Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω από τις 900 μονάδες η Σοφοκλέους

Κέρδη στη Σοφοκλέους με τον FTSE Large Cap να κινείται υψηλότερα των 310 μονάδων. Άνοδος για Εθνική (4,2%), Alpha (8%), Πειραιώς (10,2%), ΟΠΑΠ, (2,3%). Αυξημένοι τζίροι σε ΕΧΑΕ και Μυτιληναίο.

Ανοδικά ξεκίνησε και συνεχίζει η συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται έως 2% και με την Εθνική και την Alpha να επιχειρούν την ανατροπή.

Από τις 894,24 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης πέρασε χωρίς σημαντική αντίσταση τις 900, με στόχο τις 910-915. Από τις 308,56 ο Large Cap, που μετά από καιρό δοκιμάζει (ξανά) τις 310 και άνω μονάδες, περιοχή σημαντική και φορτισμένη με αρκετές προσπάθειες από την πλευρά των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Δεδομένης της συγκυρίας, θεωρήσαμε χρήσιμο να ανεβάσουμε στον σημερινό Εκηβόλο αναλυτικό διάγραμμα του Ftse Large Cap (με δύο βασικά σενάρια, όπως εκτιμά η eZMarket), που για την επιβεβαίωση ή όχι θα χρειαστεί πιθανότατα και η συμμετοχή των τραπεζών.

Από κοινή αφετηρία, στο 1,40 ευρώ, η στήριξη και η προσπάθεια αντίδρασης για την Εθνική και την Alpha Bank, με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές. Ακολουθούν η Πειραιώς και η Eurobank, μόνο που οι δύο πρώτες τραβούν το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής μας κυρίως για τεχνικούς λόγους.

Καλοδεχούμενη η προσπάθεια υπέρβασης των 310 μονάδων για τον FTSE Large Cap -ενδεχόμενη επιβεβαίωση θα έθετε σε πλεονεκτική αφετηρία το Χ.Α. εν όψει του δύσκολου 2013-, μένει ωστόσο να φανεί εάν πρόκειται όντως για κάτι τέτοιο ή για μία έξυπνα καλοστημένη ανοδική παγίδα.

Το σημαντικό είναι πως οι τράπεζες εμφανίζουν μία σχετική δυναμική, στις υπόλοιπες μετοχές που εστιάζουμε δεν καταγράφονται σημαντικές ρευστοποιήσεις και μείωση θέσεων, στοιχεία που δίνουν πόντους στο ανοδικό ενδεχόμενο.

Όπως εξηγούσε έμπειρος χρηματιστηριακός παράγοντας, ακόμη και οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες (στην πλειονότητά τους) δεν βιάζονται να μειώσουν αισθητά τις θέσεις τους, αντιθέτως χτίζουν σε κάθε διορθωτική ευκαιρία περισσότερες.

Έτσι ενισχύεται η ανοδική φορά ΜΗ τραπεζικών μετοχών και τίτλων επιχειρήσεων -σηματωρών από άλλους τομείς και δραστηριότητες, καθώς μερίδα των παικτών ποντάρει στην προοπτική σταδιακής επανεκκίνησης τμημάτων της οικονομίας και του επιχειρείν.

Πιθανότατα θα πρόκειται για παίκτες που προσβλέπουν στην ευόδωση των κυβερνητικών προσπαθειών να μη χαθεί η θετικότερη συγκυρία (...το momentum που λένε και που θέλει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση και προσωπικά ο Αντ. Σαμαράς και το οικονομικό επιτελείο).

Στα στοιχήματα του 2013 (όπως σημειώνεται σε σχετικό θέμα του euro2day) είναι λογικό να προσβλέπουν και να ποντάρουν-προεξοφλούν και διάφοροι κύκλοι εκτός πολιτικής.

Σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ το ενδιαφέρον και η κινητικότητα σταθερά στον ρυθμό των τελευταίων εβδομάδων.

Άλλωστε, με απόδοση σχεδόν 82% για το 2012 ο ΟΤΕ δεν θα πρέπει να έχει αφήσει και πολλούς... ανικανοποίητους. Κατά 58,9% η ΔΕΗ, ενώ ο ΟΠΑΠ με απώλειες 17,5% θα μπορούσε -υπό προϋποθέσεις- να αποδειχθεί ενδιαφέρον στοίχημα για το πρώτο τρίμηνο.

Υψηλότερες τιμές για ΕΧΑΕ, που μαζεύεται συστηματικά από έναν (ή περισσότερους) ξένο παίκτη, για Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, Μέτκα, Ελληνικά Πετρέλαια αλλά και για τη Motor Oil.

Συγχρονισμένη και με καλή συμμετοχή (γι' αυτήν την περίοδο) προσπάθεια σχεδόν αποκλειστικά εγχώριων δυνάμεων, που ενδεχομένως θέλουν να περάσουν (και) χρηματιστηριακά το μήνυμα της σταδιακής βελτίωσης του κλίματος.

Να σημειωθεί πως λίγο μετά τις 11.20 η αξία των συναλλαγών ξεπερνούσε τα 8,4 εκατ. ευρώ με Εθνική, Πειραιώς, ΟΤΕ, Alpha Βank και ΟΠΑΠ να συγκεντρώνουν σημαντικό μερίδιο. Στα υπόψη ο υψηλός τζίρος στην ΕΧΑΕ και οι αυξημένες συναλλαγές κυρίως στον Μυτιληναίο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v