής ο σχηματισμός τριγώνου με ευδιάκριτα τα όρια (στις 270 το κάτω όριο και στις 310 το άνω) και μερίδα αναλυτών εκτιμά πως είναι θέμα χρόνου η αποσαφήνιση της τάσης. Εάν δηλαδή το 2013 θα ξεκινήσει με προσπάθεια ανοδικής διαφυγής (πάνω από τις 310 προς τις 350 μονάδες) ή με υποχώρηση και με δοκιμασία των 270 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v