Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλά 15 μηνών το Χρηματιστήριο

Αύξηση τζίρου και θετική έκπληξη από μετοχές του τραπεζικού κλάδου επιφύλαξε η σημερινή συνεδρίαση. Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2011 ο Γ.Δ. Εσπασαν σημαντικές αντιστάσεις βαριά χαρτιά στη Σοφοκλέους.

Συνεδρίαση γενικευμένου αγοραστικού ενδιαφέροντος, που συμπεριέλαβε ένα ιδιαίτερα μεγάλο κομμάτι του 25αρη και η οποία είχε σαν αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει σε νέα υψηλά 15 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 7/9/2011 (929,45 μονάδες).

Στα αξιοσημείωτα της ημέρας και η σημαντική αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων 11 συνεδριάσεων), με τους σημερινούς αγοραστές να μην δείχνουν ότι προβληματίζονται με τις πολλές αργίες που ακολουθούν.

Η έκπληξη, ασφαλώς και ήλθε από τον Τραπεζικό κλάδο που ξαναβρήκε βραχυπρόθεσμους αγοραστές, όμως τα θεωρούμενα “νουνεχή” χαρτοφυλάκια δείχνουν να μην ακολουθούν τις κινήσεις των αμετανόητων traders και να συνεχίζουν τις τοποθετήσεις τους σε μετοχές εταιρειών της “πραγματικής οικονομίας”.

Σε κάθε περίπτωση και για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τις Τραπεζικές μετοχές, ο Τραπεζικός δείκτης για να δώσει ένα πρώτο σήμα αγοράς πρέπει να πετύχει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 238 μονάδων, ο τίτλος της Alpha Bank υψηλότερα των 1,54 ευρώ, της Εθνικής υψηλότερα των 1,45 ευρώ και της Πειραιώς υψηλότερα των 0,3600 ευρώ.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του 25αρη, μάλλον αναμενόμενη η σημερινή διόρθωση για την μετοχή του ΟΤΕ (σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο), καθώς η στήλη είχε προειδοποιήσει ότι πλησιάζει στην σημαντική αντίσταση των 5,45 ευρώ και δεν αποκλείεται ένα υγιές “pullback”.

Ανοδική διαφυγή υψηλότερα της αντίστασης των 5,65 ευρώ δείχνει να δίνει η ΔΕΗ και αν το εν λόγω επίπεδο μετατραπεί σε στήριξη, ο τίτλος έχει κάθε λόγο να ελπίζει σε κίνηση προς τα 6,50 – 6,70 ευρώ.

Υψηλότερα της πρώτης ζώνης αντίστασης των 6,98 – 7,00 ευρώ έκλεισε ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων, επιβεβαιώνοντας την “ανοδική σφήνα” που πάει να δημιουργήσει. Επόμενη αντίσταση στα 7,49 ευρώ.

Επάνω στην αντίσταση των 1,90 ευρώ έκλεισε η μετοχή της Intralot και αν δώσει ανοδική διαφυγή, επόμενη αντίσταση στα 2,20 – 2,30 ευρώ.

Θεαματική διάσπαση έδωσε ο τίτλος του ΟΛΠ, έστω και υποχώρησε σχετικά από τα υψηλά ημέρας. Η μετοχή έκλεισε σε υψηλά 21 μηνών και αν μετατρέψει σε στήριξη την ζώνη 15,80 – 16,00 ευρώ, θα δώσει minimum κίνηση προς τα 17,40 ευρώ με πρώτο στόχο τα 18,70 ευρώ.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, όλα θα παιχτούν από την υπέρβαση, ή όχι, της ζώνης 308 – 310 μονάδων, κάτι που θα ανεβάσει στροφές στην τάση με επόμενο στόχο τις 330 – 340 μονάδες. Το “stop loss” στους “long” οριοθετείται στις 295 μονάδες.

