Πώς κέρδισε στο... 31 η Σοφοκλέους

Έχοντας διαχωρίσει τη θέση της από τον τραπεζικό κλάδο, η εγχώρια αγορά εμφανίζει κέρδη 31,82% στο έτος. Η αλλαγή στρατηγικής των επενδυτών, το τρίμηνο "φωτιά" και ο ορατός στόχος των 1.000 μονάδων.

Με καλές αποδόσεις «κλείνει» χρηματιστηριακά το 2012, με συγκρατημένες προσδοκίες μας «έρχεται» το 2013. Η Σοφοκλέους έκλεισε με το Γενικό Δείκτη σε υψηλό δεκαπέντε μηνών και πρακτικά άφησε πίσω μια πολύ δύσκολη χρονιά.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης κερδίζει... 31,82% ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 11,23%.

Με το ΧΑ να ολοκληρώνει ακόμη έναν κύκλο, μέρος της ευρύτερης κίνησης που σηματοδοτήθηκε τον Μάιο του 2010, ακόλουθο της μακροπρόθεσμης πορείας από τα ιστορικά υψηλά των Σεπτ. 1999-Ιαν 2000. Στον τελευταίο αυτό κύκλο αποτυπώθηκε η προσπάθεια προεξόφλησης της έγκρισης του «πακέτου βοήθειας» των δανειστών προς την χώρα, της πρώτης αποτίμησης της στα μεγέθη των τραπεζών αλλά και της διαφοροποίησης ενός όλο και μεγαλύτερου μέρους της αγοράς.

Το γεγονός της απόκλισης μη τραπεζικών από τραπεζικές μετοχές ενσωματώνει σε σημαντικό ποσοστό τις συντελούμενες δομικές μεταβολές στην ελληνική οικονομία, κοινωνία την πραγματική οικονομική θέση των τραπεζικών ομίλων αλλά και φιλόδοξων εν δυνάμει παικτών της «επόμενης ημέρας».

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κατά 30,92% ενίσχυση του Γενικού Δείκτη (μέχρι και τη συνεδρίαση της 21/12) σε αντίθεση με το 15,79% του Ftse Large Cap (που αναβαθμίστηκε- εμπλουτίστηκε με έξι μη τραπεζικές μετοχές/εταιρείες τον Δεκέμβριο).

Ανάλογη εικόνα για επί μέρους μετοχές χρηματοπιστωτικών ομίλων αλλά και τίτλους βιομηχανικών συγκροτημάτων, επιχειρήσεων αλλά και φορέων του ευρύτερου Δημόσιου τομέα (που σταδιακά εκχωρούνται σε ιδιώτες). Σε σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου «Κεφάλαια 27,4 δισ. ευρώ για τις μεγάλες» σημειώνεται, πως "...την τελική εικόνα των κεφαλαιακών αναγκών είναι ποια γνωστή".

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η μετοχή της Εθνικής αντέδρασε έως τα 1,42 ευρώ, της Alpha Bank έως τα 1,37 ευρώ ενώ ακολούθησαν υπεραποδίδοντας και οι Πειραιώς, Eurobank. Συνεκτιμώντας την λήξη της τελευταίας σειράς ΣΜΕ για το 2012 η διακύμανση και το...τρέξιμο των τριών τελευταίων συνεδριάσεων ειδικά στις τράπεζες παραπέμπει στην «κάλυψη» ανοιχτών θέσεων και την σταδιακή μετακύλιση αρκετών στην επόμενη σειρά.

Σε γενικές γραμμές ο τρόπος που κινήθηκε η αγορά στο 3ήμερο 19-21/12 κυρίως δε οι τράπεζες δεν θα πρέπει να άφησε και πολλούς δυσαρεστημένους. Ωστόσο οι εκκρεμότητες στον τραπεζικό κλάδο παραμένουν, οι ΑΜΚ είναι ακόμη αρκετά μακριά και μέχρι τότε μεσολαβεί ένα τρίμηνο «φωτιά» (τουλάχιστον όπως αναμένεται το πρώτο 2013).

Με βάση την αλλαγή θέσεων που συντελείται σταδιακά από τα χαμηλά του Ιουνίου φαίνεται, πως ικανός αριθμός παικτών, αρκετά ισχυρά χέρια και διαχειριστές έχουν στραφεί πλέον προς μετοχές εταιρειών από άλλες δραστηριότητες και τομείς. Κατά 80,21% λ.χ ενισχύεται για φέτος η μετοχή του ΟΤΕ, κατά 48,74% της ΔΕΗ με σημαντική ενίσχυση και της μέσης συναλλακτικότητας αλλά και των μοναδιαίων κωδικών που έχουν τοποθετηθεί στη μετοχή.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι σημειώνουν, πως από τη στιγμή που η κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισαν να προωθήσουν τις «διαρθρωτικές αλλαγές» και τις «αποκρατικοποιήσεις», τομείς και επιχειρήσεις που εμπλέκονται άμεσα είτε έμμεσα θα έλκυαν το επενδυτικό ενδιαφέρον (ουσιαστικό, επενδυτικό ή καθαρά κερδοσκοπικό δεν έχει τόση σημασία σε αυτή την φάση της αγοράς).

Εξέλιξη, που αποτυπώθηκε στην ενίσχυση της μετοχής του ΟΠΑΠ σε διάστημα μηνός (11,54%) και 3μήνου (31,19%). Περίπου στο ίδιο διάστημα θεαματική κέρδη/υπεραξίες σημειώθηκαν για πλειάδα μετοχών (ανεξαρτήτως κατηγορίας, οικονομικής κατάστασης, αποτίμησης) ακόμη και με τριψήφια ποσοστά μεταβολής.

