Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλά διμήνου η Σοφοκλέους

Κόντρα στη νέα πτώση του τραπεζικού κλάδου το ΧΑ έκλεισε σε υψηλά διμήνου. Συνεδρίαση μειωμένου τζίρου και νευρικότητας με το ΓΔ να αλλάζει 16 φορές πρόσημο. ΟΤΕ και Coca Cola σήκωσαν το βάρος. Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση.

Η Τραπεζική “ηλιοφάνεια” αποδείχθηκε εξαιρετικά βραχύβια, όπως και αναμενόταν και λίγο πριν συμπληρωθεί το πρώτο ημίωρο της σημερινής συνεδρίασης, οι πιέσεις επέστρεψαν στους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους και όχι μόνο, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα μετά τις 11.55 ο Τραπεζικός δείκτης να κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και να κλείσει πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 218,05 μονάδες με απώλειες 6,44%, δείχνοντας ότι δύσκολα δεν θα ξαναβάλει σε δοκιμασία την ζώνη στήριξης 207 – 200 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το συνολικό Τραπεζικό ταμπλώ, μόνο ο τίτλος της Τρ. Αττικής έκλεισε με οριακά κέρδη, ενώ υπό πίεση βρέθηκαν και οι τίτλοι των Κυπριακών Τραπεζών, μετά το δημοσίευμα της “Suddeutsche Zeitung” που επικαλούμενη κύκλους διαπραγματευτών αναφέρει ότι το ΔΝΤ αρνείται να συμμετάσχει σε ένα πακέτο στήριξης για την Κύπρο υπό τη μορφή που συζητείται μέχρι σήμερα, καθώς ζητά “κούρεμα” τμήματος του χρέους της Κύπρου, ειδάλλως η Χώρα δεν θα μπορέσει να αντέξει το βάρος των τόκων και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Να σημειωθεί πάντως ότι ο υπουργός Οικονομικών Β. Σιαρλή δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα "κουρέματος" του χρέους.

Μοιραία, με πιεσμένο στο σύνολο των Τραπεζικών μετοχών, οι όποιες πρωτοβουλίες μεταφέρθηκαν εκ νέου στον μη Τραπεζικό 25αρη, σε μία συνεδρίαση σχετικά μειωμένου τζίρου και έκδηλης νευρικότητας, καθώς ο Γενικός Δείκτης άλλαξε πρόσημο 16 φορές.

Το βάρος σήκωσαν σήμερα οι ΟΤΕ και Coca-Cola, έχοντας σχετικές βοήθειες από Βιοχάλκο, Μυτιληναίο και Folli Follie Group.

Έστω και με διακυμάνσεις, ο Γενικός Δείκτης κατόρθωσε κλείσιμο οριακά υψηλότερα των 880 μονάδων, καταγράφοντας νέο υψηλό περίπου δύο μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 25/10 (881,22 μονάδες).

Τεχνικά, αυτό δίνει κάποιες πρώτες ελπίδες για πιθανή ανοδική διαφυγή, ιδιαίτερα αν οι 880 μονάδες από αντίσταση μετατραπούν σε στήριξη. Σε αυτή την περίπτωση θεωρείται θέμα χρόνου η αναμέτρηση του Δείκτη με τις 900 – 910 μονάδες.

Με απώλειες 0,75% έκλεισε ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης επηρεασμένος από τις Τραπεζικές απώλειες. Στα θετικά, ότι διατηρήθηκε υψηλότερα των 300 μονάδων, όμως παραμένει ζητούμενο η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 310 μονάδων.


Οι κινήσεις στον FT-25

Μένοντας στους μη Τραπεζικούς τίτλους του 25αρη και ξεκινώντας από τον ΟΠΑΠ, ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών, ενδοσυνεδριακά έφθασε μέχρι τα 5,69 ευρώ και έδωσε την εντύπωση ότι θα υπερκεράσει την σημαντική ζώνη αντίστασης στα 5,60 – 5,65 ευρώ και θα κινηθεί απαιτητικά προς τα 6,00 ευρώ. Δυστυχώς όμως έμεινε από δυνάμεις και τελικά έκλεισε με απώλειες 1,61% και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας.