Για τον Γενικό Δείκτη, παραμένουν οι τεχνικές αντιστάσεις στις 910 και 930 – 940 μονάδες.
Από εκεί και πέρα και για όσους ασχολούνται με στατιστικά στοιχεία και αυτήν την εβδομάδα Γενικός Δείκτης και Τραπεζικός, συνέχισαν να κινούνται σε αντιστρόφως παράλληλες πορείες.

Έτσι ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε την εβδομάδα με εβδομαδιαία κέρδη 4,65%, ενώ ο Τραπεζικός σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες 2,69%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 31,82% και ο Τραπεζικός σημειώνει απώλειες 11,23%.
 

Ταύρος για Ελλάδα η Goldman Sachs

Ψήφο εμπιστοσύνης στις ανοδικές προοπτικές των Ελληνικών μετοχών παρά τους όποιους δημοσιονομικούς κινδύνους που παραμένουν, δίνει η Goldman Sachs. Αυτό, οφείλεται στο γεγονός ότι οι πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup περιόρισαν μεσοπρόθεσμα τους κινδύνους χρηματοδότησης για την Ελλάδα.

Όσον αφορά τους κινδύνους για Ελληνικές μετοχές που απορρέουν από τη δεινή δημοσιονομική θέση της Χώρας, η Goldman Sachs τονίζει ότι οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν συμβάλει στη βελτίωση της βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους, όμως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μια περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους που έχει στην κατοχή του ο Επίσημος τομέας αν κι εφόσον οι οικονομικές συνθήκες το απαιτήσουν.

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό οίκο, η αποπληρωμή των τοκοχρεωλυσίων είναι πιθανότατα διαχειρίσιμη σε σχέση με την πρωτογενή πλεονάσματα που προκύπτουν, χάρη στα μέτρα που έχουν ήδη εγκριθεί και επισημαίνει ότι είναι περιορισμένη η αξία των Ελληνικών ομολόγων που λήγουν ως το 2020, με τα περισσότερα από αυτά, μάλιστα, να βρίσκονται στην κατοχή της τρόικας ή του εγχώριου Χρηματοπιστωτικού τομέα.

Οι πρόσφατες αποφάσεις δεν έλυσαν τα μακροπρόθεσμα προβλήματα της Ελλάδας, τονίζει η Capital Economics. “Δεδομένου του προβληματικού οικονομικού outlook, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να πετύχει τους στόχους μείωσης του χρέους τους οποίους έχει θέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό θα οδηγήσει και πάλι την Ελλάδα σε μία κατάσταση όπου θα αναζητείται σανίδα σωτηρίας”. Κατά τη γνώμη της Capital Economics, δεδομένης της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα, η ηρεμία δεν θα διαρκέσει.

Εν τω μεταξύ, η S&P υποβάθμισε την αξιολόγηση της βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου σε "CCC+" και "C" αντίστοιχα από "B", με το outlook να παραμένει αρνητικό. Με δεδομένες τις περιορισμένες επιλογές της Κυπριακής Κυβέρνησης θεωρούμε ότι ο κίνδυνος για αθέτηση πληρωμών είναι σημαντικός και αυξανόμενος, αναφέρει η S&P. Ο οίκος εκτιμά ότι υπάρχει πιθανότητα 33% να σημειωθεί νέα υποβάθμιση της Κύπρου το νέο έτος.

Το τέλος της κρίσης στην Ευρωζώνη δεν φαίνεται ακόμη στον ορίζοντα αλλά τα δύσκολα έχουν περάσει δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζ.Κ. Γιούνκερ, σε συνέντευξη σε Γερμανικό ραδιόφωνο. O ίδιος πρόσθεσε ότι το "κούρεμα" χρεών δεν περιλαμβάνεται στα μέτρα για την Κύπρο καθώς κάτι τέτοιο θα έθετε την αξιοπιστία της Ευρωζώνης σε κίνδυνο. Αυστηρή προειδοποίηση για τις συνέπειες που θα είχε η πιθανότητα “κουρέματος” του Κυπριακού χρέους εξέδωσε και το Institute of International Finance (IIF), σημειώνοντας ότι πιθανό “κούρεμα” θα χτυπούσε τις Κυπριακές Τράπεζες που έχουν μεγάλο μέρος του Κρατικού χρέους και θα αύξανε το κόστος δανεισμού για ολόκληρη της Ευρωζώνη.