Από τεχνική πλευρά, σύμφωνα με την eZMarket «ο δείκτης Ftse Large Cap επιχειρεί να λύσει καθοδικά έναν σχηματισμό τριγώνου (με άνω όριο τις 310 μονάδες). Εάν επιτευχθεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις τότε η υποχώρηση σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών θα είναι θέμα χρόνου και συγκυρίας»

Θα θυμίσουμε, πως κάτω όριο παραμένουν οι 270 μονάδες, ενώ ενδεχόμενη καθοδική διάσπαση πιέζει τον δείκτη προς τις 230 μονάδες με ότι αυτό συνεπάγεται και για τις μη τραπεζικές μετοχές. Πάντως μέχρι τώρα αξιοσημείωτη θεωρείται η αντοχή της αγοράς, η μετάθεση για όλο και αργότερα της ορατής κλίσης των βασικών δεικτών.

Φαινόμενο, που αποδίδεται αφ΄ενός στην δυναμική που έχουν αποκτήσει και ενισχύουν μετοχές συγκεκριμένων εταιρειών της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, της βαρύτατης στάθμισης που έχουν πλέον οι 3 Ε αλλά και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ σε βαθμό που απορροφώνται μέχρι και βίαιες «βυθίσεις» των τραπεζών, κλαδικού δείκτη. Αθροιστικά η στάθμιση των 3 Ε, ΟΤΕ είναι υπερδιπλάσια της συνολικής βαρύτητας/συμμετοχής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (με την ΕΤΕ να παραμένει η πρώτη από τις τέσσερεις αλλά σε απόσταση από την 3 Ε).

Συν τω χρόνω η ενίσχυση της αποτίμησης και άλλων εισηγμένων (από Μυτιληναίο, ΜΟΗ μέχρι Τέρνα Ενεργειακή, Ιντραλότ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ κ.ά.) συμβάλλει στην αλλαγή συσχετισμών. Είναι ενδεικτικό, πως η μετοχή του ΟΛΠ έχει ενισχυθεί κατά 88,8% για φέτος η δε αποτίμηση του Οργανισμού διαμορφώνεται πλέον στα 402,5 εκατ. ευρώ όταν λ.χ. της Πειραιώς είναι 386,44 ή της Eurobank στα 359,42 εκατ. ευρώ. Δηλαδή με όρους αποτίμησης οι 5 από τις 6 μετοχές που εντάχθηκαν τελευταία στον δείκτη Ftse πλησιάζουν «απειλητικά» τις δύο τράπεζες.

Εύλογο λοιπόν το ερώτημα εάν θα συνεχισθεί η υστέρηση των τραπεζικών (και μέχρι πότε) εάν είναι δυνατή η περαιτέρω αυτονόμηση σε ορίζοντα τριμήνου ή θα υπάρξει σύγκλιση. Και βεβαίως εάν το ορατό καθοδικό σενάριο θα υλοποιηθεί μέσα στον Ιανουάριο ή θα μετατεθεί σε δεύτερο χρόνο.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τις διεθνείς αγορές, από τις εξελίξεις κυρίως στην Ιταλία και τον πολιτικό χρόνο που θα αξιοποιήσει (ή όχι) η κυβέρνηση, από το εάν και πως θα περάσουν τα μέτρα στην κοινωνία και βεβαίως από την αποτελεσματικότητα του οικονομικού επιτελείου.

Εάν δεν σημειωθούν δραματικές ανατροπές το ΧΑ μπορεί να συνεχίσει (με τα απαραίτητα...διορθωτικά διαλλείματα προς τις 1.000 μονάδες- αντίστοιχα πάνω από τις 350 ο Ftse) με ζητούμενη την όσο το δυνατόν αμεσότερη και πειστικότερη διάσπαση των 310 μονάδων. Ειδάλλως με άμυνα στις 270 μονάδες θα χρειαστεί να αναπροσαρμόσουμε την τακτική μας.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 896,88 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 4,65%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 ενισχύθηκε 3,44%, ο Mid 30 με άνοδο 3,52% ενώ ο Small Cap 80 κινήθηκε υψηλότερα 0,9%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Βιομηχανικά προιόντα (10,84%), Τηλεπικοινωνίες (8,19%) και Τρόφιμα-Ποτά (7,7%).

Αντίθετα εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσαν μεταξύ άλλων ο κλάδος των Τραπεζών (-2,68%) και οι Κατασκευές- Υλικά (-1,51%)

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Compucon (73,91%), Spider (65%), Kεπένου Μύλοι (43,33%), Γιουρομπρόκερς (43,28%), Ντουκφάρμπεν (42,86%), Αθηνα (42,11%), Yalco (34%), Πήγασος Εκδοτική (33,77%), Ιντεάλ (32,68%), Βιοκαρπέτ (32,06%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Τηλέτυπος (-29,71%), Κλ/για Ναυπάκτου (- 23,33%), ΑΕΓΕΚ (- 20,89%), PC Systems (-20%), Olympic Catering (-20%), ΕΛΙΧΘ (-19,15%), Νάκας Μουσική (-18,65%), Αλφα Γκρισιν (-16,67%) Προοδευτική (-15,97%) και Ιντερτέκ (-13,55%).


Όλα αυτά θα τα δούμε με τον καιρό. Μέχρι τότε ας περάσουμε ο καθένας όπως θέλει και μπορεί καλύτερα τις επόμενες ημέρες (βοηθούσης της ...αργίας της Δευτέρας 24/12) με ειλικρινείς ευχές για υγεία (προ πάντων) και τα ξαναλέμε- πρώτα ο Θεός- πρωί της Πέμπτης 27 Δεκεμβρίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v