Αναγκαία χαρακτηρίζει η ΟΠΑΠ ΑΕ την παράταση των συμβάσεων με την Intralot, για την παροχή λειτουργικού συστήματος, μέχρις ότου ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την επιλογή νέου τεχνολογικού παρόχου, με έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή δια του Υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ Κωνσταντίνος Λουρόπουλος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η παραμικρή διακοπή του κεντρικού συστήματος σημαίνει απώλεια εσόδων 11.500.000 ευρώ την ημέρα και, κατά συνέπεια, η διοίκηση της εταιρείας οφείλει να εξασφαλίζει την αδιάλειπτη λειτουργία του.

Κάτι λείπει και στην ΔΕΗ, προκειμένου να υπερκεράσει την σημαντική αντίσταση στα 5,65 ευρώ και να ανοίξει τον δρόμο για κίνηση προς την ζώνη 6,50 – 6,70 ευρώ. Αντίθετα σε νέα υψηλά 16 μηνών, αλλά και στο υψηλό ημέρας έκλεισε η μετοχή του ΟΤΕ, αιφνιδιάζοντας θετικά και αφήνοντας πίσω της και την ζώνη αντίστασης 5,20 – 5,30 ευρώ, σύμφωνα με αναλυτές η επόμενη αντίσταση στα 5,45 ευρώ θεωρείται ιδιαίτερα ισχυρή και θα χρειαστεί περαιτέρω δυναμική για να υπερκεραστεί χωρίς να μεσολαβήσει βραχύβιο “pull back”.


Στις θετικές εκπλήξεις και οι Βιοχάλκο και Folli Follie Group.

Η πρώτη συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και έκλεισε κοντά σε υψηλά 16 μηνών, έστω και αν υποχώρησε από τα υψηλά ημέρας. Αν ο τίτλος μετατρέψει σε στήριξη τα 3,80 ευρώ, μπορεί να ελπίζει στην γνωστή εποχική κίνηση με στόχο τα 4,20 και 4,45 ευρώ.
Στο υψηλό ημέρας και σε υψηλό 19 μηνών έκλεισε η μετοχή της Folli Follie Group. Τα 13 ευρώ είναι καθαρά ψυχολογικό όριο και όλα θα κριθούν στην “μάχη” με την ζώνη 13,20 – 13,22 ευρώ.


Στους "αισιόδοξους" η Goldman Sachs

Από εκεί και πέρα, αναβρασμός παρατηρείται στον χώρο των ΑΠΕ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, επτά μεγάλες διεθνείς εταιρείες προβληματίζονται έντονα για την παραμονή τους στην Ελληνική Αγορά. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει και από την επιστολή που έστειλαν στον Πρωθυπουργό οι διευθύνοντες σύμβουλοι και οι γενικοί διευθυντές των εταιρειών Iberdrola, EdF, Enel, Acciona, Gamesa, Jasper και Vestas, και στην οποία τονίζεται ότι η οριζόντια έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε οδηγεί τις μητρικές στην επανεξέταση της παρουσίας τους στην Ελλάδα.

“Η πιθανότητα χρεοκοπίας στην επόμενη 10ετία είναι πολύ μικρή και κατ’ ουσία και η συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελληνικής οικονομίας πλέον αποτελεί πολιτικό ζήτημα”, αναφέρει η Goldman Sachs.

Στο τρέχον σχέδιο αναχρηματοδότησης, έως το 2016 ο επίσημος τομέας θα κατέχει το 80% περίπου του Ελληνικού χρέους και με χαμηλό επιτόκιο άρα το βασικό ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν η τρόικα είναι πρόθυμη να συνεχίσει την αναχρηματοδότηση του Ελληνικού χρέος που κατέχει, ή αν θα προχωρήσει σε πρόσθετα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους ή διακόψει τη χρηματοδότηση, επαναφέροντας στην επιφάνεια τους Ελληνικούς κινδύνους. Η ανακατασκευή των πολιτικών σχέσεων με την υπόλοιπη Ευρώπη αποτελεί την προτεραιότητα για την Ελλάδα, αναφέρει ο οίκος.