Aυξάνεται ο φόβος για τον γκρεμό

Δεν δείχνουν να συμμερίζονται την Ελληνική χρηματιστηριακή ευφορία τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, αλλά και η Wall Street, καθώς αυξάνεται ο φόβος για τον επερχόμενο “δημοσιονομικό γκρεμό” στις ΗΠΑ. Σε ένα ακόμα αδιέξοδο κατέληξαν οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί ο “δημοσιονομικός γκρεμός” με τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής των Αντιπροσώπων να ακυρώνουν αιφνιδιαστικά το βράδυ της Πέμπτης προγραμματισμένη ψηφοφορία για το εναλλακτικό σχέδιο που είχαν παρουσιάσει, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε τις αναγκαίες ψήφους για να περάσει. Μόλις 11 μέρες απομένουν πλέον για να αποφευχθούν οι αυτόματες περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων.

Τα “κόκκινα” δάνεια θα συνεχίσουν να αυξάνονται στην Ιταλία ως το 2014, ανακοίνωσε η Ένωση Ιταλικών Τραπεζών (ΑΒΙ) που προβλέπει ότι τα επισφαλή δάνεια θα φτάσουν το 2014 στο 7,3% των συνολικών δανείων, το υψηλότερο ποσοστό από το 1998.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία θα υποχωρήσει για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε η Γερμανική εταιρεία ερευνών GfK και προέβλεψε ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει θα διαμορφωθεί τον Ιανουάριο στο 5,6, από 5,8 τον Δεκέμβριο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων δώδεκα μηνών.
"Οι Γερμανοί καταναλωτές περιμένουν ότι η οικονομία θα περάσει μια δύσκολη περίοδο τους επόμενους μήνες" ανέφερε η GfK σε ανακοίνωση της.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το ατομικό εισόδημα των Αμερικανών πολιτών αυξήθηκε αισθητά τον Νοέμβριο και μάλιστα τα περισσότερα έσοδα δαπανήθηκαν στην κατανάλωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου, το ατομικό εισόδημα αυξήθηκε 0,6% τον Νοέμβριο, με την μεγαλύτερη άνοδο από τον Φεβρουάριο, και η ατομική δαπάνη αυξήθηκε 0,4%. Οι οικονομολόγοι περίμεναν αύξηση 0,4% και στα δύο μεγέθη. Σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2011, το εισόδημα έχει αυξηθεί 5,1%.

Επιπλέον, οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών, εκτινάχθηκαν τον Νοέμβριο, δείχνοντας ανέλπιστα μεγάλες επενδυτικές διαθέσεις από μέρους των Αμερικανών επιχειρηματιών. Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν 0,7% κατόπιν αύξησης 1,1% τον Οκτώβριο.

Από την άλλη, η τελική μέτρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης Thomson-Reuters/University of Michigan διαμορφώθηκε στις 72,9 μονάδες που αποτελεί και το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούλιο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 75,0 μονάδες.


Αναλυτές: Θετικές παρακαταθήκες για το 2013

Ελάχιστες συνεδριάσεις πριν την ολοκλήρωση της χρηματιστηριακής χρονιάς και η εγχώρια Αγορά δείχνει να κλείνει στο άνω εύρος του “καναλιού αισιοδοξίας”, αφήνοντας θετικές παρακαταθήκες για τον νέο χρόνο, αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η Αγορά κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις έδειξε ότι μπορεί να κινηθεί και χωρίς Τραπεζικές βοήθειες, μοιράζοντας αποδόσεις σε επιμέρους τίτλους μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ δείχνουν να αφυπνίζονται συναλλακτικά και οι θεωρούμενοι περιφερειακοί τίτλοι, αποδίδοντας, αν μη τι άλλο, “δικαιοσύνη” σε τίτλους που άξιζαν καλύτερης χρηματιστηριακής “μεταχείρισης”.

