Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποίηση στα υψηλά για Σοφοκλέους

Μετά τη δεύτερη ενδοσυνεδριακή επιβεβαίωση των στηρίξεων, το Χ.Α. ανακάμπτει με τις δεικτοβαρείς μετοχές των 3E, ΟΤΕ. Κατοχύρωση θέσεων σε τράπεζες, κέρδη για ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, FFG. Νέο υψηλό έτους για ΤΕΝΕΡΓ.

Συνεδρίαση συντήρησης η σημερινή, με τον Γενικό Δείκτη στις 880 μονάδες, τον FTSE Large Cap 3-4 μονάδες πάνω από τις 300, παρά τη διόρθωση και κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων στις τράπεζες.

Η αξία των συναλλαγών στα 23,9 εκατ. ευρώ, με ιδιαίτερα αυξημένες τις συναλλαγές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, πέραν των Εθνικής, Alpha Bank και Πειραιώς.

Μετά τη χθεσινή αντίδραση-ανάσα των τραπεζών, οι πωλητές επανέρχονται στις τράπεζες, καθώς οι εκκρεμότητες παραμένουν. Ωστόσο, μέχρι τώρα η διόρθωση αποδίδεται κυρίως σε κατοχύρωση θέσεων, αφού η συνολική απόδοση συνεκτιμάται από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά της προχθεσινής συνεδρίασης.

Είναι γνωστό πως οι τράπεζες χρειάζονται και άλλα σημαντικά κεφάλαια για τη συνέχεια, ενώ εύλογο παραμένει το ερώτημα πώς ακριβώς έχει η κατάσταση με τα χαρτοφυλάκια ομολόγων.

Οι τιμές των ελληνικών τίτλων έχουν «τσιμπήσει», φτάνοντας έως και τις 50-52 μονάδες βάσης. Οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι φέρεται να έχουν πουλήσει έως 100% της συμμετοχής τους στα επίπεδα των 33 μ.β.

Αποτελεί προσωπική εκτίμησή και τίποτα περισσότερο πως οι έμπειροι τραπεζίτες και οι διορατικοί παίκτες δεν έχουν προνοήσει ούτε έχουν βρει εναλλακτικούς τρόπους τοποθέτησης, άρα και αποκόμισης υπεραξιών. Δεν θεωρούμε πιθανό το ενδεχόμενο να εγγράφουν θεωρητικά διαφυγόντα κέρδη από τη διαφορά απόδοσης των ελληνικών κρατικών τίτλων.

Πέραν των τραπεζών, μεγάλο μέρος των παικτών δείχνει να ικανοποιείται από τα κεκτημένα του β΄ εξαμήνου. Από τη στιγμή μάλιστα που με τη χθεσινή τραπεζική αντίδραση καλύφθηκαν σημαντικές ανοιχτές θέσεις (όπως εύστοχα σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος), οι περισσότεροι έχουν κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένοι.

Έτσι, στην αυριανή συνεδρίαση, τρίτη Παρασκευή του Δεκεμβρίου και ουσιαστικά τελευταία της λήξης για τα ΣΜΕ του 2012, οι περισσότεροι «ανοιχτοί» θα πρέπει λογικά να έχουν καλύψει τα νώτα τους.

Έως τα 5,27 ευρώ αντέδρασε νωρίτερα η μετοχή του ΟΤΕ, που παρουσιάζει απόδοση 137% σε διάστημα εξαμήνου. Εάν δεν μας απατά η μνήμη μας, πρέπει να είναι το πιο αποδοτικό, χρηματιστηριακά, εξάμηνο για τον ΟΤΕ.

Στα 5,51 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, στα 5,59 ευρώ του ΟΠΑΠ, ενώ η κατά 2,26% ενίσχυση της 3E στα 17,23 ευρώ κάνει τη διαφορά.

Στα 15,30 ευρώ ο ΟΛΠ, σταθερή αξία, με αποτίμηση 382,5 εκατ. ευρώ. Στα 3,03 ευρώ η Τέρνα Ενεργειακή, με αποτίμηση 331,24 εκατ. ευρώ. Στο 1,80 ευρώ η Intralot, με αποτίμηση 286,13 εκατ. ευρώ. Στα 4,15 ευρώ η ΕΧΑΕ με αποτίμηση 271,28 εκατ. ευρώ.

Μικτή εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τον δείκτη στις 1.080-1.085 μονάδες. Στο 1,98 ευρώ ο Fourlis, έως το 1,30 ευρώ τα Πλαστικά Θράκης με υψηλό έτους στο 1,39 ευρώ προ λίγων ημερών στις 12/12. Στο 0,534 ευρώ η μετοχή της Intracom, πολύ κοντά στο προχθεσινό υψηλό έτους του 0,576 ευρώ.

Στο 1,84 ευρώ η μετοχή των Σωληνουργείων Κορίνθου, που σημειώνει δεύτερο συνεχόμενο υψηλό για φέτος. Έως το 1,98 ευρώ η ΓΕΚ Τέρνα και αυτή πολύ κοντά στα 2,01 ευρώ (στις 11/12). Επίσης κοντά στα υψηλά έτους των 2,73 ευρώ η MLS, ενώ δεύτερο συνεχόμενο υψηλό στα 5,78 ευρώ «μέτρησε» νωρίτερα η μετοχή της ΕΥΑΘ.

Σε ανάλογη φορά Πλαίσιο, Σαράντης, Νηρέας, Lamda Development.

Διαπιστώνεται πως η πλειονότητα των μετοχών που έχει απομείνει στον FT Mid καταγράφει τις υψηλές τιμές έτους στον τελευταία μήνα του 2012. Ένδειξη ενθαρρυντική από κάθε άποψη.

Λίγο πριν από τις 13.45 οι απώλειες για τη μετοχή της Εθνικής είχαν αμβλυνθεί, η μετοχή του ΟΤΕ ενισχυόταν περίπου 1,95%, της 3E κατά 2,65%, της Βιοχάλκο κατά 5,85%, η Τέρνα Ενεργειακή σημείωνε ακόμα ένα υψηλό έτους στα 3,07 ευρώ, με την αξία των συναλλαγών στα 25,3 εκατ. ευρώ, με τον Γ.Δ. σταθερά πάνω από τις 880 μονάδες και τον FTSE LC στις 305,5 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v