Με discount ως και 81% θα δέχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα Ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε. Όπως μετέδωσε η WSJ, τα "ειδικά κουρέματα" που θα ισχύουν για τα Ελληνικά ομόλογα θα είναι αρκετά υψηλότερα από αυτά που εφαρμόζει η ΕΚΤ στο χρέος που αξιολογείται σε επενδυτική βαθμίδα.

Τα Ελληνικά ομόλογα με ωρίμανση μικρότερη από ένα χρόνο θα αποτιμούνται με discount 15%, σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ, έναντι 5,5% που ισχύει για χρέος με αξιολόγηση “ΒΒΒ-“, τη χαμηλότερη στην επενδυτική βαθμίδα. Για το Ελληνικό χρέος με ωρίμανση μεγαλύτερη των 10 ετών, η ΕΚΤ θα εφαρμόζει “κούρεμα” 57% στα ομόλογα με σταθερό επιτόκιο και 71% στα ομόλογα που δεν έχουν κουπόνι. Το “κούρεμα” στα Τραπεζικά ομόλογα και στα μη χρηματοπιστωτικά εταιρικά ομόλογα με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου θα κυμαίνεται από 23% με 81%, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ.
 

Σε... στάση οι διεθνείς αγορές

Απόλυτα επιφυλακτική η εικόνα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και στο ξεκίνημα της Wall Street, με τους δείκτες να κινούνται με μικτά πρόσημα, ενώ νέες σημαντικές πιέσεις δέχεται ο χρυσός.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, η Τράπεζα της Ιαπωνίας προχώρησε σε νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής ανακοινώνοντας επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 10 τρισ. γεν που αντιστοιχεί σε 118 δισ. δολ. Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο υιοθέτησης υψηλότερου στόχου για τον πληθωρισμό, κίνηση που αποτελεί προάγγελο ακόμη μεγαλύτερης χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Αναλυτές και επενδυτές ανέμεναν αυτές τις κινήσεις από την BoJ μετά και το εκλογικό αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής που έφερε ξανά στην εξουσία το συντηρητικό LDP.

Το Αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,1% στο γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με την τρίτη και τελική μέτρηση του Υπουργείου Εμπορίου. Πρόκειται για την ταχύτερη ανάπτυξη από το τελευταίο τρίμηνο του 2011. Οι αναλυτές περίμεναν ανάπτυξη 2,8%.

Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία, που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 17.000 την περασμένη εβδομάδα. Στα ταμεία εμφανίστηκαν 361.000 νέοι άνεργοι. Οι αναλυτές περίμεναν 360.000 αιτήσεις. Στην προηγούμενη εβδομάδα είχαν εμφανιστεί 344.000 νέοι άνεργοι στα ταμεία.


Τι λένε οι αναλυτές

Η αναβάθμιση της Χώρας από την S&P θα επηρεάσει θετικά τις αποτιμήσεις και τα περιθώρια δανεισμού των Τραπεζών και σε συνδυασμό με την εκταμίευση της δόσης θα δημιουργήσουν κλίμα ευφορίας στο Χ.Α., για κάποιο διάστημα, εκτιμά ο Κώστας Φέγγος.

Με δεδομένο ότι αύριο είναι το triple witching Δεκεμβρίου και ακολουθούν συνεχόμενες αργίες, δεν αναμένεται κάτι το ιδιαίτερο. Όμως αναμένεται ένα πολύ δυνατό “January effect” που μπορεί να επεκταθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Όμως μετά θα ακολουθήσουν οι ΑΜΚ του Τραπεζικού κλάδου και τα προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση των 18 δισ. που έχει προεγκριθεί και η Αγορά θα επιστρέψει σε στάση αναμονής, σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Versal ΑΕΠΕΥ.


Τα στατιστικά

Περίπου μοιρασμένη η εικόνα στο ταμπλώ του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Κέρδη μεγαλύτερα του 6% για Βιοχάλκο και Folli Follie Group, του 3% για τον ΟΤΕ, του 2% για την Coca-Cola, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι ΔΕΗ, Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank Properties, Jumbo, Frigoglass.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Πειραιώς (-10,12%), Eurobank (-9,35%), Alpha Βank (-8,51%), Κύπρου (-5,43%), Εθνική (-4,35%) και Τιτάνα (-4,5%), ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 25αρη.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 13 μονάδων με χαμηλό ημέρας τις 872,33 (10.32) και υψηλό τις 885,96 μονάδες (11.47) για να κλείσει στις 880,7 με κέρδη 0,26%, ενώ ο τζίρος μειώθηκε στα 52,4 εκατ.

Σχεδόν ισοπαλία δείχνει η τελική εικόνα με 79 ανοδικές μετοχές έναντι 72 πτωτικών, 16 τίτλοι με κέρδη μεγαλύτερα του 7%, αλλά και άλλοι 14 με απώλειες μεγαλύτερες των επτά ποσοστιαίων μονάδων.

Στα επιμέρους, ο Καράτζης με “ανοιχτές” εντολές προσέγγισε υψηλά 64 μηνών, αλλά γύρισε και έκλεισε αμετάβλητος, νέα υψηλά 14 μηνών για την Χαλκόρ, ξαναβρήκε αγοραστές ο Παρνασσός, σε υψηλό 13 μηνών ο Νηρέας που δίνει “αντανακλαστική κίνηση” και στην Σελόντα, ενώ ο ΟΛΘ επιβεβαίωσε την στήλη που ανέφερε ότι η ανοδική διάτρηση των 20,00 ευρώ θα ανεβάσει στροφές στην ανοδική τάση με την τεχνική ανάλυση να δίνει σαν επόμενο στόχο τα 25,0 – 27,0 ευρώ (!)

Εν τω μεταξύ, μετά την λήξη της συνεδρίασης, η S&P επιβεβαίωσε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Εθνικής, της Πειραιώς, της Alpha Bank και της Eurobank με "CCC" και διατήρησε το αρνητικό outlook.

Η κίνηση στο ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρής υποχώρησης. Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων, ενώ αξιοπρόσεκτη καθίζηση παρουσίασε ο όγκος συναλλαγών, με τα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών να υποχωρούν στα 131.949 συμβόλαια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 11.091, τιμή εκκαθάρισης 302,25), κινήθηκαν μεταξύ 300,25 και 307 μονάδων και μείωσαν την υποτίμηση στο 0,17%.
Σε ακινησία τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (5.000 Τιτάν), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές σε Εθνική(34.208) Alpha Bank (13.565), Κύπρου (10.926), ΔΕΗ (7.090), ΟΤΕ (7.285), ΟΠΑΠ (7.096), Πειραιώς (21.582), Μυτιληναίο (2.076), Eurobank (5.013), ΓΕΚ (6.769), Intralot (2.201), CPB (4.909), MIG (4.229), Ελλάκτωρα (1.826), ΕΧΑΕ (371), Ελ. Πετρέλαια (675), Σιδενόρ (693), Μέτκα (706), Motor Oil (110), Coca-Cola (318), Βιοχάλκο (208).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, μικρή συναλλακτική δραστηριότητα παρουσίασε η αγορά δικαιωμάτων του FTSE/ASE large cap, με μόλις 421 options να αλλάζουν χέρια (207 calls και 214 puts), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα διατηρήθηκε στο 43%.

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (3.950.349 τεμ.), Εθνική (5.609.906 τεμ.).

Να σημειωθεί ότι 10.176 συμβόλαια λήξεως Δεκεμβρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v