Το Χ.Α. δείχνει να βγαίνει “νικητής” από το “Τραπεζικό σύνδρομο” και ταυτόχρονα επιδεικνύει άμυνες στην επιφυλακτικότητα που επικρατεί στις διεθνείς Αγορές, σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.


Πως κινήθηκαν οι τίτλοι στο ΧΑ

Λιγότερα οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο, στο ταμπλώ των θεωρούμενων Δεικτοβαρών τίτλων και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο (-1,04%), Ελλάκτωρ (-0,53%), ΕΧΑΕ (-0,40%), Μέτκα (-1,07%), ΟΠΑΠ (-0,18%), ΟΤΕ (-3,01%), Τέρνα Ενεργειακή (-1,61%), Τιτάν (-2,05%) και Eurobank Properties (-0,40%).

Στην πλευρά των “πράσινων”, τα μεγαλύτερα κέρδη για Πειραιώς (+9,65%), Εθνική (+7,58%) και Eurobabank (+8,32%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 6% για Κύπρου, Intralot, Alpha Bank, του 5% για ΔΕΗ, ΟΛΠ, Ελ. Πετρέλαια, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπε μετοχές του 25αρη.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 27 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 873,17 (10.43) και υψηλό τις 900,84 (16.12) και έκλεισε στις 896,88 μονάδες με κέρδη 1,84%, ενώ ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 86,6 εκατ. από τα οποία τα 3,7 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, Μέτκα, Fourlis).

Θα μπορούσε να ήταν καλύτερη η τελική εικόνα με 96 ανοδικές μετοχές, έναντι 53 πτωτικών και για 18 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 8%.

Στα επιμέρους, αξιοπρόσεκτα κέρδη με σχετικά πειστικές συναλλαγές, σημείωσαν, μεταξύ άλλων και οι, Σφακιανάκης, Ιασώ, ΕΛΓΕΚΑ, Λύκος, Επίλεκτος, Χαλκόρ, Δρομέας, Σελόντα, Σπύρου, ΕΥΑΘ, Cyclon, Dionic κ.λ.π.


-----ΧΠΑ

Έντονα ανοδικά κινήθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που συνδυάστηκε και με το triple witching Δεκεμβρίου.Σε υψηλά επίπεδα οι όγκοι συναλλαγών, με τα Σ.Μ.Ε. του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να φθάνουν τα 153.614 συμβόλαια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 11.604, τιμή εκκαθάρισης 315,25), κινήθηκαν μεταξύ 303,25 και 317,75 μονάδων και ο Μάρτιος έκλεισε με premium 2%.Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (5.000 Motor Oil, 20.000 Alpha Bank, 173.700 Intralot, 47.800 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές σε Εθνική (31.378), Alpha Bank (14.590), Κύπρου (18.542), ΔΕΗ (3.630), ΟΤΕ (4.605), ΟΠΑΠ (3.799), Πειραιώς (22.226), Μυτιληναίο (1.524), Eurobank (2.583), ΓΕΚ (34.538), Intralot (1.338), CPB (7.985), MIG (3.773), Ελλάκτωρα (775), ΕΧΑΕ (691), Ελ. Πετρέλαια (456), Σιδενόρ (321), Μέτκα (222), Motor Oil (140), Coca-Cola (163), Βιοχάλκο (160), Τιτάνα (195).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον σημειώθηκε για τα δικαιώματα του FTSE/ASE large cap, καθώς καταγράφηκαν συνολικά 1.930 τεμάχια (1.182 calls και 748 puts), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα αυξήθηκε οριακά στο 45%.

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (3.950.349 τεμ.), Εθνική (5.609.906 τεμ.).


Χαρούμενα Χριστούγεννα, με υγεία για όλους (!!!)